Controleverklaring

Geheime controleverklaring bij deponeringsjaarrekening van middelgrote rechtspersoon

Heeft u de hierboven genoemde verklaring wel eens gezien? Hij wordt misschien wel afgegeven (ik denk niet dat het veel gebeurt), maar mag volgens artikel 395 niet worden gedeponeerd.

Gert-Peter den Hollander

Het is een typisch voorbeeld van een bloempje van Catharina: "Ik weet niet waarom we het zo doen, maar we doen het al jaren, dus het zal wel goed zijn." Die redenering gaat anno 2020 niet meer op en is ook niet in het publiek belang.

Top Secret 900x590

De wetgever vindt een aparte verklaring bij de deponeringsjaarrekening van een middelgrote rechtspersoon niet nodig. Artikel 395 lid 1 verplicht tot deponering van de verklaring die bij de inrichtingsjaarrekening is afgegeven, samen met de deponeringsjaarrekening. En accountants vinden het (kennelijk) niet bezwaarlijk om daar aan mee te werken, want zij geven toestemming voor deponering van hun verklaring. Zoals bekend is de deponeringsjaarrekening een ingekorte versie van de inrichtingsjaarrekening. Ofwel: de gedeponeerde verklaring ziet op een ander (omvangrijker) stuk dan de gedeponeerde jaarrekening. (Terzijde: naar mijn mening voldoet die verklaring niet aan art. 393 lid 5 onder a, omdat niet is vermeld op welke jaarrekening het onderzoek betrekking heeft.)

'Accountants zouden hier niet aan mee moeten werken.'

Accountants zouden hier mijns inziens niet aan mee moeten werken: voor het publiek is immers niet duidelijk of de deponeringsjaarrekening nu gecontroleerd is. Die onduidelijkheid kan de wetgever op eenvoudige wijze verhelpen, door in de wet op te nemen dat:

  • de deponeringsjaarrekening moet vermelden dat deze is ontleend aan de inrichtingsjaarrekening, met gebruikmaking van de vrijstellingen die zijn opgenomen in artikel 397 lid 5;
  • bij de deponeringsjaarrekening een afzonderlijke controleverklaring moet worden afgegeven, met een oordeel over de toepassing van artikel 397 lid 5 (zodat een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de deponeringsjaarrekening, de inrichtingsjaarrekening en de verklaringen die daarop betrekking hebben).

Om de verklaring bij de deponeringsjaarrekening te kunnen deponeren is aanpassing van Titel 9 noodzakelijk. Ik neem aan dat de minister van Justitie & Veiligheid geen voorstander is van het laten voortbestaan van de genoemde onduidelijkheden.

Ongelukkig geformuleerde bepaling

Dan artikel 397 lid 5. Dat is een ongelukkig geformuleerde bepaling, die afwijkt van de EU-richtlijn jaarrekening en in de praktijk (door de grote accountantskantoren) ook nog eens verschillend wordt geïnterpreteerd. Ook dat is naar mijn mening een ongewenste situatie.

Die verschillen in interpretatie komen door de techniek van lid 5:

  • Deze bepaling noemt (limitatief) de toelichtingen die in de deponeringsjaarrekening moeten worden opgenomen, terwijl de systematiek in de richtlijn jaarrekening uitgaat van de vastgestelde inrichtingsjaarrekening en vrijstelling geeft om specifieke vermeldingen achterwege te laten in de deponeringsjaarrekening.
  • Dat zorgt ervoor dat niet-wettelijke toelichtingen (zoals het kasstroomoverzicht) naar de letter van lid 5 niet opgenomen hoeven te worden, terwijl dat niet is toegestaan volgens de richtlijn jaarrekening.
  • De grote kantoren zijn overigens van mening dat de wet (op dit punt) niet letterlijk mag worden toegepast.
  • Hoewel ik voor dat standpunt wel begrip kan opbrengen, lijkt het me niet de bedoeling dat accountants gaan bepalen dat de wet niet letterlijk mag worden toegepast. (Zouden ze ook mogen bepalen dat art. 395 lid 1 niet letterlijk mag worden toegepast?)
  • Alle reden voor de minister, lijkt mij, om deze fout te herstellen en lid 5 aan te passen aan de systematiek van de richtlijn jaarrekening.

De minister kan dan direct een aantal andere onjuistheden in artikel 397 corrigeren. Ten onrechte zijn vrijstellingen verleend voor het opnemen van een mutatieoverzicht vaste activa (artikel 368), het vermelden van niet in de balans opgenomen regelingen (artikel 381 lid 2) en het toelichten van transacties met verbonden partijen (artikel 381 lid 3). De richtlijn jaarrekening (artikel 31 lid 2) stelt middelgrote rechtspersonen niet vrij van deze toelichtingseisen.

Al met al kunnen accountants beter rapporteren over de deponeringsjaarrekening van middelgrote rechtspersonen. De minister kan beter opschrijven aan welke eisen de deponeringsjaarrekening (en de verklaring bij dat stuk) moet voldoen en regelen dat de deponeringsverklaring ook moet worden gedeponeerd.

Pas als de minister de wet wijzigt kunnen accountants hun verantwoordelijkheid nemen; in het publiek belang. Tot die tijd blijft het gissen naar het oordeel van de accountant over de circa tienduizend middelgrote jaarrekeningen die bij de Kamer van Koophandel worden gedeponeerd.

Deze bijdrage is gebaseerd op een eerder gepubliceerd artikel in het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht (2018/2).

Gert-Peter den Hollander RA is directeur van Everest Advies in Bilthoven.

