Opinie

Ik wil het niet weten!

In de week dat Kees Vendrik ons de volledig nieuwe serviceline Duurzaamheid op een zilveren schaaltje aanreikt, moet me toch iets van het hart.

Ook ik heb de verplichte training frauderisicofactoren gevolgd. Technisch ben ik accountant in business, maar ik vond de cursus voor de openbaar accountant beter bij mij passen. Zo gezegd, zo gedaan. Hotelzaaltje vol met chagrijnige accountants (m/v), waarvan sommigen bij het begin ook maar gelijk verkondigden dat het allemaal onzin was en dat ze "hier niet hoefden te zijn". Hartverwarmend om te zien dat zoveel collega's hun vak al tot in perfectie verstaan.

Toen de casussen tevoorschijn kwamen, werd iedereen ineens een stuk enthousiaster. We mochten brainstormen! Frauderisico's bij een hypothetisch autobedrijf. Enige instructie: zoveel mogelijk risico's bedenken. Dan duurt het niet lang of de meest dwaze suggesties vliegen voorbij. Zwarte opbrengsten uit hennepkwekerij (want Brabant). Oplichting met reparaties (want garagebedrijven sjoemelen altijd). Buitenechtelijke relatie van de directie (geen fraude, maar we mochten elkaar niet tegenspreken dus door met de brainstorm)… En voor je het weet heeft elke groep een lijst van 25 risico's, inclusief natuurlijk het obligate 'kasverkeer'.

Grosso modo had elke groep wel dezelfde risico's gedefinieerd. Voorzichtig heb ik maar eens gevraagd waarom zo'n lijstje met frauderisico's niet gewoon al bestond. Een vriendelijke vorm van kennisdeling, misschien wel op basis van keiharde praktijkervaring met fraudecasussen?

De initiële reactie was instemmend. Dat moeten we hebben! Het spreadsheet was al bijna gemaakt toen de realiteit keihard binnenkwam. Stel dat ik zo'n mooi, collectief gemaakt lijstje met risico's in mijn dossier heb, dan moet ik er ook iets mee. Weet je wel hoeveel werk het is om van alle risico's te beargumenteren waarom ze niet relevant zijn?

Polderen is nog nooit zo snel gegaan. Consensus (mijn interpretatie): we kiezen liever een beperkte, zelf bedachte lijst met frauderisico's, dan een volledige lijst waar we de meest relevante risico's uit halen. Met als argument dat we alle niet-relevante risico's 'af moeten documenteren'. Want dat is zinloos en te kostbaar (ik zou hier een heel verhaal op kunnen hangen over de negatieve uitwassen van de 'niet gedocumenteerd = niet gedaan' tegeltjeswijsheid, maar dat zal ik de lezer besparen). Een buitenstaander zal concluderen dat we het 'liever niet willen weten'. Ook objectief gezien volgens mij een belachelijke reden, maar kennelijk acceptabel voor onze beroepsgroep.  

Het kan ook anders. Stel je voor dat je een webapplicatie voor accountants bouwt. De eerste vraag die je krijgt is hoe veilig die software dan is. Kan die niet gehackt worden? Ook een soort fraude toch? Dan google je gewoon het OWASP project en voor je het weet heb je de tien belangrijkste risico's op een lijstje. En geen hypothetische risico's, maar op basis van praktijkervaring. Gewogen naar impact en complexiteit. En nog wat tips om die risico's te mitigeren. Perfecte bron van informatie, alles open source dus voor iedereen gratis te gebruiken!

Nou wil ik niet verkondigen dat we als accountants ook gelijk een wereldwijde ngo op moeten zetten om frauderisico’s bij autodealers in kaart te brengen. Maar als we ons serieus op de borst kloppen met maatschappelijke verantwoordelijkheid, moeten we absoluut meer gaan doen met 'open kennis'. Iedereen zelf het wiel uit laten vinden is kostbaar en leidt tot minder kwaliteit.

