Nieuws

Gemengde reacties op Oxera-rapport in UK

Het Oxera-rapport zoals eind oktober 2007 gepubliceerd door de Europese Commissie levert volgens berichtgeving in International Accounting Bulletin gemengde reacties op van middelgrote kantoren in Engeland.

De Engelse firma Tenon Group en het Amerikaanse McGladrey & Pullen reageren positief op de voorstellen uit het rapport om meer mogelijkheden te scheppen voor de eigendomsverhoudingen van audit organisaties en zodoende het aantrekken van externe financiers te vergemakkelijken.

Chief executive Andy Raynor van Tenon: "I think if you're going to have businesses that are chasing the major international corporations that are, at the moment, almost exclusively the province of the big four, they are going to require deep pockets to do so". Tevens voorziet hij een heilzaam organisatorisch effect als een externe investeerder over de schouder meekijkt.

Managing partner bij McGladrey & Pullen Dave Scudder geeft aan dat de toegang tot extra kapitaalsbronnen sinds 2002 sterk aan de groei heeft bijgedragen. Hierbij zij aangetekend dat deze Amerikaanse firma, idem als Tenon Group, haar audittak separaat heeft van de belastingadvies- en consultancytak.

Grant Thornton reageert een stuk voorzichtiger. Steve Maslin van deze firma wijst niet zozeer op de eigendomsverhoudingen die een entree bij grotere klanten in de weg staan, als wel ‘perception issues and invisible barriers.'

Tot deze ondoorzichtige barrières behoren volgens hem de banden die investeringsbanken met de big four onderhouden. Daarnaast wijst Maslin op het geven van meer invloed van aandeelhouders op de keuze van de controlerend accountant en het verbeteren van de transparantie van de auditrapporten.

In Nederland reageerden inmiddels Berk en BDO negatief op de aanbeveling uit het rapport om vreemd kapitaal te gebruiken voor internationale expansie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.