Tuchtrecht

Voldoende controle-informatie voor goedkeuring

Een registeraccountant zag weliswaar een foutje in de toelichting over het hoofd. Maar gezien de beschikbare controle-informatie mocht hij akkoord gaan met de manier waarop nog te betalen huurbedragen zijn verwerkt in de jaarrekening.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/2252 Wtra AK
Datum uitspraak:
03 maart 2017
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2017:18

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

En registeraccountant geeft begin 2015 goedkeurende verklaringen af bij de jaarrekeningen over 2014 van een aantal commanditaire vennootschappen. De cv’s zijn eigenaar van vakantieparken met hotels en huisjes. Een bv huurt de hotels en de huisjes en betaalt daarvoor een vaste huur aan de beherende vennoten van de cv’s.

De bv moet de huursom voor de eerste helft van het komende jaar betalen vóór het einde van het lopende jaar, zo staat in het contract. Maar de beherend vennoten van de cv’s gaan er in maart 2014 mee akkoord dat de betalingstermijn voortaan een half jaar doorschuift.

De jaarrekeningen van de cv’s over 2014 worden in maart 2015 vastgesteld in de participantenvergaderingen. Eén van de participanten stemt tegen de vaststelling vanwege “het onjuist vermelden van de post debiteuren op de balans”. Hij belt een paar keer met de accountant en dient daarna een klacht tegen hem in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft:

  • pas na veel pogingen van de klager gereageerd op diens opmerkingen over de post debiteuren;
  • de verwerking van de in december 2014 gefactureerde huursommen over het eerste halfjaar van 2015 in die jaarrekeningen ten onrechte aanvaard.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De Accountantskamer heeft aan de hand van de jaarrekeningen van de cv’s vastgesteld dat de huur, die in 2014 voor het eerste halfjaar van 2015 in rekening is gebracht aan de huurder, de reeds in 2014 ontvangen bedragen en nog te betalen bedragen op een verantwoorde manier zijn verwerkt. Uit het accountantsdossier blijkt dat de accountant een inschatting heeft gemaakt van de materiële risico’s en daarbij de wijziging van de betaaltermijn van de huursom heeft aangemerkt als een aandachtspunt.

De accountant heeft een gegevensgerichte ontstaanscontrole uitgevoerd aan de hand van de verstuurde factuur waarop de vervaldata, het al betaalde bedrag, het huurcontract en de afspraak over de betaaltermijn staan. Ook zag hij een e-mailbericht waarin onder meer staat dat “de openstaande saldi op huurfacturen juist en volledig zijn”. Hoewel in dit e-mailbericht niets staat over de gewijzigde betalingstermijn kun je er wel uit afleiden dat daarover een afspraak is gemaakt.

De accountant had voldoende de controle-informatie om akkoord te gaan met de verwerking van de huurbedragen. Met die verwerking wordt geen onjuist beeld gegeven van de prestaties op grond van de huurovereenkomst. Bovendien heeft deze manier van verwerken geen invloed op het vermogen en het resultaat van de cv waarin de klager participeert.

Uit het e-mailbericht blijkt dat het openstaande bedrag gedeeltelijk al vóór 30 maart 2015 had moeten worden betaald. In de toelichting op de post debiteuren staat echter vóór 30 juni 2015. Ook al heeft de accountant deze onjuiste vermelding in die toelichting kennelijk niet opgemerkt – hij mocht akkoord gaan met de gehanteerde verwerking van het nog te betalen bedrag.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.