Opinie

Integrale commerciële onzin

Vooropgesteld: ik ben een groot voorstander van integrated reporting. Het is immers maatschappelijk van belang dat ondernemingen verantwoording afleggen en inzicht geven in hun (toekomstig) handelen, en dat dan niet alleen vanuit financieel perspectief.

PwC-bestuurder Van Mierlo draagt het onderwerp ook een warm hart toe. Hij sprak er dit jaar over in een sessie in de Tweede Kamer. Van Mierlo besprak op voorhand de mogelijke kritiek:

(1) de accountant zou eerst zijn klassieke taak - controleren van financiële informatie - goed moeten oppakken; en

(2) 'accountants zijn alleen op zoek naar meer omzet'.

Hij was van mening dat accountants voor het eerste 'hun best doen' - waarvoor hij overigens wel krachtiger stelling had mogen nemen - en dat het tweede kritiekpunt te makkelijk is. Bij gebrek aan verdere onderbouwing had zijn verhaal (althans wat mij betreft) onvoldoende overtuigingskracht.

In een reflectie op die bijeenkomst in de Tweede Kamer stelde ik dan ook:

'Uiteraard ben ik overigens wel voor de verdere ontwikkeling van integrated reporting. Maar ik laat de waardebepaling ervan en de rol van accountants daarbij voorlopig eerst graag aan de markt. Ik kom daar later nog wel eens op terug. Als voorschot merk ik op dat de wijze waarop accountants over dit onderwerp spreken een hoog gehalte 'wij van WC-eend adviseren WC-eend' kent, en dat we van dit onderwerp niet de nieuwe 'commerciële melkkoe' voor accountantsorganisaties moeten maken. Maar dat, voor nu, terzijde.'

Nu is de tijd gekomen op deze stellingname terug te komen en deze uit te werken. Ik raak namelijk steeds meer geïrriteerd  zodra accountantsorganisaties zich over integrated reporting uitlaten. Zo commercieel. Zo gretig. Zo ondoordacht. Zo maatschappelijk onverantwoord. Zo ongeloofwaardig. Zo veel integrale commerciële onzin.

Wat bijvoorbeeld te denken van de in het recent uitgebrachte PwC-rapport aangehaalde leuze: 'what doesn't get measured, doesn't get done'. Zo simpel, zo goedkoop.
Dat rapport van PwC, waarvan de strekking is dat de opmars van geïntegreerde verslaggeving stagneert, was voor mij de 'druppel'. Een citaat uit de berichtgeving op deze site aangaande het rapport:

'Ondernemingen boeken vooruitgang, maar worstelen met het inzichtelijk maken van fundamentele zaken. Dit betreft vooral het beloningsbeleid in relatie tot de strategie, de houdbaarheid van het verdienmodel en zaken die de langetermijnwaarde van een onderneming bepalen'.

Vervang in het citaat 'ondernemingen' door 'accountantsorganisaties' en het citaat zou zomaar als hoofdconclusie opgenomen kunnen worden in een 'publieke management letter' aangaande ons beroep. Maar dat geheel terzijde.

Het rapport van PwC bevat ronkende taal, met tal van overbodige adjectieven. Marketingtaal. Het rapport kent een storende nadruk op de 'meetbaarheid' van allerhande zaken. Maar moeten zaken die in het zojuist aangehaalde citaat staan - zoals: beloningsbeleid, strategie, houdbaarheid van het verdienmodel en dergelijke - wel worden gemeten?

Of gaat het erom dat het Accounting Establishment het thema richting de cijfertjes wil sturen, omdat ze daar verstand van hebben? Omdat er anders een minder grote rol voor hen is weggelegd? Of omdat ze op andere terreinen van integrated reporting (te) weinig waarde kunnen toevoegen?

In dit verband is het overigens grappig de reacties van accountants te horen en te lezen op de recente bijdrage van Hans Strikwerda over de toon aan de top. Hij ziet geen rol in deze voor accountants weggelegd, zij zelf uiteraard wel. Strikwerda kapittelen en verguizen is (te) makkelijk. Maar ik hoop dat degenen die dat doen, dan ook zo sportief zijn op zijn soms wel degelijk rake observaties te reageren, namelijk:

  • 'Zij [accountants] zijn er voor de juistheid van de jaarrekening en hebben daar al moeite genoeg mee.'
  • 'Als er normen moeten worden gesteld, is dat aan de wetgever en niet aan commerciële accountants.'

Dat laatste geldt wat mij betreft ook als het gaat om de - eventueel door accountants in de toekomst te toetsen - normen aangaande integrated reporting. Temeer daar accountants(organisaties) zich nauwelijks op intellectueel en wetenschappelijk niveau laten horen over dit onderwerp. Het geeft reeds te denken dat bijna alle uitingen ten aanzien van dit onderwerp  vanuit de business komen en niet vanuit vaktechniek (of de wetenschappers verbonden aan de kantoren).

Nee, het is tot nog toe vooral commerciële roeptoeterij vanuit accountantsorganisaties. Bijvoorbeeld als het gaat om de noodzaak tot meetbaarheid en cijfertjes. Hebben we met zijn allen gedurende de afgelopen vijftien jaar dan niets geleerd van de perverterende werking die prestatie-indicatoren - naast positieve effecten - kunnen hebben? Immers: des te harder een functionaris op diens prestaties wordt afgerekend, des te groter de prikkel voor strategisch en perverterend gedrag.

Een te groot aantal prestatie-indicatoren leidt tot bureaucratisering. Leidt tot cijferfetisjisme. Leidt tot hetgeen wel Targititis wordt genoemd. Leidt af van waar ondernemerschap daadwerkelijk om draait: innovatie. Wat lezen we over dit soort aspecten in de accountantsrapportages over integrated reporting? Niets.

Net zo min als ik tegen integrated reporting ben, ben ik tegen prestatie-indicatoren. Aan beiden zitten namelijk ook veel positieve kanten. Wel ben ik tegen het tot nog toe zo oppervlakkige accountantsdebat over wat er ten aanzien van deze onderwerpen verstandig is, zeker als het gaat om de rol van de accountant.

In plaats van de commerciële insteek is wat mij betreft eerst en vooral een inhoudelijk debat gewenst. Waarin zowel de positieve kanten als de negatieve kanten worden belicht, alvorens conclusies worden getrokken.

Als dat debat er niet komt, gaat het PwC en haar bestuurder Van Mierlo niet lukken het kritiekpunt 'accountants zijn alleen op zoek naar meer omzet' te weerleggen. Integendeel zelfs. Het zal wederom tot een Strikwerdiaans advies leiden, namelijk een oproep aan bestuurders en commissarissen: stuur de accountant in deze weg!

Waarvan akte.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

12 reacties

J.N. Weezenberg

AT:Henk Langendijk - 25-11-2013, Beste Henk, Zou "Onderzoek naar de mogelijkheden voor demping van de vertrouwenskloof " niet een aanzienlijk nuttiger tijdsbesteding zijn voor de promovenda ? Ze zou er waarschijnlijk meteen erelid van NBA mee worden. Het onderwerp heeft wel wat haast. Met nostalgische groeten uit de tijd van Accounting, Jan Weezenberg

Henk Langendijk

Beste Marcel, ik heb sinds kort een promovenda die bij mij gaat promoveren op dit mooie onderwerp. Mvgr. Henk

Jan Weezenberg

Nog een kleine aanvulling: Gelezen in opinie van Jeroen Bulk van heden " Accountants hebben verhaal nodig" : "De verwachtingskloof is dieper dan ooit " Mijn tekst:" de verwachtingskloof schijnt nog steeds te bestaan" was duidelijk te zacht uitgedrukt. Waarvan akte !

