Tuchtrecht

Onwillige accountant moet op zitting verschijnen

Een zwijgzame registeraccountant wordt door de Accountantskamer bevolen om naar de zitting te komen waar de klacht tegen hem wordt behandeld. Als hij weigert zal hij "met de sterke arm" naar de zitting worden gebracht.

Accountantskamer

Zaaknummers:
16/1498 Wtra AK
Datum uitspraak:
12 augustus 2016
Oordeel:
bevel om op de zitting te verschijnen
Maatregel:
n.v.t.
Status:
tussenbeslissing
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2016:80

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Beleggings- en exploitatiemaatschappij Nieuwburen bv verhuurt autoshowroomruimten met twee garagewerkplaatsen en een parkeerterrein aan drie dochterondernemingen van Romania Beheer bv. Romania stelt zich garant voor het geval de huurverplichtingen niet worden nagekomen.

Als de huurders in januari 2009 failliet worden verklaard en de curator drie maanden later de huurcontracten opzegt, eist Nieuwburen een contractuele boete en een schadevergoeding wegens gederfde huurinkomsten. De rechtbank wijst de vorderingen toe, maar in hoger beroep wijst het Gerechtshof Amsterdam de vorderingen af.

Eind 2013 zegt de Hoge Raad dat het gerechtshof de vordering ten onrechte heeft afgewezen, omdat de garantie overeind blijft als de huur wordt opgezegd. (Aan dit arrest en de juridische commentaren ontlenen wij de namen van de betrokken partijen). Uiteindelijk veroordeelt de kantonrechter Romania om Nieuwburen een schadevergoeding te betalen van 343.866 euro.

Een accountantskantoor stelde sinds 2002 de jaarrekeningen samen van Romania Beheer en liet dat van 2004 tot en met 2009 doen door één registeraccountant. In 2008 verstrekte deze een samenstellingsverklaring bij de jaarrekening over 2006. In 2009 verklaarde de accountant dat de balans met toelichting per 31 december 2007 op de juiste wijze was ontleend aan haar jaarrekening 2007. In 2010 ging de accountant weg bij het kantoor.

Sommige jaarrekeningen roepen vraagtekens op bij Nieuwburen, die de accountant tot vier maal toe om een toelichting vraagt. De accountant houdt steeds de boot af, zegt dat hij geen informatie kan geven en dat Romania Beheer - anders dan Nieuwburen vermoedt - niet meer bestaat.

Nieuwburen dient een klacht in tegen de accountant.

Klacht

a. De accountant gedraagt zich onwaardig door verstoppertje te spelen en ontwijkende antwoorden te geven; (het publiek dat afgaat op gepubliceerde gegevens mag zo niet worden behandeld).

b. Hierdoor heeft Nieuwburen geen nadere toelichting gekregen op bepaalde mededelingen in de gedeponeerde jaarstukken over met name de zekerheidsstellingen, de garanties en de voorzieningen.

c. In de jaarrekening 2009 is geen voorziening opgenomen of melding gemaakt van de vordering van ruim 1 miljoen euro die Nieuwburen op Romania Beheer zou hebben en zo helpt de accountant mee tegenover het publiek een schijn van kredietwaardigheid op te houden.

Oordeel

De Accountantskamer komt met een tussenbeslissing, omdat hij meer informatie wil, met name ten aanzien van klachtonderdeel c. De accountant schrijft namelijk enerzijds in zijn verweerschrift dat hij de jaarrekeningen 2004 tot en met 2009 van Romania Beheer heeft samengesteld en anderzijds dat Romania Beheer de jaarrekening 2009 zelf heeft samengesteld.

Volgens de Accountantskamer heeft de accountant de deponeringsstukken over 2008 in januari 2010 voorzien van een getekende verklaring. Toen hij bij het accountantskantoor wegging zou hij de dossiers van Romania Beheer daar naar eigen zeggen hebben achtergelaten.

Tegen deze achtergrond heeft de Accountantskamer behoefte aan een persoonlijke toelichting van de accountant op vragen over zijn betrokkenheid bij onder meer het samenstellen van de jaarrekening 2009 van Romania. De Accountantskamer houdt de beslissing in de zaak aan totdat de accountant (eind oktober 2016) is gehoord.

De Accountantskamer beveelt de accountant (op grond van artikel 27 Wtra)  persoonlijk op de zitting te verschijnen. Als hij niet vrijwillig verschijnt, zal hij "met de sterke arm" naar een volgende zitting worden gebracht.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.