Tuchtrecht

Administratie wanbetaler achterhouden mag

Een accountant mag de administratie van zijn cliënt achterhouden om zijn nota's betaald te krijgen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
10/1 Wtra AK
Datum uitspraak:
04 februari 2011
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0140

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent treedt op voor enkele bv's. Twee van de bv's participeren in een andere bv, op aanraden van een registeraccountant, tegen wie een aparte klacht is ingediend. Na het begin van de deelname is "een onwerkbare situatie" ontstaan en rijst een geschil over de afwikkeling. Tegen een tweede accountant-administratieconsulent is eveneens een klacht ingediend.

Klacht

De directeuren-grootaandeelhouders van enkele bv's verwijten de accountant onder meer dat hij de jaarrekening 2005 pas wilde samenstellen en de administratie pas wilde afgeven nadat de cliënt had toegezegd de openstaande nota's te betalen. De facturen zouden niet deugen en niet goed zijn gespecificeerd.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De cliënten hebben de aantijgingen niet aannemelijk gemaakt.

Een deel van de klachten betreft de periode van de voorganger.

Het staat een accountant vrij  passende maatregelen te treffen om zijn nota's betaald te krijgen.

De accountant heeft de cliënt wel degelijk inzicht gegeven in de facturen en die facturen voldoende gespecificeerd. Voor klachten over de hoogte van de bedragen moet de cliënt bij de kantoorgenoot zijn met wie de prijsafspraken zijn gemaakt.

Maatregel

Geen.

1 reactie

Harry Mock RA

Voordat de pakkende titel van deze uitspraak ”Administratie wanbetaler achterhouden mag” door de debiteurenadministraties van de accountantskantoren met gejuich wordt ontvangen en geimplementeerd, een historisch overzicht: Het retentierecht is gebaseerd op art 3:290 BW, en is de bevoegdheid van een schuldeiser,om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak op te schorten totdat de vordering wordt voldaan. Art 3:2 BW geeft hiervan de definitie : Zaken zijn de voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten. In hoeverre de door de accountant bedachte en al dan niet uitgewerkte stukken beschouwd moeten worden als stoffelijke objecten of intellectuele eigendomsrechten is nog de vraag. De algemene opinie luidt dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen 1e stukken die eigendom van de client zijn, zoals de bankafschriften, facturen, aandeelhouder registers, akten, notulen etc en 2e stukken die door de accountant zijn vervaardigd of bewerkt,zoals saldibalans, grootboek,kolommenbalans,belastingaangifte,(concept)jaarrekening etc. zoals verwoord in een Bestuursmededeling van het NIVRA (zie de Accountant van Januari 2003 ) Het NIVRA bestuur deelde destijds mede dat de gegevens waarop na een zorgvuldige belangenafweging door de registeraccountant een retentierecht kan worden toegepast alleen de stukken of bescheiden zijn welke door de registeraccountant in opdracht van de cliënt zijn vervaardigd of bewerkt. Ook de Raad van Tucht nam in JT 2005/075 hetzelfde standpunt in : “De accountant kan retentierecht inroepen op door hemzelf vervaardigde stukken, indien de cliënt in verzuim is met de voldoening van een declaratie. Niet is gebleken dat betrokkene zich ten onrechte op retentierecht heeft beroepen, evenmin dat dit recht is uitgeoefend op de door klager aan hem verstrekte bescheiden. “ De onderhavige uitspraak van de Accountantskamer van 4-2-2011 volgt ogenschijnlijk deze jurisprudentie , immers het staat vast (zie punt 4.7.3 van de uitspraak) dat alle originele stukken van klaagster weer bij klaagster waren. Wat betrokkene nog onder zich heeft gehouden waren de door hem geproduceerde stukken . En daarop heeft hij volgens de bestendige gedragslijn het recht van retentie. Maar in deze uitspraak wordt geen nadruk gelegd op dit onderscheid, het zou kunnen betekenen dat de zinsnede in het eindoordeel “Het staat een accountant vrij passende maatregelen te treffen om zijn nota s betaald te krijgen” zodanig geinterpreteerd kan worden dat door de Accountantskamer het retentierecht wordt uitgebreid tot de stukken die eigendom zijn van de client. Zelfs als de accountant een zorgvuldige afweging heeft gemaakt tussen zijn belang bij het achterhouden van stukken en het belang van client bij afgifte daarvan, is dit een aantasting van de rechten van de client. Vandaar de pakkende titel boven deze uitspraak.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.