Opinie

Liefdesbrief

Een oproep aan iedereen die onze beroepsgroep een warm hart toedraagt.

Wat doet muziek met mensen? We raken geëmotioneerd tot kippenvel aan toe, we kunnen niet stil zitten bij een heerlijke beat, of we hebben speciale herinneringen aan bepaalde nummers. Bij bezoek aan een concert zie je dat terug, mensen gaan vaak met een grote glimlach naar huis. Dat is ook wat er gebeurde bij de jongste Rode Loper. Iedereen ging met een 'goed gevoel' en een glimlach naar huis. En dat terwijl we de AFM op bezoek hadden.

Leuke mensen

Het was de zesde editie, nadat we een jaar geleden met dit initiatief zijn gestart om mensen bij elkaar te brengen, in gesprek te gaan en daarmee de nuance en verdieping op te zoeken. Dat doen wij graag op een vrolijke en ontspannen manier, zonder weg te blijven van moeilijke vragen en thema's. En met tussendoor veel muziek.

In de jongste editie waren van de AFM Ruud de Hollander en Christine Scheper aanwezig. Na het voorbereidende gesprek was mijn reactie: "Hele leuke mensen, die met passie bewust hebben gekozen om vanuit de positie van de AFM een bijdrage te kunnen leveren aan ons beroep." En dat werd uiteindelijk ook de boodschap van een FD-verhaal. Ruud en Christine zijn vervolgens intern de hele dag aangesproken met "daar zijn die leuke collega's".

De sfeer was daardoor vanaf de start al bijzonder positief, wat ruimte gaf om ook pijnlijke punten te behandelen en als mens en professional dichter bij elkaar te komen. Wij hebben aan den lijve ondervonden dat een optimistische, opbouwende dialoog een verbindende werking heeft.

Verwondering, boosheid, teleurstelling

Maar dan de afgelopen weken. Er wordt een opinie gepubliceerd, de NBA heeft een nare week en er komt een rapport uit van de CTA. In de reacties gaan sommigen in de aanval. De sector wordt in het keurslijf van twee bloedgroepen gedeeld, dat geeft verdeeldheid. Nieuwe initiatieven worden aangevallen.

Mijn eerste reactie was er een van verwondering; wat gebeurt ter toch? Toen kwam de boosheid; blijf met je handen van de sector af. Daarna kwam de teleurstelling: waarom maak je een nieuw initiatief kapot? Dan vraag ik mij echt af: wat willen we toch bereiken?

Er wordt veel geschreven met vilein. De nuance van de discussie ontbreekt. De toonzetting in sommige stukken maakt het moeilijk om in het openbaar nog een mening te geven. Dat voedt slechts extreme standpunten, die geen recht doen aan de situatie.

Groter denken, kleiner doen

We missen diepgang. We missen nuance. En dat heeft een destructieve werking op het uitgangspunt van een lerend beroep. Al eerder verwees ik naar Tjeenk Willink, die zich zorgen maakt over de maatschappelijke onvrede en de uitholling van de maatschappelijke rechtsorde; de mensen deugen wel, maar het systeem is aan slijtage onderhevig. In zijn boek Groter denken, kleiner doen doet hij een oproep om vaak ongemakkelijke feiten onder ogen te zien, positie te kiezen, de discussie aan te gaan en zelf grenzen te trekken. Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen fundamentele problemen effectief worden aangepakt, nieuwe crises het hoofd geboden en kunnen burgers en overheid op elkaar vertrouwen.

Ik maak mij zorgen over de recente ontwikkelingen. Waarom niet meer aandacht voor de menselijke waardigheid? Kan het niet anders?

Verliefdheid

Wat we nodig hebben is meer verliefdheid op onze gezonde beroepsgroep. Om Martin Luther King te citeren: "We moeten de verlossende kracht van liefde ontdekken, want de liefde is de enige weg." Misschien klinkt dat een beetje zweverig, maar volgens mij zit in deze energie de oplossing. Ik heb dat aan den lijve ondervonden met de AFM. Er komt een verbindende kracht los, die een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van ons beroep.

Als we het vertrouwen in het beroep en de communicatie met de samenleving willen vergroten, dan moeten we aan onze mensen ook vertrouwen geven om onszelf te verbinden en bij elkaar te brengen.

Iedereen die de sector een warm hart toedraagt: laat het vilein achterwege. Geef de menselijke waardigheid voorrang. Gebruik de liefde om vernieuwing tot stand te brengen.

