Streep door niet voorzienbare PE-boete
Een registeraccountant, die van 2007 tot en met 2009 niet voldeed aan zijn PE-verplichtingen, hoeft geen boete te betalen. Omdat de boetemogelijkheid pas op 1 mei 2009 is ingevoerd, hoefde de accountant destijds geen rekening te houden met het risico van een geldboete.
College van Beroep voor het bedrijfsleven
- Zaaknummers:
- AWB 11/725
- Datum uitspraak:
- 25 april 2013
- Oordeel:
- beroep gegrond, klacht gegrond
- Maatregel:
- berisping
- Status:
- definitief
- Vindplaats:
- ECLI:NL:CBB:2013:CA0787
Lex van Almelo
Belangrijkste feiten
Een registeraccountant besteedt in de jaren 2007 tot en met 2009 zestig uren aan zelfstudie en training-on-the-job-activiteiten. Daarmee behaalt hij 60 PE-punten. Dat is te weinig en de Accountantskamer legt een waarschuwing op met een geldboete van 3.000 euro (11/374 Wrtra AK, niet gepubliceerd).
De accountant gaat in hoger beroep.
Beroepsgronden
De accountant is al jaren niet meer actief in de accountantswereld, noch in een vergelijkbare functie in het bedrijfsleven. De accountant is ook niet van plan zich alsnog als registeraccount te manifesteren. Hij werkt 24 uur per week als boekhouder en gebruikt daarbij bewust de titel registeraccountant niet meer. Trots op de NIVRA-opleiding heeft hem ervan weerhouden zich uit te schrijven. Hij vindt dat het NIVRA een voorziening moet treffen voor registeraccountants die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als hij.
De accountant vraagt het NIVRA een hardheidsclausule toe te passen die recht doet aan zijn situatie. Want als hij had kunnen bevroeden dat hij het risico liep van een fikse PE-boete zou hij zich jaren geleden al hebben uitgeschreven. Hij vindt de boete buitensporig hoog gezien zijn netto-inkomen van 1.900 euro per maand en vindt ook de waarschuwing niet terecht.
Oordeel in beroep
Het beroep is gegrond.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vindt dat de Accountantskamer de klacht van het NIVRA terecht gegrond heeft verklaard. Met de maatregelen is het college het echter niet eens. De combinatie van waarschuwing en een boete van 50 euro per niet behaalt PE-punt is in beginsel passend en niet onredelijk. Maar in dit geval ligt dat anders.
De geldboete is pas op 1 mei 2009 ingevoerd. Omdat het opleggen van een geldboete vóór 1 mei 2009 niet mogelijk was en dit toen ook niet voorzienbaar was voor de accountant, hoefde de accountant destijds geen rekening te houden met het opleggen van een geldboete omdat hij niet voldeed aan de geldende PE-verplichtingen. Onder deze omstandigheden vindt het college de waarschuwing en de boete niet passend.
Maatregel
Het college vind een berisping wel passend en geboden.
Annotatie Hans Blokdijk
De constatering dat de boetes voor gemiste PE-punten in de periode vóór de invoering van het nieuwe tuchtrecht (1 mei 2009) ten onrechte zijn opgelegd, is lichtelijk onthutsend. Er zijn vele boetes opgelegd over de periode 1 januari 2007 tot 1 mei 2009. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven lijkt te zeggen dat al die boetes ten onrechte zijn opgelegd omdat de beboeting niet voorzienbaar was. Hoe krijgt het recht zijn loop nu die boetes praktisch niet meer zijn terug te draaien?