Tuchtrecht

Beroepsgronden moeten in beroepsschrift

Als je in beroep gaat tegen een uitspraak van de Accountantskamer moet je de beroepsgronden vermelden in het beroepsschrift. Domweg zeggen dat je het er niet mee eens bent, is onvoldoende.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Zaaknummers:
AWB 12/774 (niet gepubliceerd)
Datum uitspraak:
16 januari 2013
Oordeel:
verzet ongegrond, beroep niet-ontvankelijk
Maatregel:
waarschuwing
Status:
definitief
Vindplaats:

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een AA treedt op als administrateur van een Vereniging van Eigenaren en sjoemelt daarbij onder meer met betalingen. Eén van de eigenaars dient een klacht in bij de Accountantskamer. 

De Accountantskamer verklaart de klacht ongegrond voor zover de accountant wordt verweten dat hij onbevoegd gelden aan de VvE heeft onttrokken voor eigen gewin. Wel vindt de Accountantskamer het verwijtbaar dat de accountant zich bij de onduidelijkheden in de administratie over de betaalde beloningen kennelijk niet bewust is geweest van enige bedreiging voor de naleving van de beroepsbeginselen. De accountant heeft geen passende waarborgen getroffen, ook al heeft de ledenvergadering de exploitatierekening 2010 goedgekeurd en hem als administrateur decharge verleend. 

De AA komt er af met een waarschuwing, omdat het niet aannemelijk is geworden dat hij financieel voordeel heeft behaald met de betalingen. De AA gaat in beroep en geeft in zijn beroepsschrift aan dat de Accountantskamer de klachtonderdelen a, e, g, h, j en k ten onrechte gegrond heeft verklaard. 

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven laat de accountant weten dat hij met een beroepsschrift moet komen waarin de beroepsgronden staan. Het college verleent hem daarvoor uitstel. De accountant reageert niet op deze melding en het college verklaart het beroep niet-ontvankelijk. 

De accountant gaat hiertegen in verzet. 

Verzetsgronden

  • zeggen dat je het niet eens bent met de Accountantskamer is voldoende;
  • volgens twee arresten van de Hoge Raad is het voldoende om beroepsgronden aan te kondigen in het beroepsschrift.

Oordeel

Het verzet is ongegrond. 

De arresten van de Hoge Raad gaan over gevallen waarin de beroepsgronden zijn aangekondigd, terwijl de accountant helemaal geen beroepsgronden heeft ingediend. De accountant heeft geen goede verklaring gegeven waarom hij dit heeft nagelaten. Omdat een beroepsschrift nu eenmaal de beroepsgronden moet bevatten, is het beroep terecht niet-ontvankelijk verklaard. 

Maatregel

De opgelegde waarschuwing blijft overeind.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.