Opinie

Mea Culpa

Je zal als accountantskantoor toch maar de controle van top-financiële instellingen mogen controleren. Systeembanken bijvoorbeeld. Het neusje van de Zalm. Ik zou verguld zijn. Vereerd. Trots. Mijn beste mensen vrijmaken.

Het is te hopen dat de 'grote vier' van de Nederlandse accountantsorganisaties dat laatste niet hebben gedaan. Het zou de conclusies die de AFM recentelijk in het 'Rapport algemene bevindingen kredietcrisisonderzoek' trok nog triester maken. En triest zijn ze.

In het onderzoek zijn achttien jaarrekeningcontroles over boekjaar 2007 betrokken van financiële ondernemingen die variëren van zeer groot tot klein en die hoofdzakelijk actief zijn als bank, verzekeraar, beursgenoteerd beleggingsfonds of financieringsmaatschappij. Het onderzoek was gericht op twee deelaspecten waar de 'kwaliteit' - en de rechte rug - van de accountant zich dient te tonen: bijzondere waardeverminderingen (impairment) en de toelichting in de jaarrekening, onder meer op het gebied van onzekerheden.

Kernbevindingen van de AFM:

  • bij elf van de achttien beoordeelde controles heeft de AFM op onderdelen relevante tekortkomingen geconstateerd, mede betrekking hebbende op ontoereikende controle-informatie;
  • accountants die onvoldoende blijk hebben gegeven van de vereiste professioneel-kritische instelling, bijvoorbeeld bij tegenstrijdige controle-informatie;
  • in een aantal gevallen hebben accountants uitsluitend gesteund op informatie van de controlecliënt.

Studenten die bij mij op elf van de achttien onderdelen een relevante tekortkoming scoren, halen een onvoldoende. Ik kan dan ook niet tot een andere conclusie komen dan dat de 'grote vier' gezamenlijk een onvoldoende hebben gescoord. En dat is heel triest: niet eens studenten, maar afgestudeerden. Too big too fail. Systeem-accountants.

Natuurlijk staat het niet zo stevig in het AFM-rapport. Keurig rapport hoor, maar ook wat braaf. Had nog concreter gemogen. Maar goed, de procedure van hoor en wederhoor heeft zorgvuldig plaatsgevonden: er is bijna een jaar over gedaan, van eind december 2008 tot 3 december jongstleden.

Het is een jaar waarin ook anderen vraagtekens hebben gezet bij de rol van accountants(organisaties). Ook ondergetekende. Al voor eind december 2008 rammelde ik aan de poorten van het Accounting Establishment. Zie bijvoorbeeld de hiernagenoemde weblogs.

De AIG-casus als voorbeeld (13 oktober 2008). Een Amerikaanse casus, maar met dezelfde problematiek als die in de AFM-rapportage wordt geduid. Ik kreeg direct en indirect standjes. Terechtwijzigingen: 'Amerikaanse kwestie, zo gaat dat in Nederland niet'.

Accountants waarschuwen al langer voor risico's. Maar dat is niet genoeg (11 november 2008). Een weblog als reactie op een bijdrage van NIVRA-voorzitter Jan Helderman in het Financieele Dagblad. Kern van mijn betoog: louter wijzen op risico's is niet afdoende.

Acccountantsberoep betrekt stelling, maar is het de juiste? (27 december 2008). Hier reageerde ik op de toentertijd door het Koninklijk NIVRA uitgevaardigde Audit Alert. Ik noemde het een 'gemiste kans' en benoemde een zestal punten waarop het beroep zich zou kunnen laten horen. En schreef: 'Het is cruciaal dat beroepsorganisaties, accountantskantoren en individuele accountants de komende tijd nadrukkelijk hun verantwoordelijkheid nemen en de rug rechten waar dat nodig is. Dat niet in het defensief wordt gegaan bij kritische geluiden. Indien het laatste wel wordt gedaan, dan wordt het beroep verder gemarginaliseerd. Dat zou jammer zijn en ook onnodig. Juist in crisistijd kunnen én moeten accountants hun meerwaarde tonen.'

De meeste dromen zijn bedrog (9 april 2009). Daarin laat ik de vier 'grote' bestuursvoorzitters in een soort 'natte droom' leiderschap tonen. Maar kort voor mijn moment suprême word ik badend in het zweet wakker...

