Nieuws

Berk wil geen vreemd groeikapitaal

Het middelgrote accountantskantoor Berk heeft geen behoefte aan een kapitaalinjectie om daarmee naar internationaal niveau te kunnen doorgroeien. Dat zegt managing-partner Hans Koning. "Wij hebben gekozen voor de middle market. AEX-fondsen brengen te veel risico mee."

Koning reageert op aanbevelingen uit het Oxera-rapport van Eurocommissaris Charly McGreevy (Interne Markten). Eén van de opties is om externe financiers te laten participeren in accountantsorganisaties. De groei die kantoren daarmee kunnen doormaken, zou de afhankelijkheid van de big four kunnen verminderen, zonder dat de onafhankelijkheid van de kantoren gevaar zou lopen.

Berk ziet niets in dat scenario. "Externe financiering is hier niet aan de orde", zegt Koning. "Wij hebben die niet nodig, want onze financiering is toereikend om autonoom te groeien. Wij zijn vorig jaar acht procent gegroeid. Ook dit jaar groeien wij."

Berk mikt voor haar groei op overheden en middelgrote bedrijven. De oob-vergunning die de AFM in oktober heeft afgegeven, is daar een prima instrument voor. Koning: "Hoewel die niet als zodanig is bedoeld, denk ik dat die toch als een kwaliteitskeurmerk zal worden gezien in de markt. Overheden die kavels te vergeven hebben, kijken toch naar kwaliteitsgaranties die accountants te bieden hebben."

"Dan volgt in 2008 ook nog de slag voor niet-oob vergunningen. Wij denken dat er heel wat kantoren zijn die nu controles doen, maar die niet de daarvoor benodigde vergunning krijgen. Daar zitten voor ons groeimogelijkheden."

De groei is mede mogelijk gemaakt door specialisaties, zegt Koning. Zo heeft Berk zich toegelegd op thema's als it-audit en risk management.

"Wij komen daarmee binnen bij bedrijven die hun controle bij een van de big four hebben neergelegd. Maar voor specialisaties moeten ze naar een ander kantoor. Steeds vaker krijgen wij daarbij de voorkeur boven een van de big four."

"Maar de controle van grote AEX-bedrijven zouden wij niet eens aan kunnen. Daarvoor moeten wij te veel deskundigheid en middelen vrij maken ten behoeve van één klant, dat is onverantwoord."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.