Opinie

De rol van de accountant in de nieuwe economie

De Nederlandse economie wordt klimaatneutraal, circulair en inclusief. Wat is de rol van de accountant in deze nieuwe economie? Michel Schuurman, directeur Economie & Politiek bij bedrijvennetwerk MVO Nederland, zet drie richtingen op een rij.

Waar moet de accountant van de toekomst aan voldoen? Die vraag houdt de sector bezig. MVO Nederland greep de internetconsultatie van de Commissie Toekomst Accountancysector aan om aandacht te vragen voor de rol van de sector in de verduurzaming van de economie. Er komt namelijk veel op de accountant af, zoals een toenemende roep om transparantie en een sluitende boekhouding op het gebied van broeikasgassen. Er liggen uitdagingen, maar ook minstens zoveel kansen. Hieronder drie rollen die een toekomstbestendige accountant kan spelen.

1. De accountant brengt de echte prijs in beeld

De accountancysector moet niet meer alleen naar de financiële cijfers van bedrijven en organisaties kijken, maar ook bijdragen aan inzicht in niet-financiële informatie. Deze ontwikkeling zien we al in de financiële sector. De Nederlandsche Bank stelde in januari dat de financiële sector ook staat voor maatschappelijke en ecologische risico’s. Deze ontwikkeling is voor de accountancysector buitengewoon relevant. De sector kan een sleutelrol spelen in het werken met true value en true pricing: het monetariseren van externe kosten en het oog hebben voor meervoudige waardecreatie. Het gaat daarbij niet alleen om de financiële ontwikkelingen en resultaten, maar ook om ecologische en maatschappelijke consequenties. Een inspirerend voorbeeld? In juni 2017 presenteerden EY en duurzaamheidsadviseur Soil & More voor biologische distributeur Eosta een methode voor kleine en middelgrote bedrijven om verborgen kosten uit te rekenen, resulterend in een praktisch dashboard.

2. De accountant met een circulaire rekenmachine

In een circulaire economie houden we producten, onderdelen en grondstoffen zo lang en hoogwaardig mogelijk in de kringloop. Ondernemers die vanuit dit principe handelen, pionieren met nieuwe businessmodellen. Eén van de meest veelbelovende is het Product-as-a-Service-model (PaaS). Dit richt zich op gebruik en service, in plaats van op bezit van het product. Bedrijven blijven eigenaar van hun producten en worden zo gestimuleerd om hoogwaardige en duurzame producten te maken. Klanten maken gebruik van het product zonder verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud. Denk aan MUD Jeans of Bundles, waar je een spijkerbroek of een wasmachine gebruikt, in plaats van bezit.

Het lukt bedrijven die streven naar het implementeren van PaaS-modellen vaak nog niet om op één lijn te komen met financiers. En andersom loopt dat ook regelmatig spaak. Bijvoorbeeld omdat het zeer complex is om een financieel model te maken voor dit type bedrijfsmodellen. Of doordat het ontbreken van een proof of concept van het businessmodel ervoor zorgt dat financiers de risico's lastig in kunnen schatten en de huidige financierings-, contractuele- en boekhoudkundige normen niet geschikt zijn om deze risico's en kansen eerlijk te interpreteren. Dat vraagt om een nieuwe kijk op de boekhouding. De accountant kan een waardevolle rol spelen door de informatiebehoefte tussen ondernemer en financier te stroomlijnen.

Hier zie ik overigens ook een rol voor MVO Nederland als bedrijvennetwerk voor duurzame ondernemers: wij helpen circulaire ondernemers versnellen, door individuele ondernemers te ondersteunen en door keten- en sectorinitiatieven te starten.

3. Een sluitende CO2-boekhouding dankzij de accountant van de toekomst

Het beprijzen van CO2-uitstoot is een niet-vermijdbare stap richting de verduurzaming van de economie: de vervuiler betaalt. Een prijs op CO2-uitstoot gaat pijn doen bij burgers en het bedrijfsleven, maar gaat helpen in het behalen van de klimaatdoelstellingen die Nederland zichzelf gesteld heeft. Daarvoor is het noodzakelijk dat de CO2-uitstoot van bedrijven en organisaties inzichtelijk en transparant gemaakt wordt in een sluitende boekhouding. In maart van dit jaar ging NBA-voorzitter Marco van der Vegte in het FD in op het belang van het vermelden van klimaatprestaties in jaarverslagen. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de NBA en de Rijksuniversiteit Groningen echter dat het merendeel van de ondernemingen nauwelijks broeikasgasbeleid ontwikkelt en nauwelijks haar uitstoot registreert. Bedrijven en organisaties moeten daarom aan de slag met het registreren van CO2-uitstoot, zodat zichtbaar wordt wat hun impact is op dit gebied.

Een volgende stap is om een interne CO2-prijs te zetten op deze emissie. Daar werken we vanuit MVO Nederland aan in ons innovatieproject CO2-beprijzing. De accountancysector heeft een belangrijke rol bij het stimuleren van bedrijven en organisaties om in jaarverslagen deze cijfers op te nemen en te duiden. Een inspirerend voorbeeld zien we al in de sector zelf. PwC-Director Corporate Responsibility Wineke Haagsma zei onlangs in P+: “Je moet een interne CO2-heffing zien als investering, net als het aanbrengen van zonnepanelen en ledlampen.”

Door als accountant deze nieuwe rollen te vervullen en bij te dragen aan deze verduurzaming van onze economie, wordt het vak toekomstbestendig en kan de sector bijdragen aan een duurzame wereld. We zien al mooie voorbeelden. Ik ben benieuwd welke de komende jaren volgen!

De NBA organiseert op 26 juni de Dag van de Financial (thema ‘Planet Finance’), die geheel in het teken staat van de rol van financials en accountants rondom duurzaamheid. Aanmelden kan nog.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Michel Schuurman is Directeur Economie & Politiek bij MVO Nederland.

Gerelateerd

6 reacties

Lucas Geusebroek

Geachte heer Weezenberg,

Bij uw afsluitende woorden sluit ik mij graag aan: innovatieve inspanningen en experimenteren buiten traditionele kaders zijn nodig om van een lineaire economie uiteindelijk te komen tot een circulaire. Dat daarin nog vele hobbels zijn te overwinnen staat vast - zowel voor accountants als voor vele andere deskundigen.
Dat vereist pionieren, zoals dit recente voorbeeld van samenwerking tussen Auping en DSM illustreert:
https://fd.nl/ondernemen/1280662/recyclematras-komt-volgend-jaar-in-de-winkel

Hopend op goede en open discussies, om te beginnen tijdens de Dag van de Financial op 26 juni!
Met vriendelijke groet,

Lucas Geusebroek
NBA

Jan Weezenberg RA

Geachte Heer Schuurman,
Ik zou het bijzonder op prijs stellen als ik reacties van U en/of van de Heer Geuzenbroek zou krijgen waaruit blijkt dat U beiden wel degelijk een oplossing weet voor de naar mijn (enigszins deskundige) mening verwachte onmogelijkheid van systematische vastlegging, veredeling en distributie van informatie with a purpose (met dit jargon wordt bedoeld : positief bijdragen aan het kennisbeeld van de ontvangers.
Voor de goede orde: ik ben in het bezit van de volledige akte (deel 1 en deel 2)MO Handelswetenschappen, die volledige onderwijsbevoegdheid geeft voor de universitaire opleidingen.

Ik hoop dat we een goede discussie kunnen hebben met innovatieve conclusies.

Vriendelijke groet
jan Weezenberg

Jan Weezenbeg

@Eddy Vaassen,
citaat: "Verder natuurlijk wel relevant voor DE ACCOUNTANT (!!!! JW) om competenties op het terrein van assurance in een circulaire economie te ontwikkelen".

Competenties ontwikkelen (en toepassing opstarten) vraagt een heel aparte aanpak ,
Slagingskans voor accountantsberoep nul komma nul.

I REMEMBER TUAC EN OK-SCORE....


Verder helemaal eens met je aanbeveling het allemaal niet te ingewikkeld te maken.
Groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Geachte Heer Geuzenbroek
Een enkele opmerking: er zijn nogal wat ondernemingen die een grote collectie halffabrikaten produceren, die vervolgens in Nederland worden verwerkt tot andere halffabrikaten of eindproducten, dan wel via export uit zicht verdwijnen.
In de wet staat dat je als eigenaar die spullen op een balans moet zetten, en normaliter wordt er een comptabele afschrijving op los gelaten. Dit is economisch niet te realiseren, laat staan de vraag of er met zo'n Universe of useless digital data iets zinnigs gedaan kan worden in het kader van besturen en doen functioneren plus afleggen van verantwoording en voldoen aan wettelijke eisen)

Als ik naar de grote verliezen van NBA in de afgelopen jaren kijk lijkt het mij verstandig zo snel mogelijk op te houden met dit soort luchtfietserij.

Back to basics s.v.p.!

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg


(ik ben het dus volledig eens met Eddy Vaassen)

Dit alles volgen in de tijd is v

Lucas Geusebroek

Een reactie namens de Groene Brigade aan Eddy Vaassen mag niet uitblijven:
Om te beginnen is voor Product-as-a-Service eveneens PaaS een gangbare afkorting, maar los daarvan: om assurance te kunnen verlenen over dit type circulaire business modellen, zullen zij wel eerst (veel meer) tot ontwikkeling moeten komen. En daarbij is primair de accountant in business aan zet, door deze bedrijfsmodellen zo te (helpen) inrichten dat ze financierbaar en realiseerbaar worden. Zie ook op deze site whitepaper The Circular Phone (met praktische tools en modelcontracten) waaraan de NBA in 2018 heeft meegewerkt in een Community of Practice.

Maar bovendien gaat het - ook voor Michel Schuurman - om andere zaken dan de dingen ingewikkeld(er) te maken. De essentie is dat als de producent eigenaar blijft van het product, daar een sterke prikkel vanuit gaat om te ontwerpen en produceren voor duurzaam gebruik, dat wil zeggen: hoge kwaliteit, repareerbaar (bijv. modulair), onderhoudbaar, en als geen andere optie meer overblijft: recyclebaar. Het feit dat de producent aan het eind van de levenscyclus nog steeds eigenaar is van de materialen, schept (naast verantwoordelijkheid) ook een goede business-kans om de grondstoffen op een efficiënte en hoogwaardige manier opnieuw in te zetten. Oftewel circulair.
Dat hiervoor mogelijk ook boekhoudregels dienen te worden aangepast (zie artikel Henk Verhoek op dit platform), valt niet uit te sluiten en is volop onderwerp van studie en dialoog met betrokkenen (waaronder NBA zelf).

Lucas Geusebroek
programmamanager Groene Brigade NBA

Eddy Vaassen

PaaS=Platform as a Service (bijv. Amazon webservices). Product as a Service=huren of lenen. Laten we het niet nodeloos ingewikkeld maken. Verder natuurlijk wel relevant voor de accountant om competenties op het terrein van assurance in een circulaire economie te ontwikkelen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.