Jan Weezenberg

Kleine aanvulling "grote twijfel bestaat of de interne toezichthouders/commissarissen (goede uitzonderingen daargelaten) over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken" Lees vandaag het rapport van de commissie die het financieel debacle van de Floriade onderzocht: Er was een controlerende Stichting met daarin 5 wethouders. De wethouders bleken niet opgewassen te zijn tegen de Directie. Waarvan akte. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Integrated Reporting zie ik als een hype, met voorstanders en tegenstanders, met fanaten en twijfelaars. Dat leidt tot lezenswaardige discussie op Accountant.nl en inmiddels vallen de eerste seminaruitnodigingen in mijn brievenbus. Ik heb mijn bedenkingen tegen IR bij herhaling geventileerd op onze site, maar als ik ongelijk heb of krijg vind ik dat niet erg, want dan zou het toekomstbeeld mooier zijn dan ik het zie. Helaas begin ik een beetje bang te worden dat door deze hype de aandacht wordt afgeleid van een paar kernproblemen waar nog geen (begin van een) oplossing voor in zicht is. Ik vat deze verzameling kernproblemen eenvoudigheidshalve samen . De verwachtingskloof (uitstekend beschreven door Harold Hassink van de Universiteit Maastricht) schijnt nog steeds te bestaan ! In concreto: Velen (ook n het zgn. maatschappelijk verkeer) geloven nog steeds dat een jaarverslag een verantwoordingsverslag is van het management aan toezichthouders/commissarissen en eigenaren met de bedoeling decharge te krijgen van de Algemene Vergadering van aandeelhouders. Die wensen alvorens een beslissing ter zake te nemen zekerheid dat de financiële positie en de behaalde resultaten als een betrouwbaar beeld worden gecertificeerd. Betrouwbaar betekent (naar mijn bescheiden mening): a.de plezierige informatie is juist en niet te vroeg b.de onplezierige informatie is tijdig en compleet c.de bijbehorende rekenpartijen zijn correct uitgevoerd conform algemeen aanvaarde kwaliteitsnormen. Maar is dat realiseerbaar ? Ad a. Antwoord luidt NEE. Want door een massale serie (vaak onbegrijpelijke en onderling strijdige) regels is het mogelijk de activa te hoog te waarderen (fair value), resp. de waardevermindering pas op een veel later moment te tonen, waardoor aanzienlijke verborgen verliezen kunnen (en zijn) opgetreden (slechte hypotheken, derivaten, fake goodwill en zo). Ofwel: ruime gelegenheid voor creative accounting Ook is het zo dat de nadruk op een verkeerde presentatie (fopspeen: solvabiliteit gepresenteerd vanuit te mooie boekhoudcijfers) de aandacht afleidt van mogelijke liquiditeitsproblemen). Ad b. Antwoord is ook hier NEE. Want off-balance constructies houden relatief grote risico’s, resp. schadeverwachtingen buiten de cijferbeoordeling met kengetallen. En ook de verborgen verliezen blijven te lang verborgen (lijstje met omvang en ouderdom van schandalen bij iedere lezer bekend) Het probleem is extra groot omdat grote twijfel bestaat of de interne toezichthouders/commissarissen (goede uitzonderingen daargelaten) over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken en dan komt het: HEBBEN DE ACCOUNTANTS/VERGUNNINGHOUDERS DIE KENNIS EN VAARDIGHEDEN WEL ? Dan wel : wordt systematisch en volledig aandacht besteed aan updaten, upgraden en innovatie van kennis en vaardigheden m.b.t. (als indicatie) enkele deelonderwerpen: -Opzet en goede werking van het stelsel van interne beheersing -Basiskennis "plus een beetje meer” van tijdige fraude-detectie -Kennis en vaardigheden met betrekking tot de effecten van bijvoorbeeld ICT op risico-profiel en controlevaardigheden -Kennis en vaardigheden met betrekking tot probleemanalyse en ontwerpen probleem oplossingen, gezien de complexiteit van de control environment en de risk assesment zoals Coso rapport dat aangeeft. -Kennis en vaardigheden t.b.v. beleidscontrole en verwachtingscontrole -samenwerking in multi-disciplinaire teams met vaak tegenstrijdige belangen en zich afspelend in allerlei culturen. De aandacht voor Integrated Reporting om te voorzien in een betere informatiewaarde (met name bedrijfskundige aspecten en toekomst-ambities voor een relatief kleine groep "analisten ") is voor mij in dit daglicht onbegrijpelijk. Na een pauze in het uitschrijven van deze reactie las ik Debat en Reacties op Accountant.nl van vandaag. Alle hulde voor de to the point opmerkingen en adviezen ! Op de Accountantsdag komt Prof. Van Riel zijn verhaal vertellen over de reputatie van accountants. Ik verwacht dat ik de conclusies kan inschatten en vanuit Accountant.nl ook nogal wat kan zeggen over de verklarende factoren. Met vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Marc van Hilvoorde

