Marcel Bisschops, ceo 216: 'Wij hebben gedaan wat iedereen al jaren voorspelt'
Marcel Bisschops, voorzitter van het dagelijks bestuur van 216, hoopt dat veel concurrenten het besluit om het samenstellen van de jaarrekening van nu af aan gratis te doen zullen navolgen. Volgens hem is dit nog maar het begin. 'Ook de big four zullen merken dat hun verdienmodel door blockchain niet meer houdbaar is. De controlepraktijk zal ook de gevolgen ondervinden.'
Adrie Boxmeer
Als een steen in een rimpelloze vijver, zo werkt het besluit van 216 om standaarddiensten in de accountancy in het vervolg gratis aan te bieden. Marcel Bisschops begrijpt daarvan helemaal niets. "Wij hebben gedaan wat iedereen al jaren voorspelt: dat er op termijn door automatisering niets meer valt te verdienen met dit soort werkzaamheden. We hebben alleen de termijn drastisch ingekort."
Kerstboom
Het besluit van 216 was een voor de buitenwacht waarneembare verandering. Maar intern is er meer veranderd bij het kantoor, dat twee jaar geleden begon als zelfstandige voorzetting van de mkb-praktijk van KPMG. Recent gaf Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216, al enkele inkijkjes in dat veranderproces tijdens een NBA-themasessie over technologie en een NBA Young Profs blockchain-event.
'Op termijn valt er door automatisering niets meer te verdienen met dit soort standaarddiensten.'
Bisschops: "We begonnen officieel in 2015 op 21 juni, dus op 21/6, vandaar onze naam. We startten met een heel mooie portefeuille. Maar we waren ook een heel traditioneel kantoor, met een kerstboom aan functies; 37 in totaal. We waren er van overtuigd dat onze interne organisatie anders moest, gezien de toekomstige ontwikkelingen in de accountancy. Uiteraard zijn we gehouden aan wet- en regelgeving. Maar dan nog kun je intern veel veranderen."
Agile
'Agile' heet het toverwoord. Het is een organisatiestructuur die ook Spotify en Netflix hebben omarmd. Voor 216 betekent het dat accountants, fiscalisten en deskundigen op het gebied van corporate finance samen een aantal klanten onder hun hoede hebben. Bisschops: "Hierdoor werken we klantgerichter, zijn we af van de verkokering binnen onze organisatie en af van de dominantie van één bepaalde beroepsgroep: de accountants."
Agile komt uit de VS, hetgeen duidelijk te merken is aan de gebruikte terminologie.
Bisschops: "Elke ochtend beginnen we met een standup waarin elk team in een kwartier zijn klantenportefeuille doorneemt. Dan volgt de sprintplanning waarbij iedereen zich committeert aan de gestelde doelen en we bepalen wie bij ziekte van collega's taken overneemt."
Aan het hoofd van elk team staat een squadlead. Een resourcecoach ziet erop toe dat alle kantoren op dezelfde manier werken. Chapterleads zijn verantwoordelijk voor de aansturing van medewerkers. Bisschops, lachend: "Ik kan me voorstellen dat je bij chapterleads eerder denkt aan een motorclub. Dan heb ik nog een leuke term: de tribelead. Dat ben ik."
NBA
In zijn vernieuwingsdrang vindt 216 af en toe ook de NBA op zijn weg. Bisschops: "De overheid en banken eisen in veel gevallen geen samenstelverklaring. Waarom moet ik hem dan volgens de NBA nog steeds afgeven? Ik garandeer dat 216 de jaarstukken met dezelfde kwaliteit samenstelt, zowel zonder verklaring als met verklaring. Het is leuk dat je twee tot drie uur extra in rekening kan brengen omdat er nog een verklaring moet worden afgegeven, maar het is niet efficiënt en klantvriendelijk."
216 was hierover in gesprek met de NBA. Dat verliep goed totdat er volgens Bisschops "van alles gebeurde" waardoor de beroepsorganisatie uiteindelijk vasthield aan het oude standpunt. Maar hij geeft niet op. "Na de zomer wil ik een voorstel doen dat voor ondernemers de administratieve druk vermindert en voor de NBA aanvaardbaar is."
Niet langer zinvol
216 nam begin 2017 Ceifer over, een accountantskantoor met veel klanten in de medische sector. Een nieuwe trend: kantoren die zich specialiseren? Bisschops: "Wij zijn altijd geïnteresseerd in uitbreiding. Belangrijk hierbij zijn twee vragen. Eén: is de over te nemen onderneming net als 216 een innoverende organisatie? Twee: is het bedrijf financieel gezond en kan het ook zonder ons voortbestaan? Dat geeft uiteindelijk voor ons de doorslag bij een overname. Maar ik ontken niet dat het toenemende belang van de medische sector vanwege de vergrijzing ook een rol speelt."
'We nemen geen net afgestudeerde accountancystudenten meer aan.'
Wat voor gevolgen zullen de ontwikkelingen binnen de accountancy hebben op het aannamebeleid van 216? Bisschops: "We hebben adviseurs nodig op allerlei gebied, van financieel specialisten tot dataspecialisten. Daar de juiste mensen voor vinden, dat wordt de grote uitdaging. Maar de ontwikkelingen hebben nog een gevolg. We nemen geen net afgestudeerde accountancystudenten meer aan. Zelf mensen intern verder opleiden vinden we gezien de toekomst niet langer zinvol. We halen liever ervaren accountants direct van de markt. Dat we dan duurder uit zijn nemen we op de koop toe."
Gerelateerd
Saroo
Welke hervormingsvragen van vandaag nog overblijven in 2035 weet Pieter de Kok niet, maar dat audit hightech wordt, met minimale interruptie van subjectief handelen...
'Blockchain nog géén heilige graal voor zekerheid en interne beheersing'
Blockchain-technologie op zichzelf is geen afdoende waarborg voor de betrouwbaarheid van de gegevens, meent 80 procent van de IT-auditors. Dat blijkt uit een representatieve...
Digitalisering centraal tijdens congres Europese mkb-accountants
De Europese federatie van accountants in het mkb (EFAA) organiseert op 27 juni een internationale conferentie, waarin digitalisering van de mkb-praktijk centraal...
Nieuw NBA-themamagazine over data science
De NBA Ledengroep Accountants in Business heeft een nieuw themamagazine uitgebracht. Dit vierde themanummer is gewijd aan data science en verwante technologische...
ING en ABN Amro gebruiken blockchain voor handel
Meerdere grote internationale handelspartijen waaronder ABN Amro en ING werken aan een nieuw blockchainplatform om voorraden bij te houden.