Wet arbeid vreemdelingen

Verschillende definities werkgever Wav en arbeidsrecht

De Wet arbeid vreemdelingen (de Wav) verbiedt de werkgever om een vreemdeling werkzaamheden te laten verrichten in Nederland zonder een tewerkstellingsvergunning. Wat valt onder de definitie van werkgever? En wat wordt er bedoeld met werkzaamheden? En moet daar een vergoeding tegenover staan?

Carolin Vethanayagam

Wie dacht dat het begrip werkgever in de zin van de Wav te vergelijken is met het begrip werkgever in de zin van het arbeidsrecht heeft het mis. De Wav kent namelijk een zeer ruim werkgeversbegrip. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat degene die een 'vreemdeling' feitelijk arbeid laat verrichten, vergunningsplichtig werkgever is en dat deze werkgever te allen tijde verantwoordelijk is voor en aanspreekbaar is op het al dan niet aanwezig zijn van de benodigde tewerkstellingsvergunning.

Het maakt hierbij niet uit of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of gezagsverhouding. Het enkele feit dat in opdracht of ten dienste van een werkgever arbeid wordt verricht is voor het feitelijk werkgeverschap daarom al voldoende.

Zelfs instemming met dan wel wetenschap van de arbeid is voor de kwalificatie van werkgever in de zin van de Wav niet vereist. Het enkel mogelijk maken van het verrichten van arbeid en het niet verhinderen daarvan wordt al opgevat als het laten verrichten van arbeid. Ook de aard, omvang en de duur van de werkzaamheden en of loon is betaald of dat het enkel hulp betrof, doet er niet toe.

Kortom, ook als u een vreemdeling slechts voor een dag of een paar uur naar Nederland laat overvliegen om te spreken of om les te geven, valt dit onder de Wav. U dient in dit geval over een tewerkstellingsvergunning te beschikken. Anders riskeert u een boete van achtduizend euro. 

Carolin Vethanayagam is advocaat bij Linea Recta Advocatuur.

Gerelateerd

2 reacties

Toine Goossens

Ook nu heeft Asscher een gat in de eigen wetgeving geslagen. Lees mee op Binnenlands Bestuur:

Miljoen voor vrijwilligerswerk door vluchtelingen

Redactie 15 aug 2016 3 reacties
Vluchtelingen met en zonder verblijfstatus moeten weer kans krijgen om in hun gemeente vrijwilligerswerk te doen. In Nijmegen en Utrecht lopen daar al proeven mee. Om vluchtelingen en maatschappelijke organisaties aan elkaar te koppelen, stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1 miljoen euro beschikbaar. Met deze financiële steun kan expertisecentrum Pharos twee succesvolle proeven op grotere schaal invoeren.
25 locaties
Het doel van de aanpak van Pharos is om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. Na Nijmegen en Utrecht volgen het komende jaar
opvanglocaties in 10 gemeenten. Streven is dat na 2,5 jaar vluchtelingen op 25 opvanglocaties actief betrokken worden bij vrijwilligerswerk in de betreffende gemeente.
In die 2,5 jaar zullen 14 duizend vrijwilligersklussen worden uitgevoerd door vluchtelingen. Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die een organisatie normaal gesproken onbetaald laat uitvoeren. Het werk mag dus niet in de plaats van een betaalde baan komen.

Elkaar vinden
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een verklaring er groot voorstander van te zijn dat een vluchteling na aankomst in ons land zo snel mogelijk vrijwilligerswerk gaat doen. ‘Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan via vrijwilligerswerk groter. Met financiële steun van de overheid kan Pharos er met onder meer het COA en gemeenten voor zorgen dat asielzoekers en organisaties met behoefte aan vrijwilligers elkaar weten te vinden’.

Koppelfunctie
De uitvoering van het plan ‘Aan de Slag!’ van Pharos kost bijna 1,3 miljoen euro. Het ministerie van SZW draagt bijna een miljoen bij. De rest komt van Pharos en bijdragen van het Kansfonds en het Oranjefonds. Grootste aandeel in de kosten zijn de inzet van organisaties met een koppelfunctie tussen vraag en aanbod, zoals vrijwilligerscentrales en welzijnsorganisaties. Zij zullen onder andere door Pharos ondersteund worden bij de vormgeving en uitvoering op lokaal niveau. Andere betrokken partijen zijn het COA, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Vluchtelingenwerk Nederland en de Nederlandse Organisatie vrijwilligerswerk.

Ik wens de accountant die de verklaring op maakt veel vakkennis toe. Het doel van de subsidie is het overtreden van de wet.

Glenn Mungra

Ik vraag me af of dit niet te ver is doorgeschoten. Het NBA mag dan ook wel gaan oppassen als ze een buitenlandse spreker laten overkomen om op Acountantsdag e.d. hun verhaal te houden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.