Een interessante casus in dit verband is SNS Impact Investing en FMO (Nederlandse ontwikkelingsbank) die samen een fonds opstarten. Het fonds richt zich op lokale MKB-stimulering in opkomende markten. Alleen al de naam 'impact investing' veronderstelt dat het bijna om een goed doel gaat. In het persbericht staat: "FMO en SNS: logische partners FMO, de Nederlandse ontwikkelingsbank en SNS Impact Investing zijn logische partners voor dit initiatief. Beide organisaties hebben het creëren van maatschappelijke impact in combinatie met financieel rendement hoog in het vaandel staan. FMO vervult de rol waarin zij al ruim 40 jaar ervaring heeft: het selecteren en vervolgens beheren van investeringen in ontwikkelingslanden met een positieve impact op de lokale economie. " De zinsnede "creëren van maatschappelijke impact" is volledig betekenisloos als je deze niet kunt omzetten naar IR verantwoordingskaders waaraan organisaties kunnen voldoen, welke door de gebruikers van de informatie worden begrepen en door auditors daadwerkelijk kunnen worden getoetst.

leon van den Nieuwenhuijzen

Reacties blijven blijkbaar uit en dat is wellicht ook wel typerend voor de huidige tijd. Mensen in de praktijk van alledag zijn druk met het werk en de eigen sociale omgeving. Zijn we nog wel echt geinteresserd in het verder brengen van ons beroep en vak? Maar laat ik nog een poging wagen en het wat scherper neerzetten. Als je zo de afgelopen 40 jaar terugkijkt, lijkt het wel of we in continuiteit over dezelfde thema's blijven spreken. Natuurlijk hier en daar met wat nieuwe en prachtige volzinnen, maar de uiteindelijke boodschap is nagenoeg iedere keer identiek. Je moet maar eens het rapport lezen uit 1974 "De accountant van morgen". Ook toen hadden we het al over risico-analyses, transparantie en meer maatschappelike waarde. Hoe komt het toch dat we blijkbaar geen vuist kunnen maken en het tij niet echt kunnen keren? Moet je dan geen vraagtekens zetten achter de effectiviteit van het (NIVRA) NBA-beleid? Is het niet teveel een discussire geworden van een elite die te weinig doorklinkt in het werkveld? We zijn opgevoed met opzet, bestaan en werking.! Aan de opzet van het NBA-beleid ligt het niet, maar enig zicht op uitkristallisering en werking? Nee, dat niet. Ondanks alle goede intenties van de NBA, ondanks een goed maandblad als de Accountant en een uitstekende site om de collega's te informeren en uit te dagen, lukt het blijkbaar niet. We raken de mensen en de praktijk niet meer. Vanwaar die desinteresse? Het is iedere keer weer het kleine clubje mensen dat reageert op meningen en opinies. Waarom mengt de elite zich niet in de discussies? Ook desinteresse? Ook geen tijd? Laat ik verder de boodschap van Marcel niet te kort doen want hij houdt ons wel scherp. Ik ken de twee NBA rapporten over de verbreding van de Poortwachtersfunctie en Integrated Reporting. Hoezeer ik beide rapporten ook van harte onderschrijf, zie ik in de praktijk een meer tegengestelde beweging. We gaan de controle van de jaarrrekining naar mijn indruk juist meer versmallen, mede ingegeven door commerciele overwegingen om de controle opdracht te behouden of te verkrijgen. Vaak tegen een te laag controlebudget. We kijken niet meer indringend naar risico-analyses of naar (de risico's in) het primaire proces. Zo kijken we niet gestructureerd meer naar het vraagstuk of de kwaliteit en veiligheid van de zorg in ziekenhuizen of van het onderwijs op scholen op goede wijze zijn geborgd. Voorbeelden te over (Het Ruwaard van Putten ziekenhuis, Amarantis, In Holland). Je kunt toch de controle van de jaarrekening niet los zien van dit soort vraagstukken? Die raken toch het continuiteitsvraagstuk van een organisatie (reputatieschade!). Het zijn juist ook die vraagstukken die maatschappelijk zo relevant zijn en ook in beide NBA rapporten zo expliciet worden genoemd. Het NIVRA in het verleden en de NBA van het heden hebben het beste voor, maar het komt er blijkbaar niet van! Jammer. Toch weer die commerciele overwegingen. Wat dat betreft is geld net als drank, het maakt meer kapot dan je lief is. En dat is ons Beroep, ons vak. Proost!

