Pensioenen

Pensioenkater

Het is overheidsbeleid op het randje: eerst sluit Koolmees met de bonden een pensioenakkoord en dan belazert hij de kluit door de rekenregels nog tijdens de onderhandelingen aan te scherpen waardoor pensioenen moeten worden gekort. Het moet een flinke kater voor de vakbonden zijn.

Paul van der Heide

Voordat het pensioenakkoord in 2021 ingaat (als die datum wordt gehaald), wordt eerst nog even het pensioen van acht miljoen mensen gekort. We hebben het hier dan over het pensioen van gewone mensen, die hier jarenlang voor gewerkt hebben en van hun pensioen afhankelijk zijn. Zij kunnen zich niet verweren en hebben geen mogelijkheden om het nog te compenseren. De door de commissie Dijsselbloem onlangs verhoogde kritische dekkingsgraad veroorzaakt dit. Bijna alle fondsen komen door het aantrekken van op zich al rigide rekenregels plotseling in de problemen.

Het pensioenakkoord heeft een duidelijk doel. De overheid wil van de doorsneepremie af en doet dat door een andere doorsneepremie te introduceren. Ik heb niet geprobeerd dit op een kleuterschool uit te leggen, maar ik denk dat ik daar zou worden uitgelachen. Op geen enkele wijze is aangegeven hoe we de miljarden kosten compensatiemaatregelen voor oudere deelnemers gaan betalen.

De enige suggestie die gegeven is, is dat we de rekenregels voor pensioenfondsen gaan versoepelen, waardoor meer buffers bij pensioenfondsen ontstaan. Deze buffers worden dan gebruikt om de miljarden kostende compensatie te financieren. Het bewijs is hiermee geleverd; als we de rekenregels versoepelen hebben we zelfs een overschot. De vakbonden zijn met een kluitje in het riet gestuurd en nu komt er voor de leden ook nog eens een flinke kater bij. De rekenregels kunnen bij het pensioenakkoord dus wel aangepast worden, waarom dan nu niet direct?

Of het nodig is om pensioenen te korten, is overigens maar de vraag. Het hangt ervan af hoe je het probleem bekijkt. In de afgelopen elf jaar is per saldo nauwelijks beleggingswinst behaald door het instorten van de beurs in 2008. De rente is van vijf procent gedaald naar nauwelijks een half procent nu. Desondanks bestaan onze pensioenfondsen nog en hebben zij een redelijke dekkingsgraad van rond de honderd procent. Ik vind dat ze een medaille verdienen, het is een topprestatie.

Pensioenfondsen behalen rendementen van tussen de vijf en acht procent per jaar. Als je daarvan uit zou gaan is er helemaal niets aan de hand, dan klots het geld tegen de plinten op. Alleen als je rekent met rigide rekenregels is er een probleem. Het is feitelijk dus een fantasieprobleem; vooralsnog heeft het weinig met de realiteit ten aanzien van rendementen bij fondsen te maken. Niet indexeren, dat is wellicht verstandig. Pensioenen korten van mensen die hier niets tegenin kunnen brengen en van het pensioen afhankelijk zijn vind ik persoonlijk asociaal. En dat pensioenakkoord, ik moet het nog zien.

Paul van der Heide is hoofd Pensioenjuristen en actuariële diensten bij Hermans & Partners.

Gerelateerd

6 reacties

Arnout van Kempen r- en achternaam

:) naïef als ik ben geloof ik dat onze kamerleden hier iets te doen hebben. Ik ben geen belanghebbende (zzp) en nog niet van de leeftijd dat het me zou raken, maar was wel nauw betrokken bij de controle van aardig wat pensioenfondsen indertijd. Mogelijk dat het daardoor meer mijn aandacht had, maar ik neem toch aan dat er meer mensen onderde 50 zijn die zich deze greep in de kassen nog herinneren. Het was voorpaginanieuws

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 24 juli 2019
Beste Arnout,
Moeten een heleboel nog beweegbare oudere pensionados bij de verzorgingshuizen worden opgehaald en met rolstoeltaxi's (4 euro per kilometer, niet gedekt door verzekeraars) naar het Binnenhof worden gereden om daar te horen dat de volksvertegenwoordigers met hun zoveelste vakantie zijn ?
En dat de Minister president zegt "bijna iedereen gaat erop vooruit " terwijl hij bedoelt "iedereen gaat er bijna (net niet) op vooruit ?
En als bewijs van goede wil de BTW op primaire levensbehoeften met 50% verhoogt ?
En bij een gratis aangeboden kant en klare oplossing, waar geen eurootje aan te pas komt, de andere kant op kijkt ?

En dat NBA een Pensioencommissie heeft die ook nooit iets laat horen ?
(In het publiek belang...) ?

Het oude spreekwoord zegt : krachteloos is machteloos !

Paul van der Heide beschrijft dit als Overheidsbeleid op het randje en de zaak belazeren zo lang het nog kan. Allemaal politiek correct.

