Tuchtrecht

Boekje open over insolvente cliënt

Een AA heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden door de bewindvoerder van een voormalig cliënt informatie aan te bieden over die cliënt en zijn familie.

Accountantskamer

Zaaknummers:
11/942 Wtra AK
Datum uitspraak:
14 november 2011
Oordeel:
deels gegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0208

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een AA is sinds 2002 de accountant van een tussenpersoon in hypotheken en verzekeringen. De AA introduceert de tussenpersoon bij enkele klanten van hem. De tussenpersoon bemiddelt bij het afsluiten van verzekeringen voor een aantal klanten en bij een pensioenverzekering voor de medewerkers van het kantoor van de accountant.

In de loop van 2009 staakt de tussenpersoon zijn onderneming vanwege financiële problemen. De AA bemiddelt bij de verkoop van de verzekeringsportefeuille. Met de opbrengst betaalt de tussenpersoon een deel van de accountantsnota's.

In oktober 2009 laat de tussenpersoon de accountant weten dat hij een verzoek zal indienen om te worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering "om van alles af te komen". De accountant reageert dezelfde dag nog per mail. Hij vindt dat de klager nogal ‘raar' is omgesprongen met ontvangen provisies. De accountant wil daarover praten met de tussenpersoon en dreigt stappen te ondernemen als de tussenpersoon niet op deze uitnodiging ingaat. De accountant schrijft verder in zijn mail: "Schuldsanering is wel lekker makkelijk maar ik ga zeker mijn best doen om dat tegen te gaan."

Begin december worden de tussenpersoon en zijn echtgenote toegelaten tot de schuldsanering. De accountant dient bij de bewindvoerder een vordering in voor enkele openstaande facturen van zijn kantoor. Ook dient hij een vordering in namens twee cliënten. Mede namens deze cliënten schrijft hij aan de bewindvoerder dat zij veel weten van de ‘ins en outs' van de tussenpersoon en zijn familie en dat zij daarom behoefte hebben om een toelichting te geven op vele zaken. De accountant verzoekt de bewindvoerder contact met hem op te nemen.

De bewindvoerder stuurt een kopie van deze mail naar de tussenpersoon, die zijn voormalig accountant laat weten dat hij geen toestemming geeft om informatie over hun (zakelijke) relatie te verstrekken aan derden. De accountant schrijft later terug dat hij een plezierig gesprek heeft gevoerd met de bewindvoerder en zich daarbij vrij voelde om over de tussenpersoon te praten "omdat er in onze situatie geen sprake meer kan zijn van een verhouding klant accountant".

De tussenpersoon dient kort daarna een klacht in.

Klacht

De accountant heeft:

  • aangekondigd dat hij zijn best zal doen om te zorgen dat de klager niet tot de schuldsanering wordt toegelaten;
  • aan de bewindvoerder geschreven dat hij alle ins and outs van de tussenpersoon en zijn familie kent;
  • de bewindvoerder vertrouwelijke informatie verschaft.

Oordeel

De klacht is deels gegrond.

De Accountantskamer zegt net als in eerdere uitspraken dat de stellingname in een civielrechtelijke kwestie niet tot een gegrond tuchtrechtelijk verwijt kan leiden. Het stond de AA dan ook vrij zich te verzetten tegen de schuldsanering van de tussenpersoon.

Dat de accountant vertrouwelijke informatie heeft verschaft aan de bewindvoerder blijkt nergens uit. Dus ook dit onderdeel van de klacht is ongegrond.

Wel heeft de accountant zijn geheimhoudingsplicht geschonden door de bewindvoerder nadere informatie aan te bieden over de tussenpersoon en zijn familie. Dat de tussenpersoon de accountant had gemeld dat het geen zin meer had om hem te benaderen zodra hij was toegelaten tot de schuldsanering, betekent niet dat de accountant van zijn geheimhoudingsverplichting was ontheven.

Maatregel

De Accountantskamer vindt het vergrijp gering. Daarbij komt dat de accountant heeft laten blijken dat hij het gewraakte aanbod niet had moeten doen. Bovendien weegt de Accountantskamer mee dat de accountant zich heeft laten meeslepen door zijn onvrede over de houding van de tussenpersoon. Deze weigerde een gesprek aan te gaan over de pensioenverzekering die de accountant had afgesloten voor de medewerkers van zijn kantoor. Door die weigering moet ook de tussenpersoon ‘een zekere rol' worden toegedicht. Daarom is een maatregel niet nodig.

Annotatie Hans Blokdijk

Het staat een accountant vrij om in zijn zakelijke betrekkingen in het kader van de door hem in acht te nemen fundamentele beginselen een civielrechtelijk standpunt in te nemen. Wel ongepast is een derde een aanbod te doen dat er wel eens op neer zou kunnen neerkomen dat de accountant zijn geheimhoudingsplicht schendt. Omdat de accountant het aanbod niet heeft uitgevoerd, is hem geen maatregel opgelegd. Maar het blijft raadzaam dergelijke aanvechtingen te bedwingen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.