Opinie

NIVRA 2.0, tijd om de balans op te maken

In september 2009 stemden de leden van NOvAA en NIVRA in met het fusievoornemen van beide besturen. Het leek een logische stap, omdat RA's en AA's steeds meer naar elkaar toegroeiden en samen de beroepstitel accountant wilden voeren.

Met het binden van alle accountants binnen en buiten het openbare beroep zou de sector een stuk sterker komen te staan, ook in de Haagse lobby. Bovendien zou integratie van de twee bureaus leiden tot synergievoordeel, met een mogelijke besparing van maar liefst 25 of zelfs 50 procent. 

Ook toenmalig minister Jan-Kees de Jager zag het helemaal zitten. In een Memorie van Toelichting schreef hij aan de Tweede Kamer: "In het algemeen geldt dat het onderscheid tussen accountants steeds minder wordt gevormd door het onderscheid tussen registeraccountants (RA) en accountant-administratieconsulenten (AA). In de praktijk van veel accountantskantoren werken de RA's en AA's eendrachtig samen. Het voortbestaan van twee afzonderlijke beroepsorganisaties is daarom niet langer wenselijk." Mede vanwege de zorgen van veel Kamerleden voor de gevolgen van de fusie voor AA's en kleine kantoren, beklemtoonde de minister "dat de diverse belangen van de pluriforme beroepsgroep afdoende worden gewaarborgd".

Inmiddels kunnen we constateren dat de fusie niet heeft geleid tot het gewenste resultaat. In alles wat de NBA denkt en doet, staan de controlerende accountants van grote kantoren in het middelpunt. De NBA is het NIVRA 2.0. De 'accountants in business' - in aantal de grootste ledengroep - hebben het al lang opgegeven. Zij sputteren nog weleens tegen als een beroepseed moet worden afgelegd die niet aansluit bij hun professionele habitat. Maar voor het overige laten ze de NBA links liggen en betalen ze braaf contributie om de titel te mogen voeren.

De mkb-accountant heeft in Novak een strijdbare belangenbehartiger. De voortdurende kritiek van Novak over het ontbreken van aandacht voor de mkb-accountant schudt de NBA doorgaans als een lastige mug van zich af. Of er verschijnt weer een fraai vormgegeven brochure met een toverdoos aan vrome intenties en halve toezeggingen. Wat wil je ook met een bestuurslid dat zelfs betwijfelt of 'de mkb-accountant' überhaupt wel bestaat?

De realiteit leert dat RA's en AA's in de afgelopen tijd eerder uit elkaar zijn gegroeid dan verder zijn versmolten. In de markt is een steeds groter onderscheid gekomen tussen oob's en niet-oob's. Door het verbod van advieswerk bij controlecliënten is de one stop shop gesloten en het grensverkeer tussen accountants en adviseurs stevig ingeperkt. De grote kantoren hebben er bovendien openlijk voor gekozen zich toe te leggen op het oob-segment. Van kleinere controleklanten is afscheid genomen en mkb-praktijken zijn geheel of grotendeels afgestoten. Ook in de opleiding dreigt een steeds vroegere kloof tussen studenten die worden klaargestoomd voor controlewerk bij grote kantoren en toekomstige accountants die zich op de samenstelpraktijk richten. De 'oob-accountant' en de 'mkb-accountant' ontwikkelen zich meer en meer tot verschillende beroepsgroepen. Wanneer de fusie nu aan de orde zou komen lijkt dat onder de huidige omstandigheden nogal onzinnig, omdat het haaks staat op de tendens van segregatie.

Zelfs de NBA moet schoorvoetend toegeven dat de 'oob-accountant' en de mkb-accountant in grotendeels gescheiden werelden opereren. Daarom komt er straks een nieuwe ledengroep voor mkb-accountants. En besloot de NBA opeens dat een eigen mkb-versie van de Veranderagenda nodig was. "Dat deel van de sector verdient een eigen, energieke aanpak", meldden de initiatiefnemers opgetogen. Zelfs 'assurance op maat' staat op de agenda, iets waarvoor Novak voortdurend pleit maar door de NBA is doodgezwegen.

Novak vraagt ook al jaren om een eigen mkb-rapport, maar kreeg daarvoor steeds nul op het rekest. Nergens voor nodig. Achter de schermen werd ons enige tijd geleden wel duidelijk dat de hartenwens van Novak toch in vervulling leek te komen. Maar de vraag om concrete toezeggingen over mandaat, budget en tempo werd niet beantwoord. Novak heeft er dan ook geen vertrouwen in dat er met voldoende vaart en vernieuwing door de NBA een eigen mkb-agenda tot stand komt. Vooral omdat de hamvraag niet gesteld wordt: waar zitten onze klanten en stakeholders eigenlijk op te wachten? Wat verstaan zíj eigenlijk onder kwaliteit? Daardoor dreigt ook dit project te gaan sneuvelen op waar het steeds fout gaat: met de blik naar binnen gericht proberen om de buitenwereld te overtuigen dat we echt stinkend ons best doen, willen luisteren en bereid zijn om te veranderen.

De samenstelling van de werkgroep die de vernieuwingsagenda voor het mkb gaat opstellen, geeft evenmin veel vertrouwen dat een revolutie in aantocht is. Op twee jonge collega's na zijn het vertegenwoordigers van gevestigde belangen. Waarbij de RA's nota bene in de meerderheid zijn, terwijl zij onder mkb-accountants tot een minderheid behoren. We hebben radicale 'omdenkers' nodig en betrokken buitenstaanders die ons een kritische spiegel voorhouden, zoals Antje Kuilboer-Noorman recent deed. Het beproefde recept om na maandenlange vergaderingen een 'ei van Columbus' te presenteren waar de buitenwereld niets nieuws aan kan ontdekken, is uitgewerkt. Voor echte innovaties is meer nodig dan een praatgroep met mensen die al sinds jaar en dag aan het pluche van het accounting establishment plakken.

De voorgestelde komst van een ledengroep van mkb-accountants vormt de erkenning van de eigen positie die zij in de sector innemen. Dat is jarenlang een taboe geweest. Noem dan ook man en paard, vonden wij. Door concreet te maken wat het mandaat van deze ledengroep zou zijn, welke personele en financiële ondersteuning er zou komen en hoe de ledengroepen zich tot het bestuur en elkaar zouden verhouden. Een federatief model bijvoorbeeld, met het glasheldere uitgangspunt: centraal waar het moet, decentraal waar het kan.

Voor de NBA was dat best bespreekbaar, liet men regelmatig weten. Zelfs de nieuwe beoogde voorzitter vond het een interessante gedachte. Maar nu puntje bij paaltje komt geeft de NBA niet thuis en wordt zorgvuldig vermeden om helderheid te geven. Desnoods met een verhaal waarom de NBA niets ziet in zo’n federatief model. Dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we als leden het debat met elkaar aangaan.

Wat ons voortdurend verbaast, is waarom de NBA het zichzelf zo moeilijk maakt. Hang een mooi bordje in de gang, zet wat mensen achter een bureau en stop de mkb-accountants een pot met geoormerkt geld toe. Dan ben je van al het gezeur af. Daarom zijn we inmiddels wat wantrouwig wanneer steeds dezelfde bezwerende teksten en boterzachte beloften komen. Alle toezeggingen en plannen, die al sinds de fusievorming hebben geklonken, worden steeds herhaald. Neem de introductie van een eigen beroepstitel voor mkb-accountants, die oud-directeur Anne-Marike van Arkel in oktober 2012 uit haar hoed toverde. Nooit meer iets over gehoord.

Omdat wij graag de knuppel in het hoenderhok gooien, noem ons desnoods visionair, onderzoekt Novak de mogelijkheden om de titel AA nieuw leven in te blazen. Niet door ons als accountants-administratieconsulenten te profileren, maar als accountant-adviseur. Dat dekt het beste waar de mkb-accountant voor staat en wat ons onderscheidt van enerzijds het administratiekantoor en anderzijds de oob-accountants. Dat de meeste mkb-accountants al AA achter hun naam hebben staan maakt het 'activeren' van dit keurmerk nog een stuk eenvoudiger. Een ontwikkeling die we als Novak graag willen ondersteunen door bijvoorbeeld de K in een A te veranderen.

De fusie van NIVRA en NOvAA kunnen wij waarschijnlijk niet meer terugdraaien. Daarom zullen we moeten onderzoeken hoe we de verschillen binnen onze beroepsgroep helder kunnen benoemen en vertalen in beleid en organisatie. De argumenten die destijds voor de fusie golden zijn door de tijd achterhaald. Daar kunnen we voor weg blijven lopen, maar ook een kans zien om de NBA écht te herijken. Geen woorden maar daden.

PS: En die kostenbesparing is er na de fusie nooit gekomen natuurlijk.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

20 reacties

Guus Ham

@ Alle
Dat Novak de samenstelaccountant een warm hart toedraagt is bekend maar Novak is er vooral voor de mkb-accountant waar ook assurance gelukkig (nog wel) een (grote) rol speelt. Dat onderscheidt ons van diverse andere clubs binnen en buiten de NBA waar de samenstelaccountant een synoniem is geworden voor de mkb-accountant.
Wij waarderen de poging die Marco van der Vegte heeft gedaan om ons te betrekken bij een werkgroep die er in 2014 al had moeten komen en destijds door ons is bepleit. Wij zijn welwillend met Marco van der Vegte in gesprek gegaan en dachten er met hem (persoonlijk) wel uit te zijn. Na enige dagen bleek het anders te liggen en trok Marco van der Vegte de steun voor ons raamwerk in en ging de NBA zijn eigen weg, zonder concreet te willen worden.
Een strak raamwerk en stringente eisen worden door jou op een oneigenlijke manier uitgelegd. Hiermee bedoelen wij niet dat er geen ruimte zou zijn voor andere meningen, integendeel, hiermee proberen wij te borgen dat er van al die goede ideeën ook eindelijk wat terecht komt. Er zijn genoeg voorbeelden van werk-, stuur- en projectgroepjes waar veel energie is in gaan zitten de afgelopen jaren maar waar we vervolgens in de praktijk niets meer van vernamen of niets concreets mee konden als mkb-accountant. In het belang van de mkb-accountant (en dus ook in jouw belang) willen we dat nu voorkomen!

J.N. Weezenberg

Zie vandaag onder nieuws "Accountantsberoep in ‘Van passie naar droombaan "

Als ik de "conversatie" bij deze opinie lees, denk ik "had je gedroomd "

Van zo'n club van ruziemakers wil je toch geen lid worden ?

Alle Bergsma

Beste Marco en Guus,

Ik waardeer jullie inzet en enthousiasme. Jullie liefde voor het vak van de samenstel accountant. Ik geloof ook oprecht wel dat jullie het goed bedoelen en mooie en nuttige dingen willen bereiken.

Ik mis echter ook het politieke gevoel, de wil om samen te werken, de kunst om ook de belangen van een ander te snappen en dat als mede randvoorwaarde te beschouwen. Daardoor kunnen uitkomsten soms anders zijn dan de meest ideale situatie, maar wel stappen de juiste richting in zijn. Zolang je daarover helder bent doe je je achterban geen tekort.

Het siert Marco vd Vegte dat hij jullie erbij wil en durft te betrekken. De reactie mrt een strak raamwerk en stringente randvoorwaarden klinkt dan als dat alleen jullie oplossing goed is en er geen ruimte is voor andere meningen. Jammer! Een gemiste kans.

Het blijft daardoor op mij juist overkomen als zeurders aan de kantlijn, een jengelend kind, een irritant zoemende bij.....

