'Nieuwe regels nodig voor begrijpelijkere gemeentebegroting'
De regels voor het opstellen van de gemeentebegroting zijn aan vernieuwing toe. De begroting moet voor meer mensen toegankelijk en begrijpelijk zijn.
Iedereen moet de begroting en prestaties van zijn gemeente kunnen vergelijken met die van andere gemeenten.
Dat stelt de commissie vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) die op verzoek van de VNG in kaart heeft gebracht hoe het BBV kan worden verbeterd om de kaderstellende en controlerende rollen van de gemeenteraad te versterken.
Gemeenten met elkaar vergelijken
De commissie onder leiding van Staf Depla (wethouder Eindhoven en lid van de VNG-commissie Financiën) pleit voor betere vergelijkbaarheid van begrotingen met behoud van beleidsvrijheid voor gemeenten. Gemeenten moeten hun eigen programma-indeling kunnen kiezen, maar door een vaste indeling van de productenraming moet het makkelijker worden om de prestaties van gemeenten onderling te vergelijken. Zo krijgen gemeenteraden beter zicht op wat andere gemeenten doen en kunnen ze het beleid beter sturen.
Depla: "Elke inwoner moet in de begroting en de jaarrekening kunnen terugvinden waaraan de gemeente zijn geld besteedt. Maar in de praktijk zijn de gemeentefinanciën nu nog vaak het werkterrein van specialisten. Dat moet anders, want daarvoor zijn de gemeentefinanciën te belangrijk. Raadsleden moeten de financiële kaders stellen."
Accountantscontrole
Ook het systeem van de accountantscontrole vraagt volgens de commissie om aanpassingen. Het huidige systeem van wettelijke accountantscontrole is te veel gebaseerd op het systeem voor het bedrijfsleven; gemeenten vinden dit niet effectief en niet efficiënt. De commissie stelt voor in samenwerking met het ministerie van BZK en de NBA te onderzoeken wat een adequaat systeem is.
Vervolgtraject
Het adviesrapport van de commissie is vorige week gepresenteerd aan het VNG-bestuur en wordt aangeboden aan alle gemeenten, de ministeries van BZK en Financiën, het IPO en de Unie van Waterschappen. De commissie stelt voor om de adviezen samen met het ministerie van BZK en andere relevante partijen uit te werken in een aantal concrete voorstellen.
Het VNG-bestuur heeft Staf Depla gevraagd de gesprekken voor te bereiden en te leiden tussen de VNG, de ministeries van BZK en Financiën en de accountantssector over de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de accountantscontrole.
De commissie vernieuwing BBV bestond naast Staf Depla uit vertegenwoordigers van gemeenten en van het ministerie van BZK en een adviseur vanuit de provincies.
- Download het rapport 'Vernieuwing van de begroting en verantwoording van gemeenten'
Gerelateerd

Gemeenten leggen nog geen buffer aan voor 'ravijnjaar' 2026
Gemeenten lijken nog niet bezig een financiële buffer op te bouwen voor het 'ravijnjaar' 2026. Het Rijk keert vanaf volgend jaar minder geld uit aan gemeenten en...

Gemeente Amsterdam worstelt met betaling van facturen
Door problemen met de overstap naar een nieuwe financieel systeem wachten duizenden facturen van ondernemers en leveranciers aan de gemeente Amsterdam op betaling....

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...

BDO: Kwaliteit begrotingen gemeenten laat te wensen over
Het financiële landschap van gemeentelijk Nederland is meer dan ooit versnipperd. En de kwaliteit van de begrotingen laat regelmatig te wensen over. Dat stelt BDO...

Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.