Geen vertrouwelijke e-mail in kort geding
In een civiele procedure moet een accountant erop toezien dat er geen vertrouwelijke informatie van derden via de processtukken openbaar wordt gemaakt.
Accountantskamer
- Zaaknummers:
- 11/674 Wtra AK
- Datum uitspraak:
- 16 december 2011
- Oordeel:
- gegrond
- Maatregel:
- geen
- Status:
- definitief
- Vindplaats:
- ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0217
Lex van Almelo
Belangrijkste feiten
Na de overname van een accountantskantoor ontstaat een geschil over de schending van het concurrentie- en relatiebeding. In het kort geding overlegt het kantoor een e-mailbericht van een onderneming aan zijn AA. Daarin staat onder meer: "Bijgaand treffen jullie aan de ingescande afschriften van de akten die afgelopen vrijdag zijn gepasseerd." De onderneming is not amused en dient een klacht in.
Klacht
De accountant heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden door het vertrouwelijke e-mailbericht te gebruiken in de openbare kort geding procedure.
Oordeel
De klacht is gegrond.
De accountant vindt dat de klacht niet-ontvankelijk verklaard moet worden, omdat de e-mail niet is gestuurd door de onderneming maar door haar bestuurder. De Accountantskamer verwerpt dit verweer, omdat iedereen volgens artikel 22 van de Wet tuchtrecht accountants kan klagen 'bij een vermoeden'.
De inhoud van het e-mailbericht is inderdaad vertrouwelijk. De aangesproken AA had toezicht moeten houden op de processtukken en moeten voorkomen dat deze vertrouwelijke informatie in de procedure zou worden overgelegd.
Maatregel
Geen. Het vertrouwelijke gehalte van het bewuste document is gering, terwijl de klager geen nadeel heeft ondervonden van de openbaarmaking. Daarom is een maatregel niet nodig.
Annotatie Hans Blokdijk
De klagende onderneming was cliënt van betrokkene, maar geen partij in het geschil omtrent het concurrentie- en relatiebeding met de vorige eigenaar van het accountantskantoor. Het gebruik van een document dat afkomstig was van de klagende onderneming in het kort geding was dus een schending van de geheimhoudingsplicht. Iets dergelijks is al eens eerder, in JT 2007-14, veroordeeld.