Nieuws

'Zorginstanties en corporaties straks ook eigen controlerichtlijnen?'

De commissie Depla pleit in een recent rapport onder meer voor een andere accountantscontrole bij gemeenten. Dit vanwege de 'eigenheid' van gemeenten. De reacties lopen uiteen.

Dat blijkt uit commentaren in het artikel 'Knuppel in het hoenderhok' in het oktobernummer van Accountant.

Een van de aanbevelingen in het rapport van de commissie Depla betreft de controlerichtlijnen en beroepsregels in NV COS. De daarin vervatte eisen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen door diverse incidenten, maar ten onrechte ook van toepassing op gemeenten, vindt de commissie.

"Ik vind dat we fundamenteel moeten nadenken over hoe je bij de controle rekening kunt houden met de eigenheden van overheden", aldus commissievoorzitter Staf Depla in een toelichting. "Gemeenten hanteren toch ook een ander type verslaggeving? Spreekt het niet vanzelf dat de factoren die tot een ander type verslaggeving geleid hebben ook reden zijn tot een andere controle?"

Vanuit de beroepsgroep klinken uiteenlopende reacties op dit pleidooi.  

Marita de Hair, voorzitter van de NBA-werkgroep Decentrale Overheden, toont zich begripvol. "De NBA gaat hierover graag het gesprek aan", zegt ze. Complexiteit in combinatie met moeilijk uitvoerbare regelgeving kan volgens haar inderdaad leiden tot ongewenst gedetailleerde controles. "Maar we moeten misschien beter uitleggen hoe dat stand komt en wat men kan verwachten van die controles."

Martine Koedijk en David van Hooff, respectievelijk gemeenteaccountant en senior auditmanager bij de gemeente Amsterdam, hebben wat minder begrip. Van Hooff is "verrast en hier en daar verbaasd" over het rapport.

Koedijk: "Ik herken in de oproep van een ‘controle-light' niet het geluid van de opdrachtgever van de jaarrekeningcontrole, de gemeenteraad."

Volgens Koedijk en Van Hooff zou de NBA juist ook met die opdrachtgever, de gemeenteraad, moeten praten. Want het is niet aan de gemeente om de reikwijdte van de accountantscontrole te bepalen.
Van Hooff: "Het kan toch niet zo zijn dat als gemeentes het niet eens zijn met wet- en regelgeving of als ze de administratieve last dan wel de controledruk te hoog vinden, dat de accountant ze 'dan maar' minder gaat controleren? Dat onderwerp zal de commissie toch echt met de wetgever moeten bespreken."

Over het voorstel om gemeenten te gaan controleren met een aparte set richtlijnen bestaat meer eensgezindheid. "Dat gaat niet gebeuren", denkt Koedijk. Dat in het rapport in dit verband het voorbeeld rond de grondexploitatie wordt aangehaald, vindt ze zelfs "een beetje eng". "Op dat terrein is de afgelopen jaren veel misgegaan en gemeenten hebben door hun ingenomen grondposities en de marktontwikkelingen veel moeten afwaarderen. De suggestie dat de controlerichtlijnen de moeilijkheden hebben veroorzaakt, is niet juist."

De Hair ziet evenmin heil in dubbele controlestandaarden. "Ik weet niet hoe ik mij dat moet voorstellen. Het gaat vaak om waarderingen en waarderingsmethodes. Moet ik dezelfde methode voor een nv goedkeuren en voor een gemeente afkeuren? Een goede schatting is toch echt een generiek gegeven."

Bovendien ziet De Hair niet waar zo'n opsplitsing van de COS zou eindigen. "Krijgen zorginstanties dan ook eigen richtlijnen, en woningcorporaties, en publiek-private samenwerkingsverbanden? Die hebben allemaal een eigen karakter."

» Download het artikel 'Knuppel in het hoenderhok'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.