Arbeidsrecht

Wat gaat er allemaal veranderen?

1 april 2012 is de datum waarop Nederlanders AOW krijgen gewijzigd. Dat heeft nogal wat gevolgen. Maar er komt nog meer aan: nieuwe regels en termijnen voor zorg- en ouderschapsverlof, strengere eisen aan de registratie van uitzendbureaus, meer rechten voor uitzendkrachten en de verplichting om ook hun loongegevens te kunnen tonen. Wat staat ondernemers nog te wachten dit jaar?

Daniëlle Dubbel

De Tweede Kamer heeft in de afgelopen tijd een flink aantal wetsvoorstellen op het gebied van het arbeidsrecht goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, treden er flink wat nieuwe regels in werking waar werkgevers rekening mee moeten houden.

Positieverbetering uitzendkrachten

Een van de wetsvoorstellen behelst een positieverbetering van uitzendkrachten. Zij kunnen straks aanspraak maken op dezelfde rechten als de werknemers van het bedrijf waardoor ze zijn ingeleend.  Nu al hebben ze recht op hetzelfde loon.

Een andere belangrijke verandering, voor werkgevers én werknemers, is het belemmeringsverbod. Uitzendbureaus mogen straks geen afspraken meer maken die de werkgever en de uitzendkracht belemmeren om een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Daarmee wordt het voor werkgevers makkelijker en voordeliger om uitzendkrachten zelf in dienst te nemen.

Verplichte inschrijving Handelsregister

Maar er komt ook een risico bij voor ondernemers: als de Wet registratieplicht intermediairs in werking treedt, moeten bedrijven de inschrijving van het uitzendbureau waar ze mee werken, in het Handelsregister controleren. Staat het bureau daar niet ingeschreven, dan kan de uitzender, maar ook de inlenende werkgever, een boete krijgen. Bij de eerste overtreding is dat 12.000 euro per werknemer. Dat bedrag kan oplopen tot 36.000 euro per werknemer.

Loongegevens uitzendkrachten ook bijhouden

Loongegevens van uitzendkrachten moeten sinds 1 maart 2012 ook door werkgevers en inleners overlegd kunnen worden, of werkgevers moeten zekerstellen dat de uitzender die gegevens op orde heeft. De Inspectie SZW kan erom vragen. Als de werkgever, of de vermoedelijke werkgever, de loongegevens niet op orde heeft, kan er een boete worden opgelegd.

Meteen ouderschapsverlof opnemen

De Tweede Kamer heeft de voorgestelde aanpassingen in de Wet arbeid en zorg en de Arbeidstijdenwet ook goedgekeurd. Een werknemer mag straks elk jaar een verzoek om aanpassing van de arbeidsuren indienen. Nu is dat nog eens per twee jaar. Opnemen van ouderschapsverlof kan straks al vanaf de eerste dag van het dienstverband. Daar hoeven werknemers straks niet meer minimaal een jaar voor in dienst te zijn. Kortdurend zorgverlof mag straks ook worden opgenomen om voor zieke inwonende familieleden of vrienden te zorgen.

Maximum beloning topfunctionarissen

De inkomens van topfunctionarissen in de publieke- en semipublieke sector worden vanaf 2013 gemaximeerd: ze mogen niet meer verdienen dan de bedragen die in het wetsvoorstel Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke- en semipublieke sector (WNT) staan. De Tweede Kamer is inmiddels akkoord.

AOW vanaf 65ste verjaardag

De AOW gaat vanaf 1 april 2012 in op de verjaardag van de werknemer, dus niet meer op de eerste dag van de geboortemaand. Veel werknemers waren bang dat ze daardoor een inkomensgat zouden hebben. In veel cao's staat namelijk dat werknemers worden ontslagen op de eerste dag van de maand waarin zij 65 jaar worden. Maar de wet gaat boven de cao, en de minister van Sociale Zaken heeft bevestigd dat de werkgever in ieder geval tot aan de verjaardag het loon moet doorbetalen. Hoe het nu zit met het automatisch leeftijdsontslag op 65-jarige leeftijd is op dit moment niet duidelijk.

Digitaal melden zwangerschap

Sinds 1 april 2012 hoeven werkgevers geen papieren zwangerschapsverklaring meer op te sturen naar het UWV. Ze kunnen de zwangerschap van een werkneemster digitaal bij het UWV melden via de Verzuimmelder en per 1 juli 2012 ook via Digipoort.

Vrijwel alle (voorgestelde) wettelijke veranderingen hebben zo hun effect op de administratie van  ondernemers. Wij houden u op de hoogte!

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.