Arbeidsrecht

Meer rechten voor uitzendkrachten

Ondernemers die gebruikmaken van uitzendkrachten, hebben sinds eind april 2012 te maken met veel nieuwe regels. De wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Waadi, is op een aantal punten gewijzigd.

Daniëlle Dubbel

Het aantal gewijzigde artikelen is beperkt, maar de gevolgen voor onder meer de registratie en de inhoud van contracten zijn een stuk groter. Gelukkig is er voor ondernemers ook een zonnige kant: het is nu stuk makkelijker om een uitzendkracht zelf in dienst te nemen.

Dezelfde rechten

Uitzendkrachten hebben nu veel meer rechten dan voorheen. Ze kunnen aanspraak maken op dezelfde rechten als de werknemers van het bedrijf waardoor ze zijn ingeleend. Ze hebben recht op hetzelfde loon als collega's in dezelfde functie en op dezelfde overwerkvergoedingen en dezelfde bedrijfsvoorzieningen (zoals kantine-, vervoerskosten- en kinderopvangregelingen) als de eigen werknemers van het bedrijf.

Bij cao mag er dan wel weer van het een en ander worden afgeweken, als maar wordt gewaarborgd dat die afwijkende regelingen niet worden misbruikt.

Voor uitzendbureaus betekent het een toenemende druk op de administratie, als voor iedere uitzendkracht een andere berekening van overwerkvergoedingen en een andere reiskostenvergoeding moet plaatsvinden.

Uitzendkrachten makkelijker in dienst nemen

Voor bedrijven is het makkelijker geworden om uitzendkrachten na een uitzendperiode zelf in dienst te nemen. Uitzendbureaus beschermden hun inkomsten voorheen door boetes te zetten op het overnemen van uitzendkrachten, maar nu staat er een belemmeringsverbod in de wet.

Een boetebeding kan, als je wettekst leest, nog wel worden afgesproken voor overnames tijdens de afgesproken uitzendperiode, maar niet meer na afloop daarvan. Al die afspraken zijn sinds eind april nietig. Het uitzendbureau mag bij overname van de uitzendkracht nog wel kosten in rekening brengen voor gemaakte wervings- en selectiekosten en opleidingskosten.

Verplicht OR informeren

Richting de ondernemingsraad hebben ondernemers er nu een plicht bij. Ze moeten minstens eens per jaar inzicht geven in het aantal uitzendkrachten dat in de onderneming werkt en in de verwachte ontwikkelingen voor het voor het komende jaar.

Sinds 1 maart 2012 moeten ondernemers ook de loongegevens van uitzendkrachten kunnen overleggen. Als inlener moet het bedrijf in ieder geval zeker weten dat de uitzender die gegevens op orde heeft, want de Inspectie SZW kan om die gegevens vragen en een boete uitschrijven - ook aan de ondernemer - als de gegevens niet op orde zijn.

» Zie alle wijzigingen in de Waadi

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.