Marco Moling en Guus Ham

Natuurlijk begrijpen wij dat sommigen denken dat Novak liever zuur commentaar vanaf de zijlijn geeft dan constructief de handen uit de mouwen steekt. Dat beeld is onterecht. Marco van der Vegte heeft ons benaderd om mee te denken over de Vernieuwingsagenda voor mkb-accountants. We hebben daarvoor een uitgebreid raamwerk aangereikt en de randvoorwaarden aangegeven die naar onze mening nodig waren om dit tot een succes te maken. Kennelijk liepen we daarmee iets te hard... concrete toezeggingen zijn (na een aanvankelijk akkoord) uitgebleven. De NBA verkoos een soort organisch groeimodel - voorzichtig aan, eerst maar eens zien, stapje voor stapje - in plaats van voor heldere ambities, strakke afspraken over planning, aanpak en uitvoering en een goede ondersteunende werkorganisatie. Dat was voor ons te vaag, ook omdat wij vragen hadden of de werkgroep die deze kar zou moeten trekken wel voldoende innovatief vermogen zou hebben die hiervoor noodzakelijk is. We hebben een koersvaste sneltrein nodig die vaart kan maken, geen boemeltje met een onzekere bestemming dat ieder moment kan stil vallen. Daarom hebben wij ons helaas teruggetrokken. Novak wil niets liever dan constructief aan de slag gaan. Maar ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat het beter is om meteen goede en duidelijke afspraken te maken dan alleen te vertrouwen op de blauwe ogen van de NBA dat het allemaal wel goed zal komen.

Ed Suiker

Geachte heren Moling en Ham,
In uw stuk geeft u op voorhand al aan geen vertrouwen te hebben in de werkgroep die de vernieuwingsagenda voor het MKB moet gaan vormgeven. Zonder precies te weten hoe een en ander binnen de NBA geschiedt denk ik dat het niet onmogelijk is als één van u beide in deze werkgroep zitting neemt. U kunt dan van binnenuit proberen te regelen wat blijkbaar van buiten uit (schoppend) niet lukt.
Als RA met de laatste 25 jaar alleen maar ervaring in de samenstelpraktijk, zie ik het scheiden van NOvAA en NiVRA nooit als een oplossing.

Richard Overweg

Beste Alle,

Ik vind dat Novak gezien de geringe omvang van de bureauorganisatie (slechts enkele medewerkers) toch steeds met zeer goede voorstellen komt en dus niet alleen zit te zeuren. Denk aan de voorbeelden zoals: het federatieve model waardoor alle groepen binnen de NBA meer homogeen worden, het zelf naar voren schuiven van Marco Moling, het opstellen van een tien punten agenda en assurance op maat. En zo zijn er nog wel meer zaken te noemen.

Dus het alleen maar afdoen alsof Novak overal tegen is en alleen maar zit te zeuren raak volgens mij totaal niet de kern van het debat binnen ons beroep. Sterker nog Novak legt concreet direct toepasbare voorstellen op tafel.

Ik voel mij wel vertegenwoordigd door Novak.

Met vriendelijke groet,
Richard Overweg

Alle Bergsma

Ik ben werkzaam in de samenstelpraktijk en trots om accountant te zijn.

Ik vind de toon van de heren Moling en Ham erg zeurderig (#daargaanweweer). Jammer dat er alleen als tegenstem wordt gesproken en niet naar het samen zoeken naar de juiste vorm en oplossing. Ik voel me er in elk geval niet door vertegenwoordigd.

Bij mensen die zeuren, krijg ik de neiging om ze alleen te negeren. Ook al gaan ze dan nog 100x roepen. Het biedt namelijk geen oplossing. Jammer dat er, juist nu met een nieuwe voorzitter, alleen maar de rol van een zeurend kind wordt gekozen.

Een trotse MKB-accountant gaat toch niet zeuren om z'n gelijk te krijgen, die denkt mee en denkt in oplossingen die mogelijk zijn.

Wim Nusselder

Hoi Artnout,
De MKB-accountant ALS IDENTITEIT ontstaat door organisatie op grond van een (van de vele) scheidslijnen die al bestaan.
Organisatie en identificatie maakt scheidslijnen tot kloven.

Aandacht vragen voor het een gaat ten koste van aandacht voor het ander.
Je kunt ook teveel aandacht voor iets vragen.

Je kunt DEELbelangen beter behartigen als deel van het geheel dan middels een aparte organisatie.
Anders schaden deelbelangen andere deelbelangen en gezamenlijke maatschappelijke aspiraties.

Arnout van Kempen

Ontstaan MKB-accountants pas als je ze apart organiseert?

Dat lijkt me wat al te wild gedacht. Het valt toch knap moeilijk te ontkennen dat een deel van de openbaar accountants vooral of uitsluitend MKB-klanten bedient met assurance, compliance en advies, en een ander deel vooral of uitsluitend het Grootbedrijf bedient met assurance, compliance en advies.

