Opinie

NBA: kapitein of speelbal?

"Veel meer dan bellen blazen voor de bühne stelt het tot op de dag van vandaag allemaal niet voor." Dat zeggen Marco Moling en Guus Ham in een artikel op Accountancy Vanmorgen.

De echte problemen waar mkb-accountants mee worstelen blijven volgens hen op de Antonio Vivaldistraat onaangeraakt liggen. Daar is Steef Visser, voorzitter van de Commissie MKB van de NBA, het uiteraard niet mee eens. Hij vergelijkt de heren van Novak (inmiddels omgedoopt tot Nederlandse organisatie van accountant-adviseurs) met dieselrijders en nodigt ze uit om elektrisch te gaan rijden binnen de nieuwe governancestructuur van de NBA en zo hun bijdrage te gaan leveren aan de mkb-community.

Niet alleen de Novak maakt zich druk om de belangen van de mkb-accountantskantoren. Dat doet de SRA ook al jaren. De SRA is feitelijk een 'NBA-light' voor het mkb, maar dan zonder de wettelijke bevoegdheden. Denk bijvoorbeeld aan het eigen convenant van de SRA met de AFM over toetsing van wettelijke controles. Beide organisaties hebben hun eigen 'lijntjes' met werkgeversorganisaties, politici en andere lobbyclubs en gebruiken die ook.

Beide zijn ook zelf serviceorganisatie  voor mkb-kantoren. Dat betekent dat zij kantoren zowel vaktechnisch als organisatorisch ondersteunen; een mooie taak. En er zijn nog meer mkb-service-organisaties actief in de markt. Denk aan Full Finance, Extendum, Auxilium, Kriton en er zullen er nog wel meer zijn. Alle voorzien in een behoefte.

Als ik het zo bekijk komen mkb-kantoren niets tekort. Ze hebben een brede keus als het gaat om belangenbehartiging en ondersteuning van de praktijk. Het roept wel de vraag op wat de rol van de NBA zou moeten zijn als het gaat om de mkb-kantoren. Mijn visie is dat de NBA moet doen wat marktpartijen niet kunnen: de NBA is er voor de individuele beroepsbeoefenaar en de NBA is de enige die wettelijke taken heeft: beroepsreglementering, zorg voor de eer van de stand, de praktijkopleiding en behartiging van de gemeenschappelijke belangen van accountants. Dat is waar de NBA voor is.

Als we het hebben over gemeenschappelijke belangen, dan zou het niet moeten gaan om de deelbelangen van groepen accountants: dat kunnen de kantoren en hun organisaties heel goed zelf. In mijn ogen zou de NBA boven de deelbelangen van de kantoren moeten staan. De NBA is op geen enkel vlak een concurrent van de SRA of Novak en moet en kan dat ook niet worden. De NBA heeft een andere positie. Zij is autonoom in de uitvoering van haar wettelijke taak. De NBA is kapitein en geen speelbal van kantoorbelangen. Dat uitgangspunt zou ook de verhouding tot SRA of Novak moeten bepalen. 

Wat geldt voor de mkb-kantoren geldt evengoed voor de positie van de NBA tegenover de oob-kantoren en in het bijzonder de big four. Die kantoren hebben de mensen, de middelen en de connecties om hun eigen boontjes te doppen. Ze hebben geen serviceorganisaties nodig. Als ze daarbij gezamenlijk willen (en mogen) optrekken als belangenbehartigers: prima. Maar span de NBA niet voor je karretje als het gaat om problemen die de NBA vanuit haar wettelijke bevoegdheid niet kan oplossen en geen verantwoordelijkheid voor kan nemen.   

Natuurlijk snap ik wel dat als de NBA als beroepsorganisatie voor iets pleit, dat meer gezag heeft dan wanneer kantorenorganisaties dat doen. Maar dat betekent juist dat de NBA zorgvuldig moet zijn in het gebruik van haar positie.

De kaders van een nieuwe governancestructuur zijn neergezet. Maar de formele besluitvorming over de nieuwe structuur is pas voorzien in de ledenvergadering van 2020. Er is dus nog ruim tijd voor een fundamentele discussie over de positie van de NBA en de verhouding tot de accountantskantoren en hun organisaties. Het lijkt mij dat deze discussie eerst moet worden gevoerd voordat  het governancemodel verder wordt uitgewerkt. Wie gaat waar over en hoe kunnen we samenwerken vanuit ieders positie, met respect voor elkaar en vanuit een gemeenschappelijk streven: een bloeiend accountantsberoep. Dat is wat de leidende gedachte zou moeten zijn!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

8 reacties

Wim Nusselder

Beste Marianne,
Wetgeving is niet voldoende om het algemeen belang te hoeden.
Instelling van een publiekrechtelijke organisatie impliceert de erkenning daarvan door de wetgever op een specifiek terrein.
Op dit terrein -voorkomen van vertrouwenbreuk in het zakelijk maatschappelijk verkeer- is een belangrijk deel van de benodigde taken en bevoegdheden uitbesteed aan de NBA.

“De gemeenschappelijke belangen” van accountants zijn breder dan het kunnen waarmaken van hun maatschappelijke rol.
Een deel van die gemeenschappelijke belangen kan dus in strijd zijn met het waarmaken van die maatschappelijke rol.
De NBA pretendeert dat accountants “In het publiek belang” werken.
De professie is m.i. op aarde als vaandeldrager van de bredere financiële professie in dat opzicht.
De NBA mag het dan niet aan haar leden overlaten of die hun maatschappelijke rol wel of niet verkiezen waar te maken.
De NBA moet er niet alleen voor zorgen dat haar leden hun maatschappelijke rol KUNNEN waarmaken, maar ook organiseren dat ze dat daadwerkelijk DOEN.
Met name waar ze dat SAMEN beter kunnen dan individueel en dan via bloedgroeporganisaties.

Met name wat dat laatste betreft zitten we denk ik op dezelfde lijn.
Dat is ook waarom je mijn duimpje omhoog kreeg.

Marianne van der Zijde

@Wim
Ik zie het zo: de NBA behartigt het belang van de leden om ervoor te zorgen dat de leden hun maatschappelijke rol in het algemeen belang zo goed mogelijk kunnen uitvoeren/waarmaken.
De NBA is niet de hoeder van het algemeen belang: dat is aan de wetgever.

Wim Nusselder

‘De NBA is er voor de gezamenlijke belangen van individuele beroepsbeoefenaars.’
‘Geen speelbal voor de belangen van kantoren, noch van MKB-kantoren, noch van de Big4.’
Dat was een duimpje omhoog waard, op grond van eerste lezing.

Bij tweede lezing rijzen toch twijfels.
Waarom is (gezamenlijke) belangenbehartiging en zorgen voor beroepseer (status) een WETTELIJKE taak?
Als je daar samen belang bij hebt zul je daar toch vanuit jezelf wel voor zorgen?

Accountants hebben er hun beroep van gemaakt om te zorgen dat we elkaar kunnen vertrouwen, zodat we goed kunnen samenleven, zei de bestuursvisie “Een beroep met toekomst” in maart vorig jaar.
Accountants horen te handelen in het algemeen belang, volgens hun beroepseed.
Zou de Wet op het Accountantsberoep, die de NBA instelt, dan niet eerder die behartiging van het algemene belang moeten borgen dan de behartiging van (individuele gezamenlijke) eigen belangen van accountants?

De eerste taak van de NBA die die wet noemt gaat verder dan beroepsreglementering.
Dat is slechts een deeltaak van de wettelijke taak om goede beroepsuitoefening te bevorderen (een met name genoemde deeltaak, dat wel).
Goede beroepsuitoefening is dus vooral: behartigen van het algemene belang (niet van eigen belangen).

Moet dus -naast het behartigen van (MKB- of Big4-kantoor) deelbelangen- belangenbehartiging als taak van de NBA niet sowieso ter discussie staan?
Moet de NBA zich niet vooral tot taak stellen om het algemeen belang te behartigen, zo nodig tegen het belang van de eigen leden in?
Moet de NBA niet eerder een beroep doen op de maatschappelijke roeping van accountants dan op hun (al dan niet gezamenlijke) belangen?

Jan Weezenberg

"Marianne van der Zijde 11 april 201

Geachte Mevr. v.d. Zijde,
Mijn reactie is duidelijk, Uw reactie is duidelijk.
Onze conclusies blijken te verschillen, maar dat is niet verder aan de orde.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marianne van der Zijde

Geachte heer Wezenberg, Een compliment van u, dat is me nog niet eerder overkomen en waardeer ik zeer! En wat betreft dat citaat. De eerste zin is een citaat en staat daarom tussen aanhalingstekens. De paragraaf die volgt is een interpretatie van mijzelf, zoals ook blijkt uit de woordkeus. Het is immers helemaal niet duidelijk waar de opinie van Steef Visser over gaat. Daarvoor moest ik naar de site van Accountanyvanmorgen. Een mooie aanleiding voor een opinie, vandaar. En dus geen excuses aan de heren.

Jan Weeznberg

Geachte Mevr. v.d. Zijden
*U schrijft in een “citaat”uit het artikel van de Heer Visser: Hij vergelijkt de heren van Novak (inmiddels omgedoopt tot Nederlandse organisatie van accountant-adviseurs) met dieselrijders enz

*Echter : De Heer Visser heeft typen automobilisten vergeleken en het woord NOVAK niet gebruikt.

*Uw ongepaste uitbreiding van de geciteerde tekst, inclusief het aanduiden van een link waarin de door U genoemde uitbreiding niet is te vinden, is onzorgvuldig, is niet nodig, is niet stijlvol en verdient een excuus aan zowel de Heer Visser als aan NOVAK.
Jammer, dit soort blunders zijn we niet van U gewend.

Toch wel waardering voor de vele goede bijdragen op deze site.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marianne van der Zijde

Dank je Endymion en fijn dat je vanuit de ledengroep Openbare Accountants ook dit geluid laat horen!

Endymion Struijs

Dank Marianne, en dat is waar ik als bestuurslid van de Ledengroep Openbare Accountants van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) eveneens voor sta:

“Mijn visie is dat de NBA moet doen wat marktpartijen niet kunnen: de NBA is er voor de individuele beroepsbeoefenaar en de NBA is de enige die wettelijke taken heeft: beroepsreglementering, zorg voor de eer van de stand, de praktijkopleiding en behartiging van de gemeenschappelijke belangen van accountants. Dat is waar de NBA voor is.”

Emancipatie van de individuele beroepsbeoefenaar onder andere qua onafhankelijkheid en ondernemerschap en daarmee stimulering van vernieuwing en innovatie binnen de beroepsgroep.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.