Blockchain

Marcel Bisschops, ceo 216: 'Wij hebben gedaan wat iedereen al jaren voorspelt'

Marcel Bisschops, voorzitter van het dagelijks bestuur van 216, hoopt dat veel concurrenten het besluit om het samenstellen van de jaarrekening van nu af aan gratis te doen zullen navolgen. Volgens hem is dit nog maar het begin. 'Ook de big four zullen merken dat hun verdienmodel door blockchain niet meer houdbaar is. De controlepraktijk zal ook de gevolgen ondervinden.'

Adrie Boxmeer

Als een steen in een rimpelloze vijver, zo werkt het besluit van 216 om standaarddiensten in de accountancy in het vervolg gratis aan te bieden. Marcel Bisschops begrijpt daarvan helemaal niets. "Wij hebben gedaan wat iedereen al jaren voorspelt: dat er op termijn door automatisering niets meer valt te verdienen met dit soort werkzaamheden. We hebben alleen de termijn drastisch ingekort." 

Marcel Bisshops 640x480

Kerstboom

Het besluit van 216 was een voor de buitenwacht waarneembare verandering. Maar intern is er meer veranderd bij het kantoor, dat twee jaar geleden begon als zelfstandige voorzetting van de mkb-praktijk van KPMG. Recent gaf Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216, al enkele inkijkjes in dat veranderproces tijdens een NBA-themasessie over technologie en een NBA Young Profs blockchain-event.

'Op termijn valt er door automatisering niets meer te verdienen met dit soort standaarddiensten.'

Bisschops: "We begonnen officieel in 2015 op 21 juni, dus op 21/6, vandaar onze naam. We startten met een heel mooie portefeuille. Maar we waren ook een heel traditioneel kantoor, met een kerstboom aan functies; 37 in totaal. We waren er van overtuigd dat onze interne organisatie anders moest, gezien de toekomstige ontwikkelingen in de accountancy. Uiteraard zijn we gehouden aan wet- en regelgeving. Maar dan nog kun je intern veel veranderen." 

Agile

'Agile' heet het toverwoord. Het is een organisatiestructuur die ook Spotify en Netflix hebben omarmd. Voor 216 betekent het dat accountants, fiscalisten en deskundigen op het gebied van corporate finance samen een aantal klanten onder hun hoede hebben. Bisschops: "Hierdoor werken we klantgerichter, zijn we af van de verkokering binnen onze organisatie en af van de dominantie van één bepaalde beroepsgroep: de accountants."

Agile komt uit de VS, hetgeen duidelijk te merken is aan de gebruikte terminologie.

Bisschops: "Elke ochtend beginnen we met een standup waarin elk team in een kwartier zijn klantenportefeuille doorneemt. Dan volgt de sprintplanning waarbij iedereen zich committeert aan de gestelde doelen en we bepalen wie bij ziekte van collega's taken overneemt."

Aan het hoofd van elk team staat een squadlead. Een resourcecoach ziet erop toe dat alle kantoren op dezelfde manier werken. Chapterleads zijn verantwoordelijk voor de aansturing van medewerkers. Bisschops, lachend: "Ik kan me voorstellen dat je bij chapterleads eerder denkt aan een motorclub. Dan heb ik nog een leuke term: de tribelead. Dat ben ik."

NBA

In zijn vernieuwingsdrang vindt 216 af en toe ook de NBA op zijn weg. Bisschops: "De overheid en banken eisen in veel gevallen geen samenstelverklaring. Waarom moet ik hem dan volgens de NBA nog steeds afgeven? Ik garandeer dat 216 de jaarstukken met dezelfde kwaliteit samenstelt, zowel zonder verklaring als met verklaring. Het is leuk dat je twee tot drie uur extra in rekening kan brengen omdat er nog een verklaring moet worden afgegeven, maar het is niet efficiënt en klantvriendelijk."

216 was hierover in gesprek met de NBA. Dat verliep goed totdat er volgens Bisschops "van alles gebeurde" waardoor de beroepsorganisatie uiteindelijk vasthield aan het oude standpunt. Maar hij geeft niet op. "Na de zomer wil ik een voorstel doen dat voor ondernemers de administratieve druk vermindert en voor de NBA aanvaardbaar is." 

