Opinie

Bankier van het verzet

'Instemmend' zo omschreef het FD de reactie van de sector op de 'voorlopige bevindingen' van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Om vervolgens in een redactioneel commentaar te waarschuwen voor de triomfantelijke reacties van accountants.

Hoogleraar-columnist Bob Hoogenboom ging nog een stapje verder. Commissie en minister Hoekstra deden hem denken aan de hilarische Koot en Bie-persiflage op het verzet in de Tweede Wereldoorlog: Do ist der Bahnhof.

Het is tekenend voor deze tijd: met het oproepen van enkele krachtige beelden en bijbehorende emoties het resultaat van maandenlang consciëntieus arbeiden naar de prullenbak verwijzen. Omdat het resultaat je niet bevalt.

Recentelijk zag ik de film Bankier van het verzet. Die film, over bankier Walraven van Hall en zijn broer Gijsbert die de financiering van het verzet verzorgden, geeft een heel ander beeld van het verzet dan Koot en Bie. Ik wil niet beweren dat dit beeld representatief is, maar de film toont aan dat het beeld van Koot en Bie evenmin exemplarisch is voor het Nederlandse verzet. Beeldvorming wordt in hoge mate bepaald door de beelden die we voorgeschoteld krijgen.

Bob Hoogenboom beperkt zich niet tot Koot en Bie. Hij citeert songteksten, haalt fragmenten uit documentaires en uitspraken van journalisten aan, verwijst naar onderzoeken van SCP en WRR en - last but not least - naar Piketty die de toenemende ongelijkheid in de wereld aan de kaak stelt. Een overweldigende en overtuigende hoeveelheid beelden, maar niet één argument dat de bevindingen van de commissie weerspreekt.

Datzelfde geldt ook voor het redactioneel commentaar van het FD. Echter, waar je bij journalisten niet verbaasd bent als ze onder de dagelijkse productiedruk snel conclusies trekken, zou je van een hoogleraar een meer doorwrochte argumentatie mogen verwachten. Hoogenbooms betoog doet ook geen recht aan de aanpak van de CTA, die - notabene bemenst door drie wetenschappers - gedurende hun onderzoek het adagium 'feiten, geen opinies' voorop stelden.

Hoog tijd dus om naar de feiten te kijken. De CTA heeft een enorme hoeveelheid documentatie verwerkt, met alle betrokken partijen gesproken en dialoogsessies georganiseerd. Ze baseren zich op wetenschappelijke bronnen, maar zijn daar kritisch in. Waar de bewijsvoering onvoldoende overtuigt leggen ze die bronnen terzijde. Om vervolgens te komen met - soms met voorbehoud geformuleerde - conclusies.

De NBA deelt veel van de conclusies, niet omdat ze ons goed uitkomen, maar omdat ook wij geen betere weten. Sinds 2014 hebben we keihard gewerkt aan de hervorming van de audit en ook wij hebben - met vallen en opstaan - ervaren wat wel werkt en wat niet werkt. Als duidelijk was dat audit only of de nationalisering van het beroep de oplossing was voor het kwaliteitsprobleem zouden we daarvoor vandaag nog kiezen. Maar helaas is dat niet zo duidelijk. En om dan op basis van buikgevoel radicale en kostbare maatregelen door te voeren is op zijn minst roekeloos. We gaan dus verder op het pad dat we zijn ingeslagen, met respect voor het werk van de partijen die ons daarbij kritisch volgen: AFM, CTA en MCA.

De komende weken werken we aan onze reactie op het CTA-rapport, die wij openbaar zullen plaatsen in het consultatieloket van de commissie.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

19 reacties

Jan Weezenberg

@Jan Weezenberg 17 oktober 2019
Jan Weezenberg schreef een hypothese over de vraag Wie was de auteur van het artikel

Zijn conclusie: Berry had iets beloofd, kwam in tijdnood en heeft de assistentie van een ghost writer gevraagd.

Als mijn hypothese klopt, is de conclusie slechts: er loopt een niet capabele ghost writer rond.

Bery is not to blame !

De hypothese is niet verworpen., dus....

AG Bosma

het staat mij tegen dat een discussie tussen suffe boekhouders ontsierd wordt door volstrekt misplaatste referenties naar helden die hun leven gaven
Ale Bosma AA/RB

Harry Mock

Inderdaad
De zoon van Limperg was architect en staat bes hreven in Rebel mijn hart onder redactie van Mzx Nord

Willem Ouwehand

In aanvulling op de heer Mock. Accountant en hoogleraar Limperg sprak tijdens de oorlog in de collegezaal zijn afschuw uit over het ontslag van o.a. zijn Joodse collega Frijda. Ook daarna bleef hij zich in de senaat van de universiteit openlijk verzetten tegen maatregelen van de Duitsers. Behalve dat hij als gevolg daarvan werd ontslagen, werd hij ook enkele dagen door de Duitsers vastgehouden en dook erna onder. Zijn zoon Koen was een verzetsheld en werd 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Zie ook https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/koenraad-limperg

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 16 oktober 2019
Geachte Heer van Kempen,

U schrijft " kan ik met de beste wil van de wereld niet zo zonder inhoudelijk argument afgeserveerd zien worden zonder te reageren "

Ik heb eerder vermeld dat ik een supertwijfelaar ben , dus ik heb wat nagedacht.
Ziehier mijn hypothese :
*Het verhaal is geplaatst op 9 oktober.
Sinds 25 september heeft Berry een dubbele dagtaak . Het is onwaarschijnlijk dat hij tijd had voor het schrijven van een verhaaltje
*Berry is een prototype van een diplomaat. Hij heeft vaak achter de schermen een boel goeds voor NIVRA e.v. voor elkaar gekregen
*Het verhaal klopt van geen kanