Opinie

Jonge wijn in oude zakken

Op 18 juni was de ledenvergadering van de NBA, waarin de vernieuwingsagenda op de agenda stond om ter stemming te brengen. Voor onze beroepsgroep een belangrijk moment.

En ja, wat is daarover je mening? Heeft de vernieuwingsagenda je instemming of stem je tegen? Geeft het voldoende richting om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden?

Jonge wijn

Tijdens de ALV heb ik een pleidooi gehouden over ‘Jonge wijn in Oude zakken’. Jonge wijn bubbelt, bruist en beweegt en heeft tijd nodig om tot voldoende rijping te komen. Vroeger werd de wijn in zakken van huid gedaan. En als de huid ouder wordt, wordt deze stug en strak en beweegt niet meer mee. En wat gebeurt er nu als je jonge wijn in oude zakken doet? Dan scheurt de zak!

Ik heb de vernieuwingsagenda meerdere keren gelezen. Positief vind ik dat naast het woord ‘kwaliteit’ (dat 43 keer wordt genoemd) het woord ‘vernieuwen’ op de tweede plaats staat. Dat wordt 27 keer genoemd. Dus ik neem een enorme drive waar om de vernieuwing echt door te voeren. Om met de woorden van Marco van der Vegte te spreken: Het is vijf voor twaalf. Hij heeft de urgentie daarmee duidelijk gemaakt.

Maar de vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat de jonge wijn de ruimte krijgt om te bubbelen en te bewegen en behouden blijft? Volgens mij ligt daar onze grootste uitdaging. We moeten voorkomen dat er jonge wijn in oude zakken terecht komt, dan gaat namelijk de wijn verloren.

Fintechs, dwarsdenkers en ondernemers

Er zijn voldoende voorbeelden om ons heen, zoals de ontwikkelingen bij de banken. Op 6 juni publiceerde het FD een mooi artikel  “Bestaande bank vernieuwen is mission impossible”. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat fintech’s de bestaande banken volkomen hebben ingehaald. Die banken kunnen de snelheid van fintechs niet bijhouden, worden geremd door logge it-infrastructuur en een cultuur die verandering eerder tegenwerkt dan omarmt.

Lopen wij ook dat risico? Welke maatregelen zijn genomen om dat risico tegen te gaan? De NBA is een groot publiekrechtelijk orgaan, dat ook last heeft van trage besluitvorming. De beroepsorganisatie heeft niet de cultuur van snelle omschakeling en beweging op marktontwikkelingen. Het is een orgaan van beleid en beleidsstukken, van polderen en overleg. Politiek bedrijven is haar dagelijkse bezigheid.

Dus wederom de vraag: Hoe zorgen wij ervoor dat vernieuwing voldoende ruimte, maar ook bescherming krijgt om tot zijn recht te komen? Jonge wijn in jonge zakken! Als wij willen innoveren, dan hebben wij jonge vernieuwers nodig. Omdenkers, dwarsdenkers en dissidenten. Het zijn altijd ondernemers die over deze kwaliteiten beschikken.

Hoe gaan wij deze mensen omarmen en ruimte geven bij de NBA om dat mogelijk te maken? Ofwel: zijn wij er klaar voor om de ‘fintechs’ van de accountancy te omarmen en voldoende ruimte te geven om de vernieuwing in werking te zetten?

Governance

Daarmee kom ik bij een essentieel aspect. Je kunt nieuwe zaadjes zaaien, maar de oogst zal alleen groot zijn als de grond voldoende vruchtbaar is. Hoe zorgen wij ervoor dat zaadjes in vruchtbare grond terecht komen? Dan hebben we het over de governancestructuur. Wie neemt op welk moment de besluiten? Wie staat op en geeft ruimte om gezaaide zaadjes tijd en ruimte te geven om te ontkiemen? Wie staat er op om het dagelijkse water te geven, zodat de grond vruchtbaar blijft?

Een aansprekend citaat van Berry Wammes bij de opinie van Guus Ham en Marco Moling: “eerst verschillen benoemen, dan beleid bepalen, dan de organisatie inrichten en dan budgetteren. Die volgorde moeten we vooral zo willen houden.” Daar slaat hij de spijker op zijn kop.
De governance is essentieel om de besluitvorming op het juiste moment en door de juiste persoon te laten nemen.

De NBA is voor de leden en van de leden. Dus stop de discussie over oob en mkb. Dat is de oude wereld. Het gaat erom dat we verbinding zoeken met gelijkgestemde mensen, op thema’s die elkaar aanspreken. De NBA is van de leden en voor de leden; dus niet voor de accountantsorganisaties en de serviceorganisaties.
Dus NBA-bestuur, durf dan ook te kiezen. Alles moet gericht zijn op het belang van de leden. Het beleid, de visie maar ook de vernieuwingsagenda moet je met elkaar vormgeven. Het zijn de mensen die het doen! Dus niet de organisaties.

Verbinding

Daarmee kom ik weer terug bij Marco van der Vegte. Hij heeft een mooie oproep gedaan om met elkaar de verbinding te zoeken. Het is inmiddels bekend dat Endymion en ik het platform STUDIOAMS zijn gestart, om onderdeel te zijn van de vernieuwingsagenda van de NBA. De eerste gesprekken met vernieuwers in de markt zijn gemaakt. Mensen die allen de sector een warm hart toedragen en heel graag helpen om de beroepsgroep hip en sexy te maken.

Eerlijk gezegd zijn we aangenaam verrast door de positieve geluiden. Maar die zijn tegelijk ook voorzichtig. Onze grootste uitdaging is om de vernieuwing op de kaart te krijgen bij de NBA. Accepteren wij verschillen? Zijn wij in staat om voldoende ruimte te geven aan jong en fris ondernemerschap?

Mijn laatste woorden zijn voor Pieter Jongstra. Beste Pieter, dank voor je inzet in de afgelopen jaren. Ik heb je de voorzittershamer zien overhandigen aan Marco van der Vegte, een bijzonder moment.
Ik heb genoten van je humor en ik heb bewondering voor je rust in gespannen tijden. Dank dat je ondanks alles de vernieuwingsagenda op de kaart hebt weten te krijgen. Het is aan ons om daar iets moois van te maken; dus jonge wijn in jonge zakken. En als die tijd krijgt om te rijpen… dan drinken we er een lekker glas wijn op. Proost!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

Gerelateerd

16 reacties

Jan Weezenberg

@ San Croonenberg 29 juni 2018
Geachte Mevr. Croonenberg,
U schrijft
“Ik denk dat als we een officieel brief/e-mail schrijven aan het bestuur met deze over de leeftijdsopbouw, zij dit gewoon moeten beantwoorden.”
Zou best kunnen, maar het is de verkeerde weg van plaveisel voorzien .

We hebben het immers met alle geleerden over de informatieve waarde van de jaarrekening.
NBA biedt een jaarrekening aan, met grote open plekken in de informatie.

De aanwezige leden hadden dit prutsverslag moeten weghonen, maar keurden het goed.
Dus…………………
Dit was mijn derde spreekbeurt, dus ik zwijg verder .

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Haha, dank voor de tip!

San Croonenberg

Geachte heer Weezenberg, beste Jan,
Ik denk dat als we een officieel brief/e-mail schrijven aan het bestuur met deze over de leeftijdsopbouw, zij dit gewoon moeten beantwoorden. Het zou een meting kunnen zijn om vast te stellen hoe betrokken de jongelui zijn bij onze NBA. Zullen we eens proberen?

@Arnout: Ik gebruik intussen de dicteertoets (links naast de spatiebalk in het toetsenbord van WhatApp) en dat gaat veel en veel sneller dan het typen van de jongelui. Probeer maar eens, echt super!

Jan Weezenberg

@San Croonenberg 28 juni 2018
Geachte Mevr. Croonenberg
U schrijft :

Stiekem, ben ik wel benieuwd hoeveel young profs er bij de laatste ALV waren

Ook ik ben wel benieuwd, maar de gegevens ontbreken in de berichtgeving:
*aanwezige openbare accountants, verdeeld in OOB en MKB
*aanwezige accountants in business, aan wie het meeste “innovatiegebeuren etc. “voorbijgaat
*de reactie van de vergadering op de zwaar negatieve resultatenrekening en de enorme stijging van de kosten van het Bestuursapparaat
*de kosten van de CEA, van wie in 2017 niets is vernomen m.b.t. de eindtermen.

Maar ik ben bang dat NBA geen openheid van zaken wil geven.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Ik moet met enige regelmaat een glimlach onderdrukken als ik leeftijdgenoten en ouder enthousiast hoor zijn over “de jongelui” omdat ze alles van ICT begrijpen, want ze zijn zo goed met hun telefoon.

Dat je snel een appje kan typen met je duimen is inderdaad heel knap, maar zegt weinig over ICT-kennis of innovatief vermogen.

Wat, naar mijn onwetenschappelijke mening, veel belangrijker is: innovatie komt voort uit pijn. En “jongeren” lijden vaak wat meer pijn in dezelfde situatie omdat ze nog niet berusten en nog geen oplossingen hebben gevonden.

Dus ja, ik geloof wel dat “jeugd” helpt bij innovatief zijn, maar het is me veel te simplistisch om een 1:1 relatie te veronderstellen.

Pijn is een belangrijke factor. Commissies en pecunia lijken vaak nuttig, maar zijn juist negatieve krachten voor innovatie, imho.

Jan Bouwens

Onderzoek van the California Institute of Technology uit 2012 laat zien dat er niet zulke grote verschillen bestaan tussen oude en jonge mensen als het gaat om durf, onzekerheid en strategisch denken. Daartoe vergeleken de onderzoekers een groep twintigers met een groep tachtigers. Voor de laatste groep werd zeker gesteld dat indicaties van mentale achteruitgang zoals dementie afwezig waren. Verder waren de groepen qua opleiding vergelijkbaar.

Wat wel werd vastgesteld is dat ouderen vaker een weloverwogen antwoord geven dan de twintig jarigen!

Het is niet zo zeer leeftijd maar de wijze waarop je vernieuwing organiseert die bepalend is.

San Croonenberg

Goede morgen allemaal, Vernieuwen en innoveren heeft niets met leeftijd te maken. Het is een mind-set waarover je in meerdere of mindere mate kunt beschikken en vervolgens de wilskracht hebt, deze steeds weer toe te passen. Ik denk daarbij aan mijn vader. Een krasse man op leeftijd - hij is net 82 geworden - die een jaar geleden een nieuwe iPhone kocht en hem ook nog eens weet te bedienen. Kennis delen - ook tussen accountants - is van alle leeftijden en is m.i. de kern van verbinden.

Stiekem, ben ik wel benieuwd hoeveel young profs er bij de laatste ALV waren. Helaas was ik deze keer verhinderd en heb ik het niet met eigen ogen kunnen waarnemen. Kunnen en willen de young profs hun visies t.a.v. ons beroep delen, of blijft het bij de inbreng en de hoge opkomst van de vorige ALV om een voorzitter uit het midden van de grote kantoren te stemmen?

De beleving dat de huidige NBA ‘de oob en mkb discussie’ in stand houdt, is wel een punt dat we moeten oplossen. We kunnen dit niet zo maar terzijde stellen. Het houdt de gemoederen bezig. Ik ben het overigens volledig eens met Marianne en Endymion eens dat de huidige structuur van de 3 ledengroepen en de vele commissies een belemmering lijken te vormen om een vernieuwingsagenda te kunnen realiseren. De indelingen op basis van het soort werkgever lijkt nu echt uit de tijd. De NBA - wij dus - zullen moeten nadenken of wij op gelijke wijze als voorheen georganiseerd willen blijven. In april schreef ik hierover een opiniestuk ‘Governance voor wie ?’, waarin ik enige suggesties heb gedaan. Het lijkt me een goed plan hierover een mooi rondetafelgesprek te houden met verschillende leden en stakeholders.

Endymion Struijs

Eens met jouw punten Jan! De succesvolle ondernemers zijn in de praktijk vaak degene die al behoorlijk wat ervaring hebben opgedaan. Jouw punt over TD Bank..dat is precies zoals het gaat in de Financial Sector en zou moeten kunnen gaan in de accountancy. Faciliteer (als NBA) de markt dusdanig dat vernieuwende initiatieven qua ondernemerschap kunnen bloeien niet in de laatste plaats om uiteindelijk deze te laten convergeren met sterke bestaande aanbieders. Zo vernieuwen de bestaande “established” en te goeder naam en faam bekend staande marktpartijen en daarmee de accountantsberoepsgroep in z’n geheel.

Jan Bouwens

Drie korte reacties op het 'Fintechargument'.
1. succesvolle entrepreneurs hebben de middelbare leeftijd en zijn niet jong. Van de 1.000 meest succesvolle startups die onlangs door MIT zijn bekeken, is leeftijd van de oprichter 45 jaar.
2. Ervaring is de specifieke sector is een belangrijke voorspeller.
3.TD bank van Canada (actief in heel Noord Amerika) kocht de heel kleine Trust bank juist om hun service cultuur over te nemen. En dat is gelukt. Het is laten we zeggen niet per se waar als in de krant wordt geschreven dat de legacy banken ervan weerhoudt zich te vernieuwen!

Wim Nusselder

Beste Jacob,
Ja, het kernprobleem van accountancy en van financiële professies in het algemeen (los van generaties en bloedgroepen) lijkt ook mij het beheersingsdenken waar je naar verwijst met “groeiende regeldruk, toenemende controle, toenemende werkdruk, hiërarchie, intern gericht zijn en bureaucratie binnen ons vak”.
Uit onderzoek op basis van het concurrerende waarden model van Cameron en Quinn (zie bijv. www.ocai-online.nl) blijkt een breed gedeelde behoefte in allerlei soorten organisaties aan meer ‘adhocratie’ (flexibiliteit en externe gerichtheid).
Ook de behoefte van stakeholders van die organisaties aan minder bureaucratie (stabiliteit, intern gericht) is evident; ‘bureaucratie’ fungeert tegenwoordig niet voor niets als een soort scheldwoord (anders dan bedoeld door Weber).
De vraag die Thijs Homan -terecht- opwerpt in “In control?” is: waarom lijken we toch verslaafd aan waar we zo’n hekel aan hebben?

Jordi de Ridder

Goed dat de vernieuwingsagenda er is (geboren uit noodzaak) en dat er door leden een drive wordt waargenomen. In het hele verbeterproces, voornamelijk tijdens het analyseren van resultaten, ben ik benieuwd hoe twee psychologische effecten worden meegenomen: de "self-serving bias" en "the focusing illusion". Het is mijn hoop dat er zelfkritisch, constructief en samenwerkend door (jonge en oude) accountants wordt geacteerd. Misschien ligt de meest praktische verbetering van de accountant, zowel AA als RA, niet in de verbeteragenda van de beroepsgroep, maar in de ontwikkeling van elke individuele accountant.

Jacob Haalstra

Ik denk niet dat de toon gezet moet worden of de jonge generatie wil innoveren en de oude generatie het bij het oude wil houden. Ik zie een grotere belemmering door de alsmaar groeiende regeldruk, toenemende controle, toenemende werkdruk, hiërarchie, intern gericht zijn en bureaucratie binnen ons vak. Bij ondernemen en innoveren hoort juist autonomie, buiten kaders denken, ruimte om te experimenteren, snel kunnen aanpassen, inspelen op behoeften van klanten. Dit zijn zulke grote tegenstellingen en voor je weet jaag je de ondernemers en innovators de beroepsgroep uit. Ik denk dan ook dat de NBA veel meer ruimte en vrijheid moet geven aan de mensen die het anders willen gaan doen.

Marianne van der Zijde

@Endymion, voor mij is de hele structuur van doel, nut en effect van de vele commissies ook onduidelijk. Ik denk dat daar meer lijn in mag komen en de NBA strakker de regie mag voeren, zonder daarbij waardvolle initiatieven de kop in te drukken. Wat mij betreft is dat een belangrijk onderdeel van de komende governancediscussie. Ook de NBA moet veranderen en met de tijd meegaan.

Endymion Struijs

Hi @Marianne, dank dat je reageert! En eens met jouw analyse dat de NBA moet verbinden, accountants bewust moet maken van de noodzaak tot innoveren, inzicht moet geven in de ontwikkelingen en innovaties die er zijn, partijen bij elkaar moet brengen en faciliteren, good-practices moet delen etc. Maar het punt is dat de structuur die daar nu voor wordt gebruikt en wordt voorgesteld namelijk een spaghetti van formele en (op persoonlijke titel gevoerde) informele commissies langs de zuilen MKB en OOB-accountantsorganisaties dat lijkt de belemmeren. Diversiteit en vernieuwing komt uit onverwachte hoeken die nu niet of nauwelijks worden vertegenwoordigd en dus verminderd worden gefaciliteerd binnen de NBA. Denk aan de niche accountantsorganisaties die veelal niet actief verbonden zijn aan de MKB serviceorganisaties en de freelance (openbare) accountants die niet verbonden zijn aan accountantspraktijken. Dat ligt een vacuum, dat we overigens met STUDIOAMS proberen te overbruggen!

Jan Weezenberg

Geachte Mevr. Dijkhuizen,
U schrijft " Jonge wijn bubbelt, bruist en beweegt en heeft tijd nodig om tot voldoende rijping te komen. "

U heeft een en ander geteld.
Mijn voorstel: laat de redactie de constructieve bijdragen van de "oude zakken “ van zeg de afgelopen vijf jaar eens tellen en leg daar de score van de Young Profs eens naast.
De conclusie: ”de oude zakken bruisen meer en beter” lijkt dan gerechtvaardigd.
Naar mijn bescheiden mening kunnen we veel leren van Feyenoord : jong talent naast Dirk Kuit/Robin van Persie: prachtige mix van kennis en ervaring aangevuld met energie en ambitie.
Met vooral een geweldige coach.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marianne van der Zijde

Ik ben het helemaal eens met je innovatie oproep, die sluit wat mij betreft aan op wat er in de vernieuwingsagenda van de NBA staat. Uit je opinie maak ik (misschien ten onrechte) op dat je bang bent dat de NBA de vernieuwing tegenhoudt c.q. dat de vernieuwing vanuit de NBA zou moeten komen. Ik persoonlijk denk dat je de rol van de NBA daarin overschat. De vernieuwing moet wat mij betreft komen vanuit de organisaties waar accountants werkzaam zijn. De NBA ontwikkelt geen applicaties. Daar is de NBA niet voor en de NBA heeft daar ook geen geld voor. Dat doen de organisaties zelf en veel organisaties zijn daar ook al mee bezig omdat ze relevant willen zijn en een concurrentievoordeel zien. Zij hebben de middelen om de investeringen te doen die daarbij horen. De keerzijde van deze ontwikkeling is dat organisaties niet of (niet zonder meer) bereid zijn de door hen ontwikkelde tools met anderen te delen en dat is ook logisch, zo werkt de commerciële wereld nu eenmaal. Organisaties die zelf de kennis en/of de middelen missen om te innoveren zullen de handen ineen moeten slaan (met de service-organisaties) of moeten wachten op standaard-tools die software-leveranciers ontwikkelen. Wat de NBA wel doet is accountants bewust maken van de noodzaak tot innoveren, inzicht geven in de ontwikkelingen en innovaties die er zijn, partijen bij elkaar brengen en faciliteren, good-practices delen etc. Kortom een NBA die verbindt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.