Arbeidsrecht

Hoogste ontslagvergoedingen 2011

Wat gaven bedrijven in 2011 uit aan ontslagvergoedingen? In 2011 gaven bedrijven veel geld uit aan vergoedingen bij vrijwillig ontslag en ontslag via de kantonrechter. De topper: 1,2 miljoen euro.

Daniëlle Dubbel

Economische krimp, disfunctioneren of een reorganisatie. Talloze redenen en diverse wegen zijn er om afscheid te nemen van een werknemer. En meestal kost dat geld. In 2011 werden weer forse bedragen neergeteld.

6,5 ton voor beroepsziekte

In 2011 werd de hoogste vergoeding voor een beroepsziekte ooit toegekend. Een elektricien kreeg een schadevergoeding van 650.000 euro omdat hij op zijn dertigste arbeidsongeschikt raakte door de giftige stoffen waarmee hij dagelijks in aanraking kwam.

Bankmedewerker vangt 2,5 miljoen

Een werknemer van Fortis kreeg na veertien maanden dienstverband al twee jaarsalarissen mee: een bedrag van 1,2 miljoen euro. Anderhalf jaar eerder had de werknemer al een ontslagvergoeding van 1,3 miljoen van zijn vorige werkgever ontvangen. De kantonrechter vond het bedrag ridicuul maar het hof in hoger beroep vond ‘contract is contract', ondanks de maatschappelijke discussie over hoge bonussen en ontslagvergoedingen bij de banken. De Code Tabaksblat maakt een ontslagvergoeding van maximaal tweemaal het vaste jaarsalaris mogelijk.

Correctiefactor 6

In 2011 werden regelmatig hoge bedragen toegekend bij een ontslag na een kort dienstverband. Een hoofd P&O van een ziekenhuis kreeg na vijftien maanden 75.000 euro mee. De rechter vond het korte dienstverband reden om af te wijken van de kantonrechtersformule. Als we toch even omrekenen naar die formule, komt dat bedrag neer op een vergoeding met correctiefactor C=6.

In een andere zaak bood een werkgever 25.000 euro ontslagvergoeding aan, de werknemer vroeg daarop 200.000 euro en kreeg uiteindelijk bijna 100.000 euro mee. Waarom? Vlak voor het indienen van het ontslagverzoek sprak de werkgever nog een riante bonusregeling met de werknemer af. Reden voor de rechter om de kantonrechtersformule met correctiefactor C=3 toe te passen.

Onderling overleg

En wat was nu echt de allerhoogste ontslagvergoeding van 2011? Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Grote kans dat die is overeengekomen in een zaak die de publiciteit nooit zal halen.

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.