Arbeidsrecht

Vakantiekrachten: kinderarbeid of vakantiewerk?

De Arbeidstijdenwet (Atw) gaat uit van een verbod op kinderarbeid maar geeft daarbij meteen een aantal uitzonderingen waarin kinderen wel mogen werken. De regels op een rijtje.

Daniëlle Dubbel

Loon naar werken?

Een dertienjarige mag vakantiewerk doen. Met hen kan de werkgever zelf  afspreken wat ze gaan verdienen. Het minimumjeugdloon bedraagt dit jaar € 2,52 bruto per uur voor een vijftienjarige.  Bij korte contracten of kleine parttime contracten kan het loon als een all-in-loon worden uitbetaald. De vakantietoeslag en de vakantiedagen worden dan tegelijk met het maand- of weekloon uitbetaald. Maar dat mag alleen als de werkgever er voor zorgt dat dat de vakantiekracht wel echt vakantiedagen opneemt. Die zijn namelijk bedoeld om uit te rusten van het werk.

Wat voor soort werk?

Het soort vakantiewerk dat een jongere mag doen hangt af van de leeftijd. Een dertienjarige mag niet in een fabriek werken, maar mag wel folders rondbrengen of vakken vullen. Zolang het maar licht, niet-industrieel werk is. Vanaf hun vijftiende mogen jongeren pas achter een kassa zitten; dat heeft alles te maken met verantwoordelijkheden en psychische druk. In de Arbowet en in het Arbobesluit staan specifieke regels voor de omstandigheden waaronder jongeren mogen werken.

Hoe lang achterelkaar?

Voor jongeren gelden veel beperkingen aan de werktijden. De basisregels zijn te vinden in de Arbeidstijdenwet (Atw). Elke 24 uur moeten ze minstens twaalf uur aan een stuk vrij zijn.  Een jongeren moet minimaal achttien jaar zijn om 's nachts te mogen werken.

En wekelijks moeten minderjarige vakantiekrachten minstens een onafgebroken rusttijd hebben van anderhalve dag. Ze mogen per dienst maximaal negen uur werken en per week maximaal 45 uren per week en totaal per periode van vier weken gemiddeld niet meer dan veertig uren.

Contract of uitzendbureau?

Voor jongeren gelden geen andere regels voor het aangaan of voor de inhoud van de arbeidscontracten. Maar jongeren onder de zestien jaar zijn 'niet bekwaam' om zelf de arbeidsovereenkomst te tekenen. Dat moeten de ouders voor hen doen.

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.