Accountantsdag 2009 (26 november 2009). In mijn reflectie op de Accountantsdag refereer ik aan het daags ervoor verschenen interview met Roger Dassen, bestuursvoorzitter van Deloitte én hoogleraar. Met het conceptrapport van de AFM mogelijk nog op zijn bureau - hij zal het in 2009 zeker onder ogen hebben gehad - constateert hij dat het accountantsberoep 'geen blaam' treft. Ik zou het met het AFM-rapport in gedachten niet uit mijn mond hebben kunnen krijgen...

Ben ik gefrustreerd omdat er door het Accounting Establishment niet in het openbaar - ik hoop altijd maar dat er binnenskamers wel het nodige is gebeurd - op kritische geluiden van anderen en ondergetekende wordt gereageerd? Nee. Ze mogen het weerspreken, weerleggen desnoods. Met goede argumenten, deugdelijke feiten, daden in plaats van mooie woorden. Maar geen decadent taalgebruik meer alstublieft.

En geen zelfgenoegzaamheid meer. Zoals dreigde tijdens de laatste Accountantsdag, waar accountants in het 'warme bad' van 1300 soortgenoten elkaar liepen te bevestigen dat er van een accountantscrisis geen sprake was. Gelukkig staat om zo'n moment onze éminence grise Jules Muis op om jongelingen terecht te wijzen.

Voorbeelden van decadent taalgebruik? Zie de voorpagina van het Financieele Dagblad van 4 december jongstleden: "Deloitte heeft passende maatregelen genomen". En eveneens Deloitte: "Dit toont aan dat het toezicht van de AFM kwaliteitsverhogend werkt". KPMG vindt dat de toezichthouder "een belangrijke bijdrage levert aan het proces van continue kwaliteitsverbetering van de accountantscontrole". En PwC laat weten simpelweg "gelukkig" te zijn met het rapport.

NIVRA-directeur Berry Wammes toont zich een rasoptimist: het is "een goede zaak dat er maatregelen worden genomen die tot een verbetering zullen leiden". De reactie van de kantoren is volgens hem adequaat: "Men reageert meteen en constructief, zonder te bagatelliseren. Dit wordt zeer serieus genomen".

Voorgaande woorden zijn in ieder geval niet mijn 'cup of tea'. Dan liever de woorden van AFM-toezichthouder Steven Maijoor die in NRC Handelsblad van 3 december verder ingaat op het rapport. En aangeeft dat er in casu sancties hadden kunnen worden opgelegd: "We hebben nog geen sancties opgelegd, hoewel dat op basis van de wetgeving wel had gekund. (...) Teams van accountants zijn veranderd en er zijn enkele externe accountants uitgeschreven uit de registers van de AFM. Dat is niet niks. Mensen die jarenlang als accountants werkten, mogen nu ineens hun werk niet meer doen".

De quotes van Maijoor ondersteunen mijn kritische toonzetting in deze en eerdere blogs. Geen tendentieus geleuter van mijn kant. Geen ongenuanceerde oproepen om strenge straffen of iets dergelijks. Maar een oproep om openlijke zelfreflectie, zelfkritiek en zelfreiniging binnen het Accounting Establishment.

Mijn eigen zelfreflectie? Ik schrijf te lief. Wellicht zelfs met decadent taalgebruik. Het doet me denken aan de Nederlandse topeconoom Willem Buiter die bij Citigroup gaat werken en daarom stopt met zijn fantastische blogs. Het schrijven daarvan - de geneugten van "academische vrijheid" - zal hij gaan missen. De geneugten die hij ziet zijn "de mogelijkheden om deel te nemen in het publieke debat met expressieve, stevige taal, sterke metaforen, parallellen en grappen, om af en toe over de top te gaan".

Buiter duidt de essentie van wetenschap: "Academici hebben geen andere plicht dan de waarheid zoals zij die zien te verkondigen. Dat geeft ze de mogelijkheid ondiplomatiek, bot, tactloos en uitgesproken te zijn op een manier die onacceptabel is in de grote wereld, de wereld van volwassen".

