Statistical auditing symposium: Back to Basics
Op 17 mei 2017 vindt het tiende Limperg Symposium Statistical Auditing plaats. Het onderwerp dit jaar is 'Back to Basics'.
Hein Kloosterman
We hebben deze titel gekozen omdat we dit jaar op het symposium de fundamenten van financial auditing willen presenteren: modellen, onvervangbare interne beheersing en substantive tests op basis van steekproeven of cijferanalyse. Daarmee hopen wij een zo breed mogelijk publiek te bereiken, van accountants die in de praktijk werken tot degenen die zich op wetenschappelijk vlak met financial auditing bezighouden. Niet alleen accountants die in de praktijk werken, maar ook hen die zich op het wetenschappelijk vlak met financial auditing bezighouden.
De eerste presentatie laat modellen zien zoals het transactiemodel, het schillenmodel en 'een jaarrekening is een doos geld'. Deze modellen verduidelijken de rol die statistiek speelt in de controle, en de mogelijkheden die er zijn om verschillende vormen van statistiek toe te passen.
Als tweede komt de beoordeling van de onvervangbare interne beheersing aan bod. Die beoordeling omvat de beoordeling van de IT. Aan de orde komt een aantal technieken waarmee kan worden onderzocht of en in hoeverre vastgelegde gegevens consistent zijn. Ook worden hier de compliance tests behandeld. Dergelijke technieken bouwen in de praktijk mee aan het bewijs dat de onvervangbare interne beheersing heeft gewerkt. Op grond van dit bewijs, deze voorwaarde, kan een accountant de controle afsluiten met substantive tests.
Na de pauze wordt een voordracht gegeven over substantive tests door middel van cijferanalyses. Deze cijferanalyse wordt uitgevoerd met behulp van regressieanalyse.
De vierde presentatie gaat over substantive tests met behulp van statistische steekproeven. Hierbij komen het Audit Risk Model (ARM) en de verbeterde versie ervan, het Bayesian Risk Analysis Model (BRAM) over het voetlicht. De audit risk modellen zijn gebouwd met de theorie van geldsteekproeven. Verduidelijkt zal worden dat niet elke deelpopulatie met een audit risk model kan worden behandeld. Zo zijn deelpopulaties waarin het wemelt van de fouten niet geschikt voor het toepassen van geldsteekproeven. Daar zullen postensteekproeven moeten worden gebruikt om de fout in die deelpopulatie met een redelijke nauwkeurigheid in geld te schatten.
De dag wordt afgesloten met een vijfde presentatie. Daarin zullen verschillende elementen die gedurende de eerdere presentaties aan de orde kwamen de revue passeren.
De 'basics' van het symposium zitten hem in het aangeven op welke plekken in de controle statistiek kan meehelpen toereikende controle-informatie te krijgen. De basics zitten ook in het maken van een keuze tussen keuren en schatten. En waarom risicoanalyse in de controle eigenlijk het aggregeren van controle-informatie door middel van geldsteekproeven is.
Programma Limperg Symposium Statistical Auditing
Gerelateerd
Machine learning in de audit: stratificeren van bedrijfslocaties
In dit derde en laatste deel van een reeks columns over machine learning in de audit gaat het over clusteren. De auteurs laten zien hoe je met een open-source statistiekprogramma...
Machine learning in de audit: uitschieters bij vastgoedwaardering
Regressie is een vorm van machine learning met als doel het voorspellen van cijfers op basis van een aantal kenmerken. Met open-sourcesoftware kun je zonder programmeerkennis...
Machine learning in de audit: voorspellen van klantverloop
Het doel van machine learning is om voorspellingen te maken aan de hand van data. Binnen dit veld worden doorgaans drie hoofdtoepassingen onderscheiden: classificatie,...
De steekproefomvang ontmaskerd - deel 5
In vorige columns hebben we verschillende manieren besproken om tot een steekproefomvang te kunnen komen. Deze column is de laatste van de serie waarin we verschillende...
De steekproefomvang ontmaskerd - deel 4
Een accountant die gebruikmaakt van software om een steekproefomvang te berekenen, moet zeker weten dat die software dat goed doet. Daarvoor moet je de rekenmethode...