Zwartspaarders

Aangeven contant zwart spaargeld voordelig

'Zwart geld ook niet meer veilig in Oostenrijk', zo berichtte de NOS afgelopen maand. Oostenrijk was het laatste land in de Europese Unie waar men zonder dat de fiscus dat hoefde te weten een spaarpotje kon hebben.

Martin Lambregts

Maar onder druk van de Europese Unie heeft ook Oostenrijk zijn bankgeheim moeten prijsgeven. Dat betekent dat Oostenrijk vanaf begin volgend jaar automatisch informatie gaat uitwisselen met andere landen over de bankrekeningen die in Oostenrijk worden aangehouden. Wie zijn Oostenrijkse spaarrekening nog niet eerder had aangegeven in zijn Nederlandse belastingaangifte kan dan ook een boze blauwe brief van de fiscus verwachten, inclusief acceptgiro.

'Waar is men nog veilig met zijn zwarte spaargeld?'

Nu overal in de Europese Unie het bankgeheim op zijn retour is en ook Zwitserland vanaf 2018 automatisch gegevens zal uitwisselen, rijst de vraag waar men nog veilig is met zijn zwarte spaargeld. Veel zwartspaarders hebben daar een eenvoudig antwoord op gevonden: thuis onder het matras, op zolder of in de welbekende oude sok. Het vervelende daarvan is echter dat contant geld kan gaan rotten, vlam kan vatten of simpelweg kan worden gestolen. Die onrust maakt dat veel zwartspaarders met (grote) sommen contant geld niet altijd even goed slapen, ondanks het belastingvoordeel dat zij hebben. Bovendien kunnen grote aankopen over het algemeen niet contant worden betaald, althans niet zonder dat er vervelende vragen worden gesteld.

Het mag daarom niet verbazen dat zwartspaarders met grote sommen contant geld zich uiteindelijk vaak toch willen melden bij de fiscus en wel door gebruik te maken van de zogenaamde inkeerregeling. Wie inkeert verbetert vrijwillig, geheel uit eigen beweging, zijn eerdere onjuiste belastingaangiften. Het gevolg daarvan is dat belasting zal moeten worden nabetaald en in principe ook een boete. Het zwarte geld is daarna wit.

'Zwartspaarders met contant geld hebben bij het inkeren een groot voordeel ten opzichte van zwartspaarders met buitenlandse spaarrekeningen.'

Wat veel zwartspaarders met contant geld vaak niet weten is dat zij bij het inkeren een groot voordeel hebben ten opzichte van de zwartspaarders met buitenlandse spaarrekeningen.

De reden daarvoor is dat de fiscus tot twaalf jaar terug belasting kan navorderen in het geval van buitenlands zwart geld, en slechts vijf jaar als het zwart geld in Nederland betreft. Wie al vijf jaar lang contant geld in huis bewaart zal als hij inkeert daarom een navorderingsaanslag krijgen die niet twaalf maar slechts vijf jaar beslaat. Over die vijf jaren zal per jaar 1,2 procent belasting moeten worden nabetaald, plus rente. Daarnaast zal de fiscus proberen om voor drie van de vijf jaren een boete op te leggen van dertig procent van de na te betalen belasting, maar gelukkig zijn er goede argumenten om een dergelijke boete ten overstaan van de rechter te bestrijden.

Wanneer de boete met succes wordt bestreden, kost het inkeren van contant zwart geld slechts vijf keer 1,2 procent aan belasting plus rente. Voor de zwartspaarder die niet helemaal lekker slaapt, omdat hij grote sommen contant geld onder zijn matras heeft liggen, kan inkeren daardoor bijzonder voordelig zijn; de schade is immers beperkt en hij krijgt er zijn nachtrust voor terug.

Martin Lambregts studeerde af in Internationaal & Europees belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Als fiscaal advocaat specialiseert hij zich in het formele belastingrecht, te weten de raakvlakken van het belastingrecht met andere rechtsgebieden en de procedures die op dat vlak ontstaan.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.