In die woorden kan ik mij vinden. In het licht van het AFM-rapport geeft Buiter mij op een of andere manier toch het gevoel dat ik heb gefaald. Zoals gezegd: ik schrijf te lief...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

13 reacties

Coen Bongers

Beste Marcel, allereerst hartelijk dank voor je mea culpa blog, de combinatie met het AFM rapport maakte dat ik geweldige stof had voor mijn colleges controlebeginselen. Ik poog altijd met een actualiteit te beginnen, juist om de stof te laten leven. Jouw stuk en dat van de AFM leverde een heerlijke vaktechnische discussie op. Het merendeel van mijn (bachelor) studenten trok de conclusie: fijn die NVO en VGC (ze kwamen zelf al snel op: objectiviteit en deskundigheid en zorgvuldigheid) maar wij zien hier toch vooral een uitvloeisel van: wie de rekening heeft betaald, heeft kennelijk het oordeel bepaald. In mijn optiek blijft het dan ook erg teleurstellend dat de AFM er niet voor heeft gekozen om de zaak bij de Accountantskamer aanhangig te maken. Doordat enkele (partners?) zich nu hebben uitgeschreven wordt er naar mijn mening een en ander onder het pluche geveegd. Coen Bongers Docent Accountancyvakken Hogeschool windesheim

Marcel

Hahaha Jan, bedankt. Dat was inderdaad net op de valreep: 24 seconden voor tijd!

Jan Wietsma

Marcel, Op de valreep nog gefeliciteerd met je verjaardag.

Johan Visser

Beste Marcel En Frank,die borrel raakt Marcel niet kwijt en Frank verbaas je niet,Jij en ik weten al jaren dat er bij zogenaamd kleinere kantoren veel grondiger wordt gecontroleerd dan bij de Grote.Heb zeer veel RA,s gesproken van de grote 4 die dit na een overstap tot hun grote verbazing vaststelden.Want ze waren jarenlang geindoctrineerd met de stelling dat kleinere kantoren geen kwaliteit leverden.En ze geloofden dat ook nog(de domoren)Voor SRA achtige kantoren zijn controles de slagroom op de taart!Doen ze dus hun stinkende best voor om het werk zo goed mogelijk te doen.

Marcel

Beste Berry, dank voor je reactie. Je pareert een aantal zaken en opmerkingen handig. Waarbij je mijn woorden overigens niet geheel juist citeert. Ik vraag niet om een 'steviger' AFM-rapport, wel om een 'concreter' rapport. Ik noem het rapport 'braaf' in plaats van 'te braaf'. Voorts stel ik weliswaar dat studenten met de genoemde cijfers de streep niet halen, maar spreek ik in het verband van de accountantskantoren over 'afgestudeerden'. Voor hen ligt de lat - terecht dunkt mij - nog hoger. En '4 die samen elf fouten maken' klinkt toch anders dan 'relevante tekortkomingen in 11 van de 18 controles'. En ook zeg ik niet dat '1300 accountants elkaar liepen te bevestigen'. Wel dat er onder hen accountants waren die elkaar liepen te bevestigen. Tot Jules ingreep. Maar goed, laten we elkaar niet op deze wijze de maat nemen, want dat is niet waar het in essentie om gaat. Je gaat namelijk voorbij aan de essentie van hetgeen ik steeds beoog te betogen: het accountantsberoep kan zoveel meer dan wat het maatschappelijk verkeer te zien krijgt en waar ze op mag rekenen. Dat is - meermaals - de essentie van mijn betoog. Het gaat mij niet om de roep om straffen en schuldigen. Maar ik kan er slecht tegen dat vanuit de top van het beroep - klinkt dat beter dan Accounting Establishment? - zo zouteloos wordt gereageerd als de eigen bijdrage ter discussie komt. Als er al op negatieve uitingen wordt gereageerd. Ik kan er slecht tegen dat een AFM-rapport met een aantal stevige opmerkingen wordt omarmd met woorden als 'gelukkig'. Wat moet er wel niet in een dergelijk rapport staan wil de top van het beroep er 'ongelukkig' van worden? Hoe kan je nu gelukkig zijn met de bijvoorbeeld de constatering dat accountants in een aantal gevallen uitsluitend gesteund hebben op informatie van de controleclient? En wat zegt de termijn van 'hoor en wederhoor' van bijna een jaar? Ik meen genoeg ervaring met dit soort zaken te hebben om te weten wat zich dan achter de coulissen afspeelt. Ik hoop dat je van mij aanneemt dat ik niet over een nacht ijs ga alvorens dit soort stukken te schrijven. Ik pleeg mijn oor te luister te leggen, zoals je ook uit eigen ervaring weet. Behandel dit soort thematiek in colleges en tijdens seminars. Niet louter bij accountants in opleiding, maar ook bij afgestudeerden. Binnen de publieke sector en in het openbaar beroep. Ook bij commissarissen en directeuren. Ik spreek regelmatig met partners van kantoren, of nog beter: voormalig partners. Of voormalig bestuursleden van het Koninklijk NIVRA. Sommige verhalen die je dan hoort zijn ontluisterend. Neem ook van mij aan dat ik niet alleen sta in mijn kritiek en ergernis. Vide ook diverse reacties onder diverse blogs en nieuwsberichten. Zie bijvoorbeeld het bericht hieronder van iemand uit de praktijk. Met jou en Jeroen Smit wil ik graag optimistisch zijn (zie echter ook mijn verwijzing naar Willem Buiter: de taakopvatting voor academici zoals hij die ziet deel ik. Zie ook mijn eerdere blog 'Waarom ik schrijf'). Maar dan moeten de feiten zich er wel voor lenen. En dan moet ik vooralsnog constateren dat ik de woorden dat 'het accountantsberoep geen blaam treft' (nog) niet uit de mond krijg. Maar laten we afspreken dat we een borrel drinken zodra overtuigend is aangetoond dat het accountantsberoep geen blaam treft. Ik zal bij die gelegenheid - waarvan ik hoop dat die komt - en in het openbaar mijn kritiek inslikken. En uiteraard: ik betaal dan! Groet, Marcel Geplaatst door Frank Maarsingh - 4-12-2009 23:16:46 Het doet mij deugd dat de controle-aanpak van de Big4 eens tegen het licht wordt gehouden door de AFM. Ik verbaas me er telkens weer over hoe weinig controlewerkzaamheden door de teams van de Big4 feitelijk worden uitgevoerd. Ik constateer dit zowel bij clienten die voorheen door de Big4 werden bediend als in mijn rol van lid van de RvT bij een middelgrote onderwijsstichting. Er wordt teveel op informatie van de client gesteund en de formele aspecten van het dossier worden `dicht gevinkt`. Inhoudelijk controleren en evidence verzamelen is kennelijk niet nodig. Ik moet er niet aan denken, om dan een handtekening te zetten, maar ja, met de hoge uurtarieven is het budget zo op.....

