Opinie

Toon aan de top, gaat u daarover of ik?

Hoogleraar Hans Strikwerda reageerde vorige week in het FD nogal heftig op een betoog van Muel Kapteijn in die krant van 7 november. Onderwerp: de rol van de accountant bij ‘toon aan de top'.

Strikwerda bestrijdt de visie van Kaptein dat accountants, in het kader van de jaarrekeningcontrole, een controle uit dienen te voeren naar het bestaan én de werking van een normen- en waardensysteem bij grote ondernemingen.

In 2009 was Strikwerda medeauteur van een publicatie van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO). Deze stichting stelt zich ten doel de dialoog tussen bedrijfsleven en samenleving te initiëren en te stimuleren. De conclusies in deze studie, Het nieuwe ondernemen, staan op gespannen voet met hetgeen Strikwerda in zijn reactie op Kaptein stelt.

In het ten geleide bij deze studie schrijft Hans Smit: "Ook de huidige crisis markeert een overgang naar een nieuwe maatschappelijke ordening. Er worden vraagtekens gezet bij het zelfcorrigerend vermogen van de vrije markt en werkgevers, werknemers en overheid lijken steeds meer met de rug naar elkaar te gaan staan." 
En: "Het antwoord op die vraag heeft geen eeuwigheidswaarde en is sterk afhankelijk van de maatschappij waarin de onderneming opereert".

Zowel de Europese Unie als het Nederlandse parlement hebben besloten dat de beroepsorganisaties striktere eisen moeten opleggen aan hun leden. Ook de VEB en andere grote organisaties die opkomen voor de belangen van beleggers hebben accountants nadrukkelijk gewezen op hun wettelijk verankerde rol als vertrouwenspersoon van de samenleving.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants heeft deze handschoen opgepakt en in nieuw beleid vertaald. Zij houdt er daarbij nadrukkelijk rekening mee dat, zoals Strikwerda ook zelf verwoordt, zij niet kan en mag wachten op disfunctionerende instituties.

Een vertrouwenscrisis kan alleen effectief  worden verholpen door vertrouwensgedrag tot de kern van de hersteloperatie te maken. Dat is wat accountants doen.

In dat kader moet de samenleving er op kunnen vertrouwen dat iedere onderneming, iedere instelling en ieder bestuursorgaan een intern normen-  en waardensysteem formuleert, instelt en handhaaft. Accountants zien toe op een betrouwbare werking van dat systeem. Dat is, ik schreef het al eerder, hun taak en verantwoordelijkheid.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Toine Goossens AA werkte als turnaround manager bij verschillende dienstverlenende bedrijven en leidde onder meer een eigen advies- en organisatiebureau voor startende en groeiende ondernemers en een accountantskantoor.

Gerelateerd

1 reactie

Bob van Kuijck

Met verbazing heb ik de bijdrage van UvA-collega Strikwerda in het FD (11 november jl.) gelezen en vraag me af of met dit soort ongenuanceerde uitingen de discussie wordt geholpen. Laten we eens enkele kanttekeningen plaatsen bij het betoog. Ten eerste stelt het betreffende betoog dat accountants geen verstand zouden hebben van communicatie. De suggestie wordt gewekt dat ´tone at the top´ (enkel) gaat over communicatie. Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat het een integraal onderdeel is van de interne beheersing van de onderneming. Los even van het feit dat het begrip breder is dan communicatie, wordt de accountant geparkeerd als ondeskundig op het gebied van ´tone at the top´. En dat terwijl er al decennia lang op wordt gehamerd dat accountants juist hun mening over de internal governance moeten geven. Hoezo moeten accountants nu worden weggezet als nitwits? Ten tweede schrijft Strikwerda dat instituties in Nederland zoals de overheid dermate verzwakt zijn en kennelijk ruimte hebben gegeven aan een (commerciële) beroepsgroep die bovenal niet deskundig is op het terrein. Volgens mij hebben de accountants juist de opdracht gekregen om de interne beheersing te betrekken bij de beoordeling van de cijfers. Om de argumentatie kracht bij te zetten verwijst Strikwerda voorts naar de Verenigde Staten waar het allemaal beter zou zijn: ‘… waar het ondernemerschap bovenaan de agenda staat en compliance daaraan ten dienste staat.’ Nu leek mij de VS juist het toonbeeld te zijn van ongewenst optreden van de overheid gegeven de negatieve uitwerking van stringente wet- en regelgeving (o.a. US GAAP en SOXA). En nu is de VS het voorbeeld? Dan wordt in het betoog gebruik gemaakt van spierballentaal. ´We hebben er in Nederland ook helemaal geen behoefte aan dat er aan de top de juiste toon wordt aangeslagen.´ Pardon? Was de boodschap uit de schandalen en debacles die we hebben gemaakt juist niet dat we ons om de ‘tone at the top’ moesten bekommeren? Er is toch niets mis mee dat de ondernemer gegeven het gewekte wantrouwen wordt gevraagd om verantwoording af te leggen over zijn gedrag? Als je al vindt dat de accountant niets te zeggen mag hebben over ‘ tone at the top’ of dat je van mening bent dat de accountant een te grote broek aantrekt omdat hij zich op het terrein van de overheid begeeft, doe dat dan met een gedegen argumentatie. Misschien ook met wat meer fatsoen richting overheid en accountants. Met dit soort ongenuanceerde uitingen helpt Strikwerda de corporate governance in Nederland niet verder. Laten we het allemaal maar met een korreltje zout nemen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.