Arbeidsrecht

Rechtspositie flexwerker ingrijpend gewijzigd

Volgens het wetsvoorstel ‘Wet Werk en Zekerheid’ moeten de wijzigingen die flexwerkers meer zekerheid geven al op 1 juli 2014 ingaan. Dat is kort dag.

Michel T Schroots en Pegah Silakhori

In onze vorige column gaven we al aan dat het kabinet het arbeidsrecht wil veranderen. Met zijn wetsvoorstel wil minister Asscher meer zekerheid voor zogenaamde 'flexwerkers' (werknemers met een contract voor bepaalde tijd), een beperking van de ontslagbescherming en een wijziging (in de financiering) van de WW. Het wetsvoorstel is op 18 februari 2014 door de Tweede Kamer aangenomen. Het ligt nu bij de Eerste Kamer.

Datum

Voor een groot deel van de beoogde wijzigingen is bepaald dat de inwerkingtredingsdatum 1 juli 2015 is. Voor de wijzigingen die van toepassing zijn op flexwerkers wordt tot dusver aangenomen dat deze al op 1 juli 2014 in werking zouden moeten treden.

Alleen wat betreft de nieuwe 'ketenregeling', is besloten dat de regels pas op 1 juli 2015 in werking zullen treden. De verwachting is echter dat - gelet op het korte tijdsbestek - alle wijzigingen naar 1 juli 2015 worden uitgesteld, maar voor nu moet vooralsnog rekening worden gehouden met 1 juli 2014.

Wijzigingen

De meest in het oog springende wijzigingen:

  • In arbeidsovereenkomsten voor de duur van zes maanden (of korter) is het niet meer mogelijk een proeftijd op te nemen. Om deze reden wordt in de praktijk misschien vaker voor een arbeidsovereenkomst van 7 à 8 maanden gekozen, als de werkgever de werknemer eerst een maand proef wil laten draaien.
  • In arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (ongeacht welke duur) is het niet langer mogelijk een concurrentiebeding op te nemen, tenzij in de arbeidsovereenkomst door de werkgever wordt gemotiveerd welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen dat wel vereisen. De werkgever moet dus goede argumenten hebben waarom de werknemer aan een concurrentiebeding gehouden zou moeten worden. Het uitgangspunt is echter dat een concurrentiebeding niet meer mogelijk is bij flexwerkers.
  • Arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer moeten te allen tijde minimaal een maand van te voren voor het einde ervan worden 'aangezegd'. De aanzegging houdt een schriftelijke mededeling in of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd, en zo ja, onder welke voorwaarden dat gebeurt. Als de werkgever de aanzegging nalaat, moet hij een vergoeding (gelijk aan maximaal een maand loon) betalen. Op deze manier wordt getracht te waarborgen dat een flexwerker op tijd weet waar hij aan toe is.

Advies

Als de nieuwe wet daadwerkelijk (deels) op 1 juli 2014 in werking treedt, hebben werkgevers nog maar drie maanden om de bestaande arbeidsovereenkomsten aan te passen aan de nieuwe wet. Op alle arbeidsovereenkomsten die op of na 1 juli 2014 bestaan/ontstaan, zal de nieuwe wet namelijk van toepassing zijn. Alleen voor de aanzegtermijn is besloten dat die regel niet geldt voor arbeidsovereenkomsten die binnen een maand na inwerkingtreding (dus op 1 augustus 2014) eindigen.

Het is dus zaak voor werkgevers in kaart te brengen welke arbeidsovereenkomsten na 1 juli 2014 moeten worden aangezegd. Voor een juiste - en rechtsgeldige - formulering van een concurrentiebeding onder het nieuwe recht is het van belang tijdig juridisch advies in te winnen.

Michel T Schroots en Pegah Silakhori zijn advocaat in Rotterdam en lid van de praktijkgroep Ondernemingsrecht van het kantoor Schaap & Partners Advocaten en Notarissen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.