Marc van Hilvoorde

Marcel, Of mijn reactie een bewijs is of accountants zich hiervoor interesseren waag ik te betwijfelen. Ik ben misschien wel de zonderling langs de kant van de weg die zich afvraagt waarom al die andere accountants zich in grote getale zich bezig houden met bijzaken. Zie de krachten en emoties die loskomen op het moment dat iemand zich afvraagt of accountants zich wel bezig moeten houden met de 'tone at the top'. Mark, Met "embryonaal niveau" heb ik geen absolute bepaling van de status willen geven maar een beschrijving van de inspanningen die nodig zijn om dit onderwerp te laten vliegen, vaktechnisch. Want voor commercieel laten vliegen tellen wellicht deels andere overwegingen. Met een IR GAAP is net een begin gemaakt. En door het gebruik GAAP loop ik het risico dat accountants zich in de traditionele richting laten leiden. Maar we hebben nog geen idee wat een goede manier is van verantwoording, hoe de informatie door gebruikers wordt verwerkt. Jouw opmerking: "Omdat integrated assurance een nieuwe ontwikkeling is, moet je oppassen dit vraagstuk te beantwoorden op de manier zoals we dit altijd gedaan hebben." Onderschrijf ik volledig. En juist hierom is de betrokkenheid van wetenschap en vaktechniek ook zo belangrijk.

Leon van den Nieuwenhuijzen

De NBA heeft in de afgelopen periode over dit thema twee rapporten uitgegeven die door de NBA als speerpunten zijn aangemerkt, te weten De Verbreding van de Poortwachtersfunctie en onlangs het rapport Integrated Reporting. Wat mij zo opvalt, is het feit dat beide rapporten zo weinig bekend zijn bij de uitvoering en de echte praktijk. De praktijk doet gewoon de routine van alledag en heeft blijkbaar geen tijd voor onderwerpen die afleiden. Er moet immers productie worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dat de NBA veel meer pushing power zou moeten geven om het voorgestane gedachtegoed ook echt een plaats te geven in de dagelijkse praktijk. Zeker als het speerpunten zijn. En dat binnen de kaders die de NBA voorstaat. Duidelijk en oprecht, vanuit die maatschappelijke grondhouding waar het toch in ons beroep primair om zou moeten gaan.Het is nu teveel vrijheid blijheid en blijft de discussie hangen in de NBA contreien. Als we onze maatschappelijke rol met beide rapporten kunnen vergroten, moeten we hier werk van maken. Ik denk ook dat niet-financiële informatie steeds belangrijker wordt. Denk aan de voedselveiligheid (kijk naar alle schandalen van de laatste tijd), de kwaliteit en veiligheid van de zorg in ziekenhuizen (het Ruwaard van Puttenziekenhuis ging failliet door onverantwoorde zorg, continuïteitsvraagstuk?), de groen energie (die niet groen blijkt te zijn) etc. Kortom, de roep uit het maatschappelijke veld is er. Laten we die handschoen oppakken en uiteindelijk duidelijk zijn in onze rol en boodschap. Ook voor wat betreft de formulering van de controleverklaring. Zoals deze nu wordt gehanteerd bij bijvoorbeeld het Integrated report van het Havenbedrijf Rotterdam wordt niet begrepen, in ieder geval niet door mij! Dus handen uit de mouwen en weer niet teveel denken aan die declaratie. Geld heeft al zoveel verpest! Leon van den Nieuwenhuijzen

Marcel Pheijffer

Dank voor de reacties. Die bleven ruim een dag uit. Dacht even dat dit onderwerp accountants niet zou boeien. AT:Mark Brand Het is denk ik niet de weg om via een blog nu te beargumenteren welke weg ik in deze - if any - voor accountants zie weggelegd. De facto gaat de blog daar ook niet over. De blog gaat erover dat de rol van accountants door accountants al is geclaimd zonder dat daar een goede onderbouwing aan wordt gegeven. De blog gaat over het commercieele gehalte van de uitingen van accountantsorganisaties. En wellicht nog de belangrijkste zinsnede in het verhaal: de ontwikkeling komt vanuit de business. Dat is een teken aan de wand. Degene die bij PwC bijvoorbeeld de kar trekt, trok vijf jaar gelden de kar voor tax assurance. Ook vanuit een commercieele. Dit doet me denken aan de hier veel besproken DNB-brief over derivaten. Daarin werd onder meer gepleit over de noodzakelijke countervailing power tussen commercie (de business) en de inhoud/control. Van een dergelijke countervailing power zou vanuit de accountantsorganisaties ook sprake moeten zijn. Vandaar dat ik wijs op de afwezigheid in het toch al zo magere debat van vaktechniek en het hooglerarenkorps.