Gerelateerd

8 reacties

Per Kroon

Helemaal mee eens. Accountants moeten principieel niet toestaan dat dezelfde controleverklaring gevoegd wordt bij 2 verschillende verantwoordingen! Dat is een al jaren bestaande praktijk die niet uitlegbaar is. Het feit dat dit geaccepteerd wordt zegt iets over het feit dat controleverklaringen niet of nauwelijks gelezen worden....

Frank van Enkhuizen RA

Volgens mij volgt de 'ruime' interpretatie juist wel uit lid 5 omdat specifiek wordt wordt verwezen naar de toelichtingen uit afdeling 3. Wat de opmerking van de minister betreft: die gaat over het opnemen van het KSO in de jaarrekening. Dat is inderdaad geen wettelijke verplichting, nmaar als je dit in navolging van RJ 360 wel in de jaarrekening opneemt, is het onderdeel van de (toelichting in de) jaarrekening en valt het dus onder de publicatieverplichting.

Gert-Peter den Hollander

De ruime interpretatie die Van Enkhuizen aan het begrip toelichting geeft volgt niet uit de tekst van lid 5 (c.q. Titel 9).

Uit de wetsgeschiedenis van art. 361 kan worden afgeleid dat de minister het (ook) niet eens is met de interpretatie van Van Enkhuizen.
De minister zei in 2008 het volgende over de status van het KSO: ‘Wat betreft het kasstroomoverzicht kan hier worden opgemerkt dat er geen in de wet neergelegde verplichting bestaat tot het opnemen van een kasstroomoverzicht in de jaarrekening. Het kasstroomoverzicht is wel een algemeen geaccepteerd onderdeel van de jaarrekening en als zodanig opgenomen in de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Aldus is het ontbreken van het kasstroomoverzicht geen overtreding van de jaarrekeningwetgeving zoals neergelegd in Titel 9 van Boek 2 BW.’ (Kamerstukken 31 508, nr. 6, p4.).

Op basis van het standpunt van de minister kan naar mijn mening moeilijk worden betoogd dat het KSO (en andere 'boven-wettelijke' informatie) deel uit zou moeten maken van de deponeringsjaarrekening.

Ik heb eerder op deze site een beschouwing gewijd aan het KSO, waar ik graag naar verwijs.

Frank van Enkhuizen RA

Ik denk dat het met de invloed van artikel 2:397 lid 5 BW op de openbaar te maken jaarrekening wel meevalt. Het gaat alleen om beperkingen met betrekking tot de in afdeling 3 van titel 9 opgenomen bepalingen. Alle andere toelichtingen, zoals die volgens de afdelingen 4 en 5 maar ook de aanvullend op de vereisten van BW 2 titel 9 opgenomen toelichtingen, worden door artikel 2:397 lid 5 BW niet geraakt en moeten dus onverkort in de openbaar te maken jaarrekening worden opgenomen. Dat geldt ook voor het kasstroomoverzicht. Volgens artikel 2:361 lid 1 bestaat de jaarrekening uit de balans, de winst-en-verliesrekening en de toelichting. Alle informatie die in de jaarrekening is opgenomen anders dan de balans of winst-en-verliesrekening, is dus toelichting. Daar valt het KSO ook onder.

Jan Achten

Welk probleem moet worden opgelost? Is het verschil in toelichtingen echt een probleem?

Dennis Serberie

Ik ben het zeker ook eens met de aanpassingen in de wet die collega Den Hollander voorstelt. De verduidelijking of de deponeringsjaarrekening wel/niet is gecontroleerd is nodig. Ik ken enkele accountants die dachten dat hun werk klaar was met het verstrekken van de controleverklaring bij de inrichtingsjaarrekening. Toetsing of de deponerings-jaarrekening i.o.m. art. 397 lid 5 was opgesteld stond niet op hun 'to do list'. Daarnaast kom je met de sinds 2016 geimplimenteerde Standaard 720 ook tegen het fenomeen dat in het inrichtingsjaarverslag vrijwillig opgenomen andere informatie die niet in het deponeringsjaarverslag wordt opgenomen wel in de controleverklaring staan vermeld. Dat kan ook niet anders omdat de wet vereist om de controleverklaring bij de inrichtingsjaarrekening te deponeren.
Wel ben ik het niet eens met de stelling dat de gedeponeerde controleverklaring niet aan art. 393 lid 5a voldoet. De wet maakt onderscheid tussen 'de jaarrekening' (zijnde de inrichtingsjaarrekening) en de jaarrekening in een andere wijze/vorm. Met welke jaarekening wordt in art. 393 lid 5a gedoeld op enkelvoudige of geconsolideerde, het boekjaar, de entiteit, etc. 393 gaat namelijk alleen over 'de jaarrekening' en dat kan dus niet de jaarrekening in ander wijze/vorm zijn.

Rene van Wingerden

Helemaal eens dat de wet hier zou moeten worden aangepast.
Maar zo zijn er nog wel tien punten waar Titel 9 fout is. De RJ heeft al eens een lijstje aan het Ministerie gestuurd. Maar de praktijk is dat de wetgever deze signalen niet oppakt.

Het lijkt of het Ministerie Titel 9 niet zo belangrijk vindt.

De kans dat de wetgever dit punt oplost schat ik in op verwaasloosbaar. Een slechte zaak, maar wel de realiteit.

Tjibbe Bosman

Helemaal mee eens meneer den Hollander! Zowel de omgang met de deponeringsverplichting als de Nederlandse implementatie van de Europese jaarrekening richtlijnen kennen onnodige slordigheden. Zou de NBA het Ministerie kunnen helpen om een ontwerp wetsvoorstel te schrijven?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.