De stoelen in de Tweede Kamer zijn gesponsord door Bison Kit en Pritt secondenlijm.

Sterkte met de hitte ! (dus je niet te veel opwinden)

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg




Arnout van Kempen

Ik blijf het gek vinden dat de greep in de ABP- kas nauwelijks nog onderwerp van gesprek is, maar de premie-holidays die veel ondernemingen kregen van hun pensioenfonds in de vorige eeuw helemaal niet. De heer Kersten noemt het zo nu en dan maar het oproer dat je zou verwachten blijft gewoon uit.

Jan Weezenberg

@Frans Kersten 24 juli 2019
Geachte Heer Kersten.
*Ik deed dit examen bij Berkhof (de auteur van het leerboekje) die mij vroeg wat ik met de kennis kon doen bij Eerste Nederlandse.
De verantwoordelijkheid voor de wiskundige reserve werd immers glashelder toegedicht aan de actuaris.
Mijn antwoord : Ik heb geconstateerd dat de eindejaars koopsommen (fiscaal gunstig) voor 100% in de berekening
zijn opgenomen.
Ik kreeg een acht …

*Als pensionado van ABP mochten wij vragen stellen aan het Bestuur.
Ik ben zo'n pensionado en ik heb schriftelijk gevraagd hoe kon worden uitgelegd dat het rendement (bij vergelijkbaar kennisnivo van de professionele analisten) bij het Philips Pensioen Fonds een aantal malen (dus niet procentjes !) hoger was dan bij het ABP.

*ABP weet het antwoord ongetwijfeld, Kamerlid Pieter Omzigt (die zich in de materie grondig heeft verdiept) weet het ongetwijfeld ook.

Maar dat antwoord is in geen enkele vorm ooit openbaar gemaakt.

Ik heb bij verschillende gelegenheden mijn simpele oplossing voor het greep in de kas - probleem beschreven (betaal gestolen geld aan ABP en leen terug met een lening met looptijd 30% tgen een realistisch percentage) .
Maar de politiek zit niet op die simpele oplossing te wachten en verschuilt zich achter motief "politiek correct "

Jules Muis heeft mij het begrip "Management by exhaustion " uitgelegd.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Frans Kersten

Ter aanvulling:
1) Ons werd tijden het vak levensverzekeringswiskunde geleerd dat de rekenrente conservatief was op basis van een reeks van jaren met als uitgangspunt dat in betere jaren de meeropbrengst opzij gezet werd voor de slechtere jaren. Vorige eeuw is deze - met instemming van de bonden die nu toegeven er toen niets van begrepen te hebben - in veel gevallen gebruikt om premies te verlagen ten gunste van de werkgevers.
2) Al vaker op deze site gememoreerd en ook door de heer Wezenberg voorzien van een helder advies: de twee grepen van de overheid in de kas van het ABP.
3) Krijgt nog weinig aandacht: wat is de kwaliteit van het toezicht? Er zijn pensioenfondsen die het prima gedaan hebben en nog steeds doen. Hadden de 'underperfomers' niet eerder aangesproken moeten worden en wellicht van 'best practices' voorzien moeten worden?

Jan Weezenberg

Geachte Heer v.d. Heide
U schrijft "In de afgelopen elf jaar is per saldo nauwelijks beleggingswinst behaald door het instorten van de beurs
in 2008".

Dat is op zich waar als wordt gekeken naar niet gerealiseerde koersverschillen (die optreden bij beleggingsbeleid "Buy and Hold ").

Professionele beleggers zien echter ook nog kans met behulp van opties, termijncontracten en day trading een mooi resultaat te behalen met gerealiseerde koersverschillen.

Door de wettelijk verplichte rekenrente komen deze mooie resultaten uitsluitend ten gunste van vrij vermogen van het pensioenfonds .
Waar opnieuw mee kan worden verdiend.
Zoals de voorzitter van ABP het formuleerde in het clubblad
"het geld is niet gestolen maar gebruikt voor zaken waar het niet voor was bedoeld '
De hele discussie over pensioenakkoord was overbodig geweest als er niet zoveel was gemanipuleerd en alle (netto) beleggingsresultaten gewoon waren toegevoegd aan de wiskundige reserves voor resp. ingegane pensioenen en de later uit te keren pensioenen voor de nog actieven).

( p.s : Ik heb mijn grondige kennis over deze materie rechtstreeks gekregen van de actuaris van Eerste Nederlandse in het kader van mijn werk aan de jaarlijkse accountantscontrole van deze maatschappij ).

Zoals U stelt: het probleem voor de deelnemers aan de grote pensioenfondsen is ontstaan door creatieve regelgeving met een wereldvreemde rekenrente.
Met als gevolg extra hoog aanbod op de kapitaalmarkt, waardoor o.a. de Staat op gunstige voorwaarden kon lenen).


Ik krab maar eens achter mijn oor !


Vriendelijke groet,

J.N. Weezenberg RA



Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.