Arbeidsrecht

Nieuwe vakantiewetgeving vraagt ingewikkelde verlofadministratie

Vanaf 1 januari 2012 wordt de houdbaarheid van vakantiedagen aanzienlijk beperkt. En dat is fijn voor werkgevers. Die verwachten daardoor eind 2012 een lagere post aan reserveringen voor vakantiedagen op de balans te hebben. Maar de verlofregistratie wordt er niet eenvoudiger op.

Daniëlle Dubbel

Op 31 december 2010 hadden de Nederlandse werknemers gemiddeld 18,5 uur aan vakantiedagen opgepot, bleek uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Als het goed is, zou dat aantal eind 2012 flink verminderd moeten zijn. Per 1 januari 2012 vervalt namelijk een deel van de vakantiedagen eerder dan voorheen. Dan is er een onderscheid in de verjaring van de wettelijke en de bovenwettelijke vakantiedagen.

De wettelijke vakantiedagen, viermaal het aantal werkdagen per week, vervallen dan zes maanden na afloop van het jaar waarin ze zijn toegekend. De bovenwettelijke vakantiedagen, de extra dagen waarop de werknemers recht hebben op basis van hun arbeidsovereenkomst, cao of andere regelingen, vervallen net als nu na vijf jaar. Dat betekent voor werkgevers dat ze die dagen apart moeten gaan registreren. Maar daarmee zijn ze nog niet klaar.

Werkgevers doen er goed aan om nu vast de nieuwe manier van verlofregistratie voor hun organisatie te ontwerpen, want de nieuwe vakantiewetgeving heeft grotere gevolgen voor de verlofregistratie dan alleen een onderscheid maken in twee soorten dagen.

Werkgevers moeten allereerst registreren welke rechten de werknemer op 1 januari heeft:

  • toegekende wettelijke verlofdagen over 2012.
  • toegekende bovenwettelijke verlofdagen over 2012.
  • restant tegoed van voor 1 januari 2012.

Daarna moet van elke vakantiedag worden bijgehouden wanneer deze verjaart. En bij het opnemen van een vakantiedag moet worden geregistreerd wat voor soort dag het is: een wettelijke of een bovenwettelijke dag.

En voor maximaal de komende vijf jaar komt daar nog de registratie van de restantdagen van voor 1 januari 2012 bij. Voor die dagen blijft de verjaringstermijn van vijf jaar gelden. Omdat de werknemers eerst de wettelijke vakantiedagen zullen opnemen, die immers het eerst vervallen, blijft dat opgebouwde stuwmeer nog intact zolang de wettelijke dagen van 2012 niet zijn opgemaakt.

Nog een laatste complicerende factor: in cao's en individuele arbeidsovereenkomsten kan van de verjaringstermijn van zes maanden worden afgeweken. Als dat voor een heel bedrijf gebeurt, is dat niet zo'n groot administratief probleem. Maar bij individuele afspraken wordt de verlofregistratie nog ingewikkelder.

Volgend jaar kijk ik met u terug. Zouden de stuwmeren met vakantiedagen dan al aardig opgelost zijn?

Mr. Daniëlle Dubbel is jurist/mediator Pro Casus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.