Liefde is kracht om te veranderen. Liefde is leven, net als muziek.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

6 reacties

Harry Mock RA

Lijkt een lief artikel,maar is het niet.
Taalkundige ontleding:
"" de NBA heeft een nare week en er komt een rapport uit van de CTA. ""
De "" nare week ""zal worden voortgezet totdat de "nare"kwestie is opgehelderd en de consequenties al dan niet door het Bestuur zijn getrokken.

de voortzetting van deze zin met de junctapositie ër komt een rapport uit van de CTA.""
suggereert dat deze "nare week"het gevolg is van het uitbrengen van dit rapport.
We weten toch beter

Arnout van Kempen

Wat een fascinerende misinterpretatie van wat ik gezegd heb. Vilein, zou ik het bijna noemen.

anton ewoldt ra

Waarom in de toespraak door Arnoud bij de opening van de Brenda Foyer nog even aan stippen dat "straks komt Marcel weer met een nare opmerking" , die volgens geheel losstaat van het initiatief om de nba foyer naar Brenda † te noemen. Volgens mij is bedoelt Antoinette dit nu dat er veel geschreven wordt vilein. Dus van de 100 voorbeelden die Jan vraagt is dit er een.
Dee liefdesbrief van Antoinette zie ik meer als een oproep om als vakgenoten met meer respect elkaar te bejegenen. Het idee om te gaan first daten met accountants sprak me zeer aan.

Jan Weezenberg

Geachte Mevrouw Dijkhuizen,
U schrijft o.a.
*In de reacties gaan sommigen in de aanval.
*De nuance van de discussie ontbreekt. De toonzetting in sommige stukken maakt het moeilijk om in het openbaar nog een mening te geven.

Ook gezien de reactie van Arnout zie ik dit aanduiden van "sommigen " als schieten met een schot hagel .

Ik wil U daarom graag uitnodigen een lijst te (door de redactie) te laten) maken van de laatste 100 reacties en te laten zien hoeveel procent daarvan vileine teksten hebben bevat.

Plus een verdeling in procenten van de auteurs met vervelende teksten versus de auteurs van acceptabele teksten

Dan pas krijg ik een beeld van de al dan niet vervelende attitudes.

Om het helemaal mooi te maken kunt U nog het gemiddelde aantal rode duimen bij de vileine teksten erbij zetten.

Kwantificering sine qua non !

Maar overigens vind ik Uw opinies in het algemeen behoren tot de betere publicaties.
Vriendelijke groet,

Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Ik doe echt mijn best op mezelf te reflecteren, maar ik kan het vermeende vilein niet vinden. Wel de liefde voor het beroep (dat mij overigens niet als beroepsgenoot ziet) van waaruit ik nu al jaren mijn bijdrages en opinies lever.

Ik zie evenmin vilein bij de andere bijdragers en opinianten.

Dus in alle eerlijkheid waardeer ik iedere oproep tot de liefde (verliefdheid wat minder), maar ik ben kennelijk te naïef om te begrijpen welk probleem hier nu precies wordt geadresseerd

Corneel Spil, voorzitter OvRAN

Beste Antoinette Dijkhuizen,

Liefde is inderdaad de kracht te veranderen. Maar de hamvraag is wie wat moet veranderen. Lees onderstaande gedenkwaardige woorden die Brenda ooit uitsprak op de NBA jaarvergadering 2006 over de " beulen onder ons." en u weet het antwoord :
===============
"Citaat: Wat de VGC feitelijk doet, is een monopoly van de Wta-kantoren uitbreiden tot een breed scala van diensten. Alle ‘assurance-opdrachten’, alle samenstellingsopdrachten, alle specifieke werkzaamheden vallen daaronder. Al deze diensten zijn alleen nog te verlenen door een kantoor
waar accountants de dienst uitmaken en dat over de vereiste schaalgrootte beschikt. De VGC geeft het NIVRA-bestuur vrij mandaat om de kantooreisen steeds verder op te schroeven, zodat op termijn alleen nog de grote accountantskantoren er aan kunnen voldoen. Maar de VGC zorgt
niet alleen voor concurrentie aan de bovenkant van de markt. Ook de kleine kantoren en actievepostactieven moeten het ontgelden. De VGC is rücksichtslos en gewetenloos. Zodra je in concurrentie treedt met een groot kantoor, ook al gaat het om luttele bedragen, word je de facto
genoodzaakt de RA-titel in te leveren. Dat zijn de monsterlijke consequenties van de VGC en dat zijn de monsterlijke consequenties van het voorstel waarover de voorzitter en u straks een
oordeel velt. En nee, dames en heren, dit zijn niet de consequenties van de Code of Ethics. Het zijn niet de noodzakelijke gevolgen van de IFAC-regels. Nee, het zijn de gevolgen van specifiek, van de specifiek Nederlandse invulling die het NIVRA aan deze regels geeft. De beulen zitten niet in New York, dames en heren, nee, ze zijn onder ons."

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.