Tuchtrecht

Onzorgvuldig als echtscheidingsmediator

Een accountant die optreed als mediator moet voldoen aan de zorgvuldigheidseisen voor mediators. Zo moet hij partijen zo informeren dat zij zich een weloverwogen beeld kunnen vormen van de keuzes en mogelijke oplossingen en hun positie kunnen bepalen.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Zaaknummers:
AWB 12/889
Datum uitspraak:
13 februari 2014
Oordeel:
beroep ongegrond
Maatregel:
waarschuwing
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:CBB:2014:60

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent is geregistreerd als NMI-mediator. De zus van een kantoorgenoot gaat scheiden van haar man, een registeraccountant. De AA kent beiden. Op verzoek van het stel treedt hij op als mediator. 

De AA stelt een concept-echtscheidingsconvenant op dat hij ter beoordeling voorlegt aan een advocaat. In juni 2009 wordt het convenant getekend. Daarin staat onder meer dat de man de vrouw 5.737 euro per maand partneralimentatie betaalt. Het bedrag is gebaseerd op het inkomen dat de man op dat moment heeft en dat is vanwege een contract voor bepaalde tijd een veel hoger inkomen dan in de jaren daarvoor. 

De registeraccountant klaagt er bij de Klachtencommissie NIVRA-NOvAA over dat de AA: 

  • als mediator niet deskundig is opgetreden;
  • niet onafhankelijk is opgetreden;
  • niet of nauwelijks gehoor heeft gegeven aan het verzoek om informatie over de voortgang van de procedure.

De Klachtencommissie verklaart het eerste deel van de klacht gegrond. 

De Accountantskamer vindt de handelwijze van de AA ondeskundig en onzorgvuldig en legt een waarschuwing op. De accountant gaat in beroep. 

Beroepsgronden

  • De AA is als mediator wel degelijk voldoende zorgvuldig opgetreden;
  • de Accountantskamer miskent de taak en de verplichtingen van een mediator.

Oordeel

Het beroep is ongegrond. 

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven zegt om te beginnen dat de zorgvuldigheidseisen waaraan een mediator moet voldoen ook voor de accountant-mediator gelden. Een zorgvuldig handelend mediator moet: 

  • de autonomie van partijen respecteren;
  • zijn eigen neutraliteit bewaren;
  • het beginsel van 'informed consent' naleven.

Dit beginsel houdt in dat hij partijen "waar nodig" zo informeert dat zij zich een weloverwogen beeld kunnen vormen van de keuzes en mogelijke oplossingen en hun positie kunnen bepalen. 

Ook als (één van de) partijen al bij aanvang van de mediation heeft aangeven een bepaalde oplossingsrichting voor ogen te hebben, zal een bekwaam en redelijk handelend mediator: 

  • zich er onder meer van moeten verzekeren dat partijen zich realiseren welke informatie voor hun keuzes relevant is;
  • ervoor moeten zorgen dat partijen een weloverwogen keuze kunnen maken;
  • ervoor moeten zorgen dat partijen de strekking van hun keuzes volledig begrijpen;
  • ervoor moeten zorgen dat partijen die keuzes ook daadwerkelijk wensen.

Net als de Accountantskamer vindt het college dat niet aannemelijk is geworden dat de accountant het stel adequaat heeft voorgelicht en dat zij zich bewust waren van de invloed, die de door hen gekozen financiële uitgangspunten zouden hebben op de alimentatieberekening van de man. De accountant had de echtelieden er ten minste op moeten wijzen dat die uitgangspunten voor de alimentatieberekening beduidend afweken van de gebruikelijke TREMA-normen. 

Als de accountant aan de eisen van een bekwaam en redelijk handelend mediator had voldaan, zou hij geen inhoudelijke sturing hebben gegeven en evenmin ter discussie hebben gesteld waarover de twee het op dat moment al eens waren. Hij zou dan expliciet hebben geverifieerd dat partijen beseften waar zij mee instemden. En afhankelijk van hun reactie, was hij dan nader in detail getreden. 

Maar dat deed de accountant niet. Tijdens één van de besprekingen zei de man dat hij schrok van de hoogte van de berekening. Dat had voor de accountant aanleiding moeten zijn hem uit te leggen wat het resultaat van de berekening zou zijn als de twee hun aanvankelijke (financiële) uitgangspunten zouden verlaten. Ook de opmerking van de man dat hij de kinderalimentatie aan de hoge kant vond, gaf daarvoor aanleiding. De AA verwees de man echter alleen naar een website waar hij de berekening zelf kon maken. 

Het college vindt dat de accountant onvoldoende heeft gereageerd op de geuite twijfels. Bovendien had de accountant veel explicieter moeten vastleggen dat de partijen met de berekening hebben ingestemd, samen met de informatie op grond waarvan zij hun keuzes hebben gemaakt. 

Het college onderschrijft daarom het oordeel van de Accountantskamer dat de AA het fundamentele beginsel 'deskundigheid en zorgvuldigheid' niet in acht heeft genomen. 

Maatregel

Ook de waarschuwing is terecht.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.