Niet langer zinvol

216 nam begin 2017 Ceifer over, een accountantskantoor met veel klanten in de medische sector. Een nieuwe trend: kantoren die zich specialiseren? Bisschops: "Wij zijn altijd geïnteresseerd in uitbreiding. Belangrijk hierbij zijn twee vragen. Eén: is de over te nemen onderneming net als 216 een innoverende organisatie? Twee: is het bedrijf financieel gezond en kan het ook zonder ons voortbestaan? Dat geeft uiteindelijk voor ons de doorslag bij een overname. Maar ik ontken niet dat het toenemende belang van de medische sector vanwege de vergrijzing ook een rol speelt."

'We nemen geen net afgestudeerde accountancystudenten meer aan.'

Wat voor gevolgen zullen de ontwikkelingen binnen de accountancy hebben op het aannamebeleid van 216? Bisschops: "We hebben adviseurs nodig op allerlei gebied, van financieel specialisten tot dataspecialisten. Daar de juiste mensen voor vinden, dat wordt de grote uitdaging. Maar de ontwikkelingen hebben nog een gevolg. We nemen geen net afgestudeerde accountancystudenten meer aan. Zelf mensen intern verder opleiden vinden we gezien de toekomst niet langer zinvol. We halen liever ervaren accountants direct van de markt. Dat we dan duurder uit zijn nemen we op de koop toe."

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

8 reacties

Marcel Bisschops

Beste Taco, Pieter, Johan, Charles en alle andere beste mensen,

Dank voor jullie reacties en soms ook kritische vraagstellingen. Alleen door een open en positieve dialoog komen we immers verder. De kern van ons model is het leveren van diensten waar de ondernemer echt verder mee geholpen wordt en waar deze ook voor wil betalen. Natuurlijk wil ook 216 geld verdienen, maar alleen onder die voorwaarde. In eerste aanleg betekent dit lagere marges (nee we rekenen niet stiekem toch de kosten door), want wij weten dat het traditionele model niet langer houdbaar en vooral niet meer verdedigbaar is.
216 hoopt dat dit initiatief breed opgepakt wordt, zodat we samen tot een betere dienstverlening komen. Graag licht ik ons model aan eenieder die dit wil persoonlijk toe (mail me gerust of link me via LinkedIn).

Johan Peters

Leuk stuk. En natuurlijk geen nieuws omdat we de trend allemaal wel weten. Het model is vrij simpel. Met een ondernemer wordt in de vorm van een overeenkomst een soort afgesproken advisering vastgelegd, waar uiteraard voor betaald wordt, en dan wordt de jaarrekening en aangifte niet extra berekend. Dat noemen we dan gratis. Stel dat je geen advies nodig hebt, of geen ondernemer bent maar een stichting, dan werkt het model niet. In dat geval wordt er een prijsafspraak met je gemaakt wat je voor de jaarrekening en de aangifte moet betalen.

Ik weet niet hoe gratis dat is. Het lijkt een beetje op de hypotheekadviseur van vroeger, die was immers ook "gratis".

In gratis geloof ik niet; wel in toenemende automatisering, efficiënter werken en iets doen aan de almaar toenemende regeldruk vanuit overheid en onze NBA. Dat de optelsom daarvan kan leiden tot betere dienstverlening en lagere kosten geloof ik meteen.

Met deze bijdrage probeer ik niet het initiatief "af te branden" want dat spreekt me wel aan. Ik heb alleen ernstige moeite met de manier waarop "gratis" gecommuniceerd wordt.

Taco Luiken

Beste Marcel, ik juich het initiatief van harte toe. Twee jaren geleden sprak ik er al met Huib Maas over. Toen was jullie site nog niet eens gereed. Ook ik zie wel enkele grote uitdagingen om het verdienmodel om te gooien. Mijn initiatief lijkt op 216 al is het bij ons volledig transparant wat de boekhouding cs kost. Ik zou het ook als 216 kunnen verpakken, maar heb een andere keuze gemaakt. Inmiddels tientallen nieuwe klanten in twee maanden tijd. Er is dus behoefte in de markt aan vernieuwers. Succes en wellicht spreken wij elkaar ooit nog eens.

Charles Lückers/ LegalShares / LückersBedrijfsAdvocaten

Marcel,

Frisse boodschap en ga vooral door met zoveel mogelijk te "deformaliseren"!
Bijvoorbeeld wat de samenstelverklaring betreft: daar zit vooral voor kleine bedrijven weinig tot geen meerwaarde in (en is wettelijk niet vereist). Toch gewoon een stukje zakkenvullerij van de NBA voor haar leden.
Maar toch: het geeft wel een bepaalde norm aan, misschien mogen we het zelfs een kwaliteitsnorm noemen.
Bij 216 ben ik overtuigd van de kwaliteit, maar daar kan ik niet bij elke accountant van uitgaan.....Hoe kunnen we verzekerd zijn van voldoende kwaliteit bij de opstelling?!

Met vriendelijke groet,

Pieter Peelen

Dit artikel roept bij mij toch de nodige vragen op....en lokt uit om toch even te prikkelen;

1. 216 was de MKB-praktijk van KPMG. Uit ons eigen onderzoek komt dat de Big 4 relatief veel meer advies verkopen dan andere, niet big4 kantoren. Zelfs de top 20 kan niet aansluiten. Een gratis administratie en jaarrekening model klinkt dus heel leuk, maar er moet wel even iets meer gebeuren in andere (niet big 4 kantoren) voordat je dat voor elkaar hebt.

2. "Agile is het toverwoord".....jeuk. Agile is geen organisatiestructuur maar een methode om effectiever en sneller software te ontwikkelen. Daarbij wordt er wel meer gedecentraliseerd dan in traditionele hiërarchische bedrijven. Wetenschappelijk is de bewijslast van het nut van Agile flinterdun. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat enkele elementen van decentralisatie positief bijdragen aan effectiviteit, snelheid en klanttevredenheid. Laten die elementen nu ook in de Agile aanpak zitten. Maar decentralisatie is toch niet nieuw? Eckhart Wintzen maakte er decennia geleden al furore mee...

3. Wat is de rol van de NBA in de context van de huidige maatschappij? Technologische ontwikkeling vind plaats, dat is een feit. Wellicht kan de NBA minder regels maken zodat ondernemers hier beter op kunnen inspelen. Of is dat gek gedacht?

4. Ik heb nu al een paar keer dit verhaal van 216 voorbij zien komen maar het is mij nog alleszins duidelijk. Als ik het tegen ondernemers aan hou dat wordt er erg onverschillig op gereageerd. "Waar is het addertje?" is wat ik vaak hoor....wanneer komt er meer duidelijkheid over jullie exacte propositie?

Tot zover!

Pieter de Kok

Doen we Marcel, we linken ff via Linkedin, ik ben uiteraard zeer geïnteresseerd in blockchain (assurance)/ assurance (if any needed..) / audit ontwikkeling. Ik probeer zoveel mogelijk te lezen, maar de Cons en Pros zijn soms lastig te duiden, maar alle respect als jullie hierin investeren!!

Marcel Bisschops

Hi Pieter,

Dank voor je positieve reactie en ook positieve nieuwsgierigheid. We staan aan het begin van een mooie weg en inderdaad nog niet alles is uitgebalanceerd t.a.v. de nieuwe technologieën. Echter de veel benoemde cons zijn goed te ondervangen en vaak door de nee-denkers versterkt. Een kop koffie: graag!

Pieter de Kok

Inspirerend stuk, maar roept ook veel vragen op. Ik kan de mindset alleen maar waarderen, maar ik begrijp niet alle statements. Lijkt alsof er wat delen uit artikel zijn gevallen. Keer kop koffie? Ben echt benieuwd naar wat je nu precies bedoelt met Blockchain / Control / Impact en opmerking jonge generatie. In een happyland setting met maximale blockchain setting zou ik ea juist andersom verwachten, tenzij jullie businessmodel feitelijk is: wat routine is is gratis, adviezen door seniors met senior tarieven. Dan begrijp ik het. De vraag is dan alleen: waarom niet alleen adviesbureau worden? Hoe zie je verdienmodel eruit rondom "gratis", of gefinancieerd uit adviezen?


Met al die fundamentele problemen is het eigenlijk verwonderlijk dat er nog zoveel vertrouwen is in blockchain. Maar goed , ik begrijp het enthousiasme, ik heb dat met AI, maar berichtgeving rondom Watson is ook weinig hoopvol. Overhyped is langzaam wat in markt kruipt.

Nogmaals, gave mindset, hoor graag meer, en groeten aan Blockchain Martin!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.