Mark Brand

Goed te horen dat zowel Marcel als Marc voorstander zijn van integrated reporting, dat doet mij als medewerker van het IIRC deugd! Ik ben wel zeer benieuwd welke rol jullie zien voor accountants, daar het uiteindelijk wel om bedrijfsverslaggeving gaat, waarvan wij accountants (ik ben zelf ook afkomstig van de big-4) vinden dat we deskundig zijn? Ten eerste moeten we naar mijn mening onderscheid maken tussen integrated reporting en een integrated report. Integrated reporting gaat over veel meer dan alleen het rapport (=eindresultaat). Integrated reporting is een proces dat geënt is op geïntegreerd denken, waarbij waardecreatie op de korte, midden en lange termijn centraal staat. Ten tweede is het van belang te onderkennen dat het concept raamwerk van het IIRC als primaire doel beschrijft: het uitleggen aan de verstrekkers van financieel kapitaal op welke wijze de organisatie waarde creëert nu en in de toekomst. Het is te beargumenteren dat verstrekkers van financieel kapitaal behoefte hebben aan een vorm van "assurance". Binnen het IIRC is een aparte commissie bezig met het vraagstuk "assurance". Omdat integrated assurance een nieuwe ontwikkeling is, moet je oppassen dit vraagstuk te beantwoorden op de manier zoals we dit altijd gedaan hebben. Het is misschien beter om "assurance" veel meer te richten op het proces van integrated reporting. Is de strategie daadwerkelijk operationeel en is deze vertaald in strategische doelstellingen en kpi's? Wordt bij besluitvorming daadwerkelijk gekeken naar andere dan uitsluitend korte termijn financieële value drivers? Wordt de onderneming daadwerkelijk op deze manier beheerst, of is er sprake van een vorm van "greenwashing"? Ik zet "assurance" hier bewust telkens tussen aanhalingstekens, omdat ik wil waken voor het reageren op een nieuwe ontwikkeling door middel van een traditionele vorm van dienstverlening. Een laatste kanttekening nog ten aanzien van het "embryonale niveau" waarop integrated reporting zich bevind. Volgende maand wordt het raamwerk voor integrated reporting definitief en er zijn al vele voorbeelden van bedrijven die al meerdere jaren het concept van integrated reporting toepassen (niet per definitiie door middel van een integrated report). Ik denk dat integrated reporting nog tot wasdom moet komen, maar het "embryonale niveau" toch zeker voorbij is.

Marc van Hilvoorde

Ik heb mij eerder ook positief uitgelaten over nut en noodzaak van Integrated Reporting, er is domweg geen alternatief inderdaad: "Vooropgesteld: ik ben een groot voorstander van integrated reporting. Het is immers maatschappelijk van belang dat ondernemingen verantwoording afleggen en inzicht geven in hun (toekomstig) handelen, en dat dan niet alleen vanuit financieel perspectief." Omdat ik vanuit mijn professie hier ook verwacht mee te maken te krijgen volg ik de ontwikkelingen op de voet. Integrated Reporting bevindt zich echter nog op embryonaal niveau. Des te belangrijker dat mensen die hier (letterlijk) brood in zien echte (!) bijdragen leveren aan de verdere ontwikkeling. Een belangrijke kernboodschap van je betoog voor mij, luidt: "Temeer daar accountants(organisaties) zich nauwelijks op intellectueel en wetenschappelijk niveau laten horen over dit onderwerp. Het geeft reeds te denken dat bijna alle uitingen ten aanzien van dit onderwerp vanuit de business komen en niet vanuit vaktechniek (of de wetenschappers verbonden aan de kantoren)." Omdat ik zelf binnen twee van de big4 ben opgegroeid in een creatieve speeltuin kan ik me nauwelijks voorstellen hoe deze organisaties zijn veranderd. Is het echt zo'n intellectuele woestijn geworden?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.