Tuchtrecht

Klagen binnen drie jaar na 'vermoeden'

Wie vermoedt dat een accountant niet handelt volgens de regels moet binnen drie jaar een tuchtklacht indienen anders wordt de klacht niet-ontvankelijk verklaard.

Accountantskamer

Zaaknummers:
11/5 Wtra AK
Datum uitspraak:
24 juni 2011
Oordeel:
niet-ontvankelijk
Maatregel:
geen
Status:
bevestigd, CBb 23 augustus 2013, AWB 11/624
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0181, Samenvatting CBb-uistpraak

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een RA heeft samen met een AA de aandelen van een accountantskantoor. Het kantoor verricht sinds begin 2003 diverse werkzaamheden voor drie bv's.

In april 2003 gaan de drie bv's over op een nieuw automatiseringssysteem. Bij het accountantskantoor is de RA verantwoordelijk voor de conversie. Na voltooiing van de conversie ontstaat er een discussie over de waardering van het onderhanden werk.

In november 2007 laat de RA de drie bv's weten dat hij wegens onenigheid opstapt bij het accountantskantoor en terugtreedt als hun accountant.

De vertrokken RA hoort niets meer van de drie bv's, tot hij in december 2010 een brief ontvangt waarin de bv's hem aansprakelijk stellen voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van tekortschietend c.q. onrechtmatig handelen van de RA.

Klacht

De drie vennootschappen verwijten de accountant onzorgvuldig te hebben gehandeld door:

  • onder meer het onderhanden werk te hoog te waarderen bij de jaarrekeningen over 2004 tot en met 2006
  • niet de waarderingsvoorschriften te volgen zoals die zijn opgelegd door het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders
  • zonder aankondiging per direct terug te treden als accountant van de drie vennootschappen

Oordeel

De Accountantskamer verklaart de klacht op alle onderdelen niet-ontvankelijk. Volgens artikel 22 van de Wet tuchtrecht accountants moet een klacht "binnen drie jaar na de constatering van bepaald handelen of nalaten" worden ingediend.

De drie vennootschappen hebben de klacht op 31 december 2010 ingediend. Voor alle drie onderdelen van de klacht geldt dat de klagers vóór 31 december 2007 een vermoeden hadden dat het optreden van de accountant niet helemaal deugde. En voor de Accountantskamer is vermoeden hetzelfde als constateren.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.