De scheidslijn is niet zuiver, en loopt zeker niet langs de grens AA/RA, maar tussen AA+RA enerzijds en RA anderzijds, maar de beide groepen bestaan. En beide groepen hebben naast gezamenlijke belangen en interesses ook afwijkende belangen en interesses.

Als je dat onderkent, moet je ook zien dat de grens NOvAA/NIVRA niet goed was. Vooral niet voor al die MKB-RA's. Maar je moet evenzeer erkennen dat Marco en Guus voor een duidelijk en legitiem (deel)belang aandacht vragen.

Niet dat ik oplossingen heb. Maar de kop in het zand voor de werkelijkheid is zeker géén oplossing.

T. Willems

Dit begint iets van David tegen Goliath te krijgen. het worden vervelende stukjes, waarin de MKB'er zelf waarschijnlijk geen interesse heeft. Blijkbaar werkt de aanpak niet.

Wim Nusselder

“Wat je organiseert, groeit. Vooral de verschillen.”, de Wet van Krishnamurti, zoals ik hem 22/9/14 formuleerde.
Als je MKB-accountants apart organiseert, ONTSTAAN er MKB-accountants, mensen die zich als zodanig identificeren.
De vraag zou moeten zijn wat je WILT, of je een gezamenlijke maatschappelijke ROEPING ziet.
Ik zou zoeken naar een gezamenlijke roeping als financiële professionals in bredere zin.

Berry Wammes

@ Marco en Guus

“Daarom zullen we moeten onderzoeken hoe we de verschillen binnen onze beroepsgroep helder kunnen benoemen en vertalen in beleid en organisatie.” Daar ben ik het van harte mee eens en de Vernieuwingsagenda geeft daar ook uitdrukking aan (zonder de verbondenheid uit het oog te verliezen). Of de MKB-afdracht sinds 2011 in een grijs gat zijn verdwenen laat ik in het midden. Daar is al genoeg over gezegd. Bovendien is de MKB-accountant ruimschoots vertegenwoordigd geweest in het NBA-bestuur en het bestuur van LOA, en hebben de leden in de ledenvergaderingen sinds 2011 de begrotingen goedgekeurd. Iedereen is er met zijn volle verstand bij geweest, bedoel ik maar te zeggen. Dan die kwestie van de federatie en het budget. Daar is nog niets over bepaald, hoewel de Vernieuwingsagenda wel in een aparte MKB-ledengroep voorziet. Maar het hierboven genoemde citaat slaat de spijker op de kop: eerst verschillen benoemen, dan beleid bepalen, dan de organisatie inrichten en dan budgetteren. Die volgorde moeten we vooral zo willen houden. Want alleen zo weten we dat het geld wordt besteed zoals we het hadden bedoeld.

Jules Muis

@ JW
Amen, alhowel ik wat allergisch ben voor de term ‘super deskundige’, Jan

Horen we het ook eens van een ander.

Jan Weezenberg

Geachte Heren Moling, Ham en Wammes,

Zo maar wat citaatjes uit het verleden, m.i. nuttig.

*FD 14 maart 2014
Hans Schenk: ‘65% tot 85% van de overnames mislukt’
*Hans Schenk is hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. De wetenschapper is gespecialiseerd in fusies en overnames
*Ander fragment (zie zoekfunctie Accountant.nl)
“Het onderzoek wordt geleid door Hans Schenk, …. Hij geldt als één van de voornaamste Nederlandse economen op het gebied van fusies en overnames, regulering en corporate governance.

Fragment uit een zinnetje uit bovengenoemd artikel :
“ Dat betekent niet dat het allemaal fiasco’s zijn, maar ……….een overname die geen waarde creëert kun je beschouwen als mislukt.”
Is het een idee om deze superdeskundige eens uit te nodigen voor een gesprek met jullie en Berry Wammes ?

