Arbeidsrecht

Verzwaring werkgeverslasten door Modernisering Ziektewet

Per 1 januari 2014 krijgen werkgevers met tijdelijke medewerkers in dienst naar alle waarschijnlijkheid een behoorlijke verzwaring van de werkgeverslasten voor hun kiezen.

Daniëlle Dubbel

Met de instemming van de Modernisering van de Ziektewet door de Eerste Kamer wil het kabinet voorkomen dat er te veel medewerkers met een tijdelijk contract in de WIA en de Ziektewet terecht komen. Kort gezegd komt het neer op het volgende: hoe hoger het verzuim van medewerkers met een tijdelijk contract, hoe meer premie de werkgever zal moeten afdragen. De hoogte van de premie wordt voor werkgevers afhankelijk van het aantal werknemers dat instroomt in de Ziektewet.

Door meer verantwoordelijkheid aan werkgeverszijde te leggen, tracht de overheid de stijgende lasten van arbeidsongeschiktheid terug te dringen.

Gevolgen werkgever: tijdelijk personeel minder aantrekkelijk

De consequentie van deze nieuwe regelgeving is dat het aangaan van tijdelijke contracten met medewerkers voor werkgevers steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt. Hoewel de overheid aanstuurt op het aannemen van meer tijdelijk personeel, worden gelijkertijd de financiële risico's die hieraan zijn verbonden volledig bij de werkgever neergelegd. In het kader van het nieuwe ontslagrecht per 1 januari 2014 zagen we reeds dat tijdelijke contracten voor werkgevers nauwelijks meerwaarde hebben als het gaat om het risico van het dragen van de WW-lasten bij niet verlenging van het contract. En ook op het gebied van de Ziektewet wordt het werkgevers nu dus zeer onaantrekkelijk gemaakt om tijdelijk personeel in te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat uitkeringslasten voortkomend uit tijdelijke contracten, de laatste jaren flink zijn gestegen. Dan ga je als werkgever toch nadenken of je een dergelijke constructie aan moet willen gaan.

WGA-uitkeringen

Ook voor de premie die werkgevers betalen voor WGA-uitkeringen (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) heeft de nieuwe wet consequenties. Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt blijven, krijgen afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid een WGA-uitkering. Daar waar bedrijven eerst alleen de WGA-kosten voor vaste werknemers voor hun rekening dienden te nemen, draaien ze nu ook op voor de kosten voor zieke werknemers met een tijdelijk contract.

Wat te doen?

Hoewel de regeling voor werkgevers pas per 2014 ingaat, is het belangrijk om alle ‘ziek uit dienst'-meldingen vanaf nu al goed te registeren en de reïntegratie van deze mensen te volgen. Dit omdat het UWV de Ziektewetuitkering van twee kalenderjaren ervoor, dus 2012, doorberekent in de premie. Op deze manier kunnen werkgevers de kosten nog enigszins binnen de perken houden.

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.