Arbeidsrecht

Nieuwe vakantiewetgeving: vakantie tijdens ziekte kost verlofdagen?

Zieke werknemers bouwen sinds 1 januari 2012 over de volledige ziekteperiode vakantiedagen op. Daar staat tegenover dat er ook vakantiedagen kunnen worden afgeschreven tijdens ziekte. Maar in de praktijk leidt dat nu al tot discussie.

Daniëlle Dubbel

Een van de doelen van de nieuwe vakantiewetgeving was het oplossen van de 'stuwmeren' aan vakantiedagen die werknemers hadden opgebouwd. Maar door de wetswijziging bouwen zieke werknemers vanaf die datum nu juist meer vakantiedagen op dan voorheen, net zoveel als 'gezonde' werknemers: over de hele ziekteperiode in plaats van alleen over de laatste zes maanden.

Ik kreeg in deze zomerperiode al een paar maal de vraag hoe het nu zit met het opnemen van vakantiedagen door zieke werknemers.

Werkgever wil dat zieke werkneemster vakantiedagen opneemt

Een werkgever vroeg advies over de discussie die hij met een callcentermedewerkster had. Zij was al een tijdje ziek thuis en wilde met haar gezin op vakantie. De werkgever vond dat goed en vroeg haar een verlofaanvraag in te vullen. Maar de medewerkster was van mening dat ze zolang ze ziek was geen vakantiedagen hoefde op te nemen.

Vakantie opnemen tijdens ziekte is mogelijk

Ziekte hoeft niet in de weg te staan bij het opnemen van vakantie. Dat blijkt uit de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel voor de wetswijziging. Daarin staat duidelijk het uitgangspunt benoemd dat de mogelijkheid van vakantie opnemen tijdens ziekte een logisch gevolg is van de volledige opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte.

Ook het verrekenen van ziektedagen met vakantiedagen is toegestaan, als daarbij maar bepaalde voorwaarden in acht worden genomen: dat moet schriftelijk worden vastgelegd en mag alleen voor bovenwettelijke vakantiedagen worden afgesproken. Het knelpunt bij het opnemen of afschrijven van vakantiedagen zit 'm dus in het vooraf afspraken maken en in het verkrijgen van instemming van de werknemer.

Wel vooraf regelen

Voor werkgevers ligt er nu de taak om afspraken te maken in arbeidsovereenkomsten, reglementen of cao's. In sommige cao's is al geregeld dat bovenwettelijke vakantiedagen worden afgeschreven bij ziekte. Een andere mogelijkheid is om bij de verlofaanvraag af te spreken dat er een aantal vakantiedagen wordt ingehouden.

Maar als er niets is geregeld, zoals in dit geval, wat dan? Dat is nog niet helemaal duidelijk. De werkgever en zijn medewerker zullen er in dit geval samen moeten zien uit te komen, of uiteindelijk de gang naar de rechter moeten maken voor duidelijkheid.

Rechtspraak is er op dit moment nog niet over deze kwestie, maar ik vermoed dat dat niet lang op zich zal laten wachten.

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.