Berry Wammes

Wat weet Marcel Pheiffer dat wij niet weten? Volgens Marcel Pheiffer is het AFM-rapport te braaf. Het had best nog wat steviger gemogen. Dat zal ze leren, die zelfgenoegzame lieden van het Accounting Establishment! Ik vraag me af hoeveel meer Marcel weet dan de AFM, die een vol jaar over de rapportage heeft gedaan. Of meet Marcel strenger? Bij hem krijgen vier studenten die samen elf fouten maken een onvoldoende. En als die studenten vervolgens aangeven dat ze voortaan beter hun best zullen doen, worden ze bestraffend toegesproken in verband met hun decadent taalgebruik. Op deze wijze wordt het wel heel moeilijk om iets goeds te presteren. De suggestieve term Accounting Establishment doet me in dit verband ook iets teveel denken aan Mao's Culturele Revolutie. Ik ben geen verdediger van de grote vier, net zo min als ik per se de kleine kantoren boven alles zal verheffen. Ik ga er wel vanuit dat de meeste collega's oprecht hun best doen om iets van hun vak te maken. Vaak onder moeilijke omstandigheden, met de adem van regelgevers en toezichthouders in de nek. Dat is geen excuus voor mindere prestaties, integendeel. Maar je hoeft geen optimist te zijn om publieke erkenning van eigen fouten te waarderen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de eigen praktijk, dat is goed voor het beroep. Dat Marcel constateert dat 1300 accountants op de Accountantsdag elkaar lopen te bevestigen in hun ontkenning is geheel voor zijn rekening. Mijn perceptie was dat er ook heel wat eroepsgenoten rondliepen, die niet te benauwd waren om in discussie te gaan en hun mening te uiten. Het kan geen voor ons geen kwaad te erkennen dat het glas ook wel eens halfvol kan zijn. Ik verwijs daarom graag naar een recente uitspraak van Jeroen Smit in het onvolprezen blad Zout (van Accounting Establisment-kantoor KPMG): "Optimisme is een morele verplichting, zeker voor mensen in verantwoordelijke posities". I

E. Roodbol

Beste collegae, De belangrijkste COS - COS 220 - mis ik nog in de reeks van de verplichte cursus. Ik denk dat wij namelijk vooral niet moeten vergeten dat het meestentijds de engagement partners zijn die hun rug onder commerciële druk niet recht houden. Overigens kan ik de big four "geruststellen" dat dit fenomeen helaas ook in grote mate voorkomt bij de kleinere kantoren. Het handelen van de big four is nu (overigens geheel terecht) onder een vergrootglas gelegd, maar zou dit onderzoek hebben plaatsgevonden bij kleinere kantoren, dan vrees ik ten zeerste voor de uitkomst van het onderzoek. De impact bij de kleinere kantoren is alleen kleiner, omdat het dan veelal geen grote cliënten betreft. Wat ik het ergst vind is het feit dat betrokkenen weigeren in te zien dat hun zelfingenomen houding in ernstige mate schade toebrengt aan het accountantsberoep.

Willem D Okkerse

Oppassen hoor Marcel, voor je het weet, ben de kwispeldoor !

marcel

Allen, dank voor de reacties tot zover. Ik pik even de laatste reactie van Arie eruit. De titel - mea culpa - ziet op mijn eigen handelen ('ik schrijf te lief'). Ik verwacht geen mea culpa van de kantoren. En ja, ik ken de risico's van aansprakelijkheid. Maar als je niet kunt spreken in verband met die aansprakelijkheid, dan moet je ook niet roepen - kort gezegd - dat de crisis alleen de schuld van anderen is en niet mede van het accountantsberoep. Ook het accountantsberoep heeft een bijdrage - in positieve en negatieve zin - geleverd. Met name de negatieve kanten ontkennen is wat mij stoort. Een professioneel beroep dient ook in staat te zijn fouten te erkennen en daarvan te leren. Indien het Accounting Establishment zou stellen dat het laatste is gebeurd, juist door het AFM-rapport, omdat externe accountants zijn uitgeschreven en teams qua samenstelling zijn aangepast en dat scharen onder wat ik noem 'zelfreflectie, zelfkritiek en zelfreiniging', dan deel ik die mening niet. Dan betreft het immers met name 'zelfreiniging' door de AFM-druk. Zelfreiniging is pas geloofwaardig indien deze van binnenuit komt. En daarvan heeft het maatschappelijk verkeer nog weinig kunnen zien. Wordt vast en zeker vervolgd! Groet (en kwispel), Marcel

Arie W. Schmidt

Beste Marcel, is van openbare accountants wel een mea culpa te verwachten ? Dit gezien te verwachten claims enz. O.a.hun verzekerings- maatschappijen zullen betrokkenen wel een zwijgplicht hebben opgelegd. Overigens vraag ik me af, of de samenstelling van het NIVRA wel een juiste is met het oog op belangenverstrengeling t.o.v. deze zeer principiele kwesties die nooit uitgepraat zijn. Stelt men wel de juiste prioriteiten ?

anton ewoldt

En nu maar hopen dat betrokken accountants in de jaren 2007 en 2008 wel aan hun PE verplichtingen hebben voldaan en zo ja waarom heeft hen dat bij hun controles niet geholpen? Misschien toch maar een verplichte cursus COssen ( (200;230;320; 330;501; 545; 560;570 en 580) De analyse van Marcel is gewoon juist, want zowel op accountantsdag als uitspraken big 4 ligt het niet aan de accountants, maar aan wie dan wel? Zou een collectieve berisping aan alle openbare accountants tot inkeer leiden dat we gewoon gaan toegeven dat we niet meer alles kunnen en weten. De in de jaren 1980 in gang gezette "ontsokkeling van het beroep" is helaas met dit rapport van de AFM nog niet ten einde. Waarom heeft het beroep zich in de afgelopen jaren voornamelijk beziggehouden met tot standkoming VGC; implementeren grote hoeveelheden wet- enregelgeving en fusieperikelen en nauwelijks aandacht besteed om als beroep meer tijd te besteden aan verhoging van de kwaliteit van ons beroep bij financiële controles. In het licht van de uitspraken over neit voldoen aan PE verplichting, kan je de vraag stellen welke maatregel hoort bij het begaan van elf van de achttien onvolkomenheden? Of ligt het toch weer niet aan ons. De blijheid van de big 4 met dit AFM rapport vind ik onbegrijpelijk.

Frank Felten

Beste Johan, De relatie tussen (te) lief en Kwispel (Quispel) vermocht mij een glimlach te ontlokken. En ik heb inderdaad Marcel in zijn blogs nog nooit op kwispelen kunnen betrappen.

Johan Visser

Beste Marcel,wijlen prof.dr.Gilles Quispel(een absolute topautoriteit op het terrein van de gnostiek)zei altijd leuk ïk word wel weersproken maar niet weerlegd".Jij mag er van maken ""ik word niet weersproken en zeker niet weerlegd"Gek wereldje de wereld van de Big4.Maar te lief ben je niet.(zie ook redactioneel commentaar FD van heden)

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.