Nieuws

EU-rapport over eigendomsverhoudingen accountantsorganisaties

Hoewel er goede redenen zijn om accountantsorganisaties hun huidige eigendomsstructuur te laten behouden, is het onwaarschijnlijk dat andere eigendomsverhoudingen de onafhankelijkheid van auditors in de praktijk zullen belemmeren. Dat is een van de hoofdconclusies in een vandaag verschenen rapport van de Europese Commissie.

Specifieke belangenconflicten kunnen volgens het rapport worden ondervangen door het creëren van speciale waarborgen.

In het door het Directoraat Generaal Interne Markt van de Europese Commissie gepubliceerde rapport, opgesteld door Oxera Consultancy Ltd., worden de eigendomsregels voor accountantsorganisaties onderzocht.

De intentie van EU-commissaris voor Interne Markten Charlie McCreevy is om mogelijkheden te scheppen voor middelgrote en kleinere spelers in de accountancybranche om de markt van internationale auditopdrachten te kunnen betreden, en zodoende de concurrentie te vergroten. Op dit moment wordt die internationale auditmarkt sterk gedomineerd door de big four.

Eén van de in het rapport bekeken mogelijkheden om de toetredingsdrempel voor nieuwe partijen te verlagen is om externe investeerders een meerderheid van stemmen in het bestuur van een accountantsorganisatie te laten nemen. Dat zou de financiële armslag van die organisaties vergroten. Momenteel worden dergelijke constructies verhinderd door de Achtste Richtlijn, die gaat over de wettelijke controle. Deze richtlijn schrijft voor dat in het bestuur van een accountantsorganisatie auditors een meerderheid van stemmen bezitten.

De thema's van de dominantie op de auditmarkt door de big four en het bevorderen van concurrentie spelen ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.