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marco Moling en Guus Ham

@Berry
In het kader van factcheckchecking maar even de vergaderstukken van de NOvAA uit 2011, met dank aan onze WOB-procedure, er op nageslagen.
Mede vanwege de verplichte inschrijving zal het vooruitzicht om (structureel) veel minder te gaan betalen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de dienstverlening, voor veel NOvAA-leden een belangrijke driver zijn geweest om met de fusie mee te gaan. De worst die destijds is voorgehouden is, ook met jouw cijfers, niet gerealiseerd. Ons structurele punt is dat de afdracht van mkb-accountants altijd in een grijs gat is verdwenen, zonder dat helder werd wat zij daarvoor terugkregen. Bij de NOvAA was dat veel inzichtelijker. Daarom ons pleidooi voor een federatief model, inclusief eigen budgetten. Waarom verzet de NBA zich daar toch zo tegen, Berry? Dat is toch niet onredelijk? Overigens blijft het ‘grappig’ dat de ambities en doelstellingen die nu op tafel liggen in het kader van de Vernieuwingsagenda grotendeels gelijk zijn aan de plannen uit 2011…

Marianne van der Zijde

Heren, een beetje flauw, maar goed. Ik heb eerder betoogd dat DE MKB-accountant niet bestaat. Als MKB-accountants, accountants zijn die MKB-klanten bedienen is er sprake van een pluriforme groep. Er zijn accountants die controles doen, die samenstellingswerkzaamheden verrichten, die zich bezighouden met belastingaangifte en -advisering, die salarissen verwerken, die ondernemers adviseren en dan zal ik nog wat werkzaamheden zijn vergeten. Sommige doen die werkzaamheden allemaal, anderen zijn gespecialiseerd. MKB-accountants werken bij vergunninghouders en bij niet vergunninghouders. MKB-accountants zijn AA of RA. MKB-accountants werken bij grote, middelgrote, kleine of hele kleine kantoren. MKB-accountants hebben hele kleine klanten die zelf geen administraties doen, maar ook hele grote MKB-ondernemingen met miljarden omzet en Raden van Commissarissen. Ik twijfel op geen enkele manier aan de belangrijke rol die de MKB-accountant heeft voor de MKB-ondernemer, maar binnen de groep van MKB-accountants zijn er wel verschillende behoeften afhankelijk van de diensten, de klanten en het eigen kantoor. Het is belangrijk om dat te onderkennen, maar het is ook belangrijk om te zien wat al deze MKB-accountants uiteindelijk bindt. Dat komt tot uitdrukking in de visie die het bestuur heeft neergelegd. Denken in overeenkomsten in plaats van in verschillen dat is wat accountants, ook MKB-accountants nodig hebben in een snel veranderende wereld die noopt de eigen dienstverlening nog eens goed tegen het licht te houden en aan te passen aan een wereld die steeds digitaler wordt. Samen staan we sterk(er), dan apart daar ben ik van overtuigd.

Berry Wammes

“En die kostenbesparing is er na de fusie natuurlijk nooit gekomen”.
Even wat fact checking. Tijdens de fusie zijn afspraken gemaakt dat kostenbesparingen contributieverlaging mogelijk maken, gebaseerd op een globale pro forma begroting 2011-2013. De kostenbesparingen in deze begroting laten een 5% kostendaling zien van 2011 tot 2013.

De gemiddelde contributie per lid is vervolgens in twee jaar gedaald met 16% van 2011 tot 2013 terwijl het aantal leden nagenoeg gelijk is gebleven. Daardoor zijn de jaarlijkse contributie inkomsten met bijna € 3mln gedaald over deze periode.

B. van Roosendaal

Geneuzel was het voor de fusie en is het nu nog steeds.
Geen enkele andere beroepsgroep kent 2 verschillende versies.

Jan Weezenberg

Geachte Heren Moling en Ham,
U schrijft
`De fusie van NIVRA en NOvAA kunnen wij waarschijnlijk niet meer terugdraaien`
Toch een kanttekening, niet van me zelf...……..
Matsch's Law: It's Better To Have A Horrible Ending Than To Have Horrors Without End.

Zeg dus nooit nooit.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Vos

In plaats van de knuppel in het hoederhoek te gooien komen de berichten op mij over op plaat die grijs is gedraaid.

Deze columns lijken wel een verkapte reclame boodschap. Ik lees in ieder geval voor mijn gevoel telkens dezelfde boodschap.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.