Dus als we straks aan de slag gaan met duurzaamheid, laten we dan als beroepsgroep alsjeblieft zorgen dat we onze kennisdeling goed geregeld hebben!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

11 reacties

Carel Verdiesen

Hallo Joris, eens met jouw opinie. Bijlage 1 van NVCOS 240 geeft misschien al een mooie aanzet met voorbeelden. Die was overigens ook onderdeel van het theoretisch deel van de cursus.

IK hecht er wel waarde aan om het volgende op te merken. Ik mocht de training 11 keer samen met een vaardigheden trainer geven en heb zo ongeveer 250 cursisten voor mijn neus gehad. Als daar 3 personen tussen zaten die "het allemaal maar onzin" vonden dan is dat veel. In twee gevallen werden die door collega's al tegengesproken.

Het deed mij goed dat velen van ons onze verantwoordelijkheid wel degelijk zien en beseffen dat reputatie ons verdienmodel is en moet zijn.

Om daar handen en voeten aan te geven is echter voor velen lastig. Ik vond dat de training voor de bewustwording zinvol was.

Laten we op die weg doorgaan.


Rene van Wingerden

@Joris,
Helemaal eens als dit lijstje bestaat uit daadwerkelijk gevonden fraudes in de praktijk. Dat is een heel goede manier van kennis delen.

Ik zie echter vaker brainstormsessies met fraudes die denkbaar zouden kunnen zijn, maar niet daadwerkelijk zijn gezien. Dan wordt zo'n lijstje wel schier oneindig.

Laten we dus vooral focussen op wel concrete ervaringen.
Dit natuurlijk in aanvulling op het gezond verstand voor omstandigheden die specifiek zijn voor de betreffende klant en klantspecifieke frauderisico's kennen.

Joris Joppe

Hi Geert -

Ik ben de eerste om te bekennen dat ik het MAB artikel niet heb gelezen. Prettig om te zien dat mensen het toch beter doen lijstjes. Relevante kanttekening is wel dat we (ik) het over de samenstelpraktijk (stond helaas niet in mijn stuk) waar er weliswaar gezond verstand is maar vaak niet de tijd om dat te converteren naar een goede fraude-risico inventarisatie. En er vaak sprake is van kleine teams (1 persoon). Vandaar mijn pleidooi voor meer kennisdeling.
joris

Geert de Jonge

Een week of zes geleden is er in het MAB gepubliceerd over wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over de fraude-detectievaardigheid van de controlerend accountant. Ik citeer de volgende twee zinnen. Het gebruik van standaard controleprogramma’s, checklists en heel specifieke documentatie blijkt averechts te werken. Daarentegen blijkt het toepassen van principes uit de mental accounting theory, het uitvoeren van een constructieve brainstormsessie en het variëren van de aard van de controlewerkzaamheden de fraude detectievaardigheid wel te verbeteren.

Ik versta dat dan maar zo dat je met gezond boeren verstand verder komt dan met waslijstjes

Jan Weezenberg

@Joris Jopp 7 december 2019
Geachte Heer Joppe,
Duizend maal excuus voor mijn vergissing.

Rene heeft wel een punt als hij de administratieve lasten als voorbeeld aanhaalt.

Maar ja, als aanbod toppersoneel schaars in en je zadelt die mensen met allerlei registraties waar niets zinnigs mee wordt gedaan, dan is het goed te begrijpen.

Misschien moeten accountants eens aanbevelen om weer eens iets aan toepassing van opportunity cost te doen
(belangrijk bedrijfseconomisch onderwerp uit de vorige eeuw, of weer eens kijken naar kritieke faalfactoren).

Dus niet te veel aandacht voor innovatie, maar meer oplossingen zoeken in renovatie)
Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Joris Jopp

Geachte heer Weezenberg,

Ik ben bang dat mij woorden in de spreekwoordelijke mond worden gelegd. De uitspraak over de regelgever was van René van Wingerden. Overigens heb ik er wel een mening over:
Ik denk dat de regelgever zich wel degelijk druk maakt over administratie lasten. En in ons eigen 'domein' al helemaal omdat we vaak zelf de regels maken. Vaak ook nog met consultaties tot we een ons wegen dus als die regels te zwaar zijn, hebben we dat aan onszelf te wijten.
Overigens ging mijn stuk niet over regels maar over hoe we die interpreteren. Volgens mij valt daar veel meer te winnen (levert iig meer op dan klangen over regels).

Gr. Joris

Jan Weezenberg

Geachte Heer Joppe,

U schrijft "Ik denk dat de regelgever te vaak denkt dat 'even opschrijven' niets kost"

Ik denk zelfs dat de regelgever continu denkt "so what, it is not my money ! "

En dat voor "omgaan met geld en tijd " overal altijd hetzelfde geldt.

Zie de grote regelmaat, waarmee in een lastige situatie "de minister geld vrij maakt "

Heel lang geleden deed ik mijn beetje kennis van overheids doen en laten op uit een boekje met de veelzeggende titel
StaatshuishoudKUNDE

Prettig week end,
Jan Weezenberg

Wim Nusselder

Leuk geschreven opinie, Joris!
Met een aantal zinnige boodschappen.

Overigens heb ik de stellige indruk dat zelfs de collectieve fantasie van accountants tekort schiet om alle in het echt voorkomende soorten wanprestaties van organisaties jegens ‘het maatschappelijk verkeer’ te ontdekken, laat staan te documenteren.
Daarvoor is de menselijke creativiteit plus het ‘kat-in-het-nauw’ effect plus menselijke beperktheid en achteloosheid plus soms een vleugje kwade wil een te rijke bron van dergelijk maatschappelijk hoogst relevant ongerief.

Ik gebruik bewust het begrip ‘wanprestatie’ en niet ‘fraude’.
In mijn vocabulaire (vaker uitgelegd op dit platform) geldt: wanprestatie
= malversatie (anders dan bedoeld/overeengekomen inzetten van menskracht & middelen)
+ corruptie (misbruik van macht voor eigen gewin)
+ fraude (verhullen/verzwijgen van de effecten op anderen van die andere wanprestaties)

De belangrijkste ‘wanprestatierisicofactoren’ heb ik hierboven opgesomd: creativiteit, ‘kat-in-het-nauw’, beperktheid, achteloosheid & kwade wil.
Misschien zijn er nog een paar te bedenken, maar dat wordt geen lange lijst.

Zinvoller dan een focus op risico’s lijkt mij een focus op de relaties en de kwaliteit daarvan waarin dat soort risico’s zich in meerdere of mindere mate voordoen.
Analyseren van soorten relaties en soorten relatiepatronen, van netwerken en van de dynamiek in menselijke systemen (zelf-organisatie!) lijkt me allemaal veel nuttiger dan welke lijstjes dan ook.

Joris Joppe

Beste Rene,
Hetis juist mij mening dat we geen tijd besteden aan het wegschrijven van irrelevante risico's.
Maar wel dat de basis voor de wel-relevante risico's een goed onderbouwde lijst met risico's is. Die we gezamenlijk opstellen. En die zeker niet schier oneindig is omdat die gebaseerd is op echte cases en niet op fantasie.
Dus ik denk dat we soort van op 1 lijn zitten.

Ron Heinen

Zo blijkt maar weer: De financieel juridische dictatuur is in NL behoorlijk geperfectioneerd.

Rene van Wingerden

Ik denk dat het bezwaar niet zit in het hebben van een algemeen lijstje, maar in het afdocumenteren van de niet-relevante punten daarop.

Ter vergelijking:
Joris: hoeveel tijd had je nodig om de boodschap van dit artikel te bedenken? En hoeveel tijd was je vervolgens kwijt om dit netjes uit te schrijven en aan te leveren voor dit forum?
Had je dit artikel ook geschreven (en deze tijd besteed) als deze boodschap alleen voor eigen gebruik zou zijn? Dus gewoon om je eigen gedachten te documenteren?

Het moeten 'wegschrijven' van een schier oneindige lijst van niet relevante punten is niet effectief en niet efficient.

Ik denk dat de regelgever te vaak denkt dat 'even opschrijven' niets kost. Vergelijk ook met de bureaucratische rompslomp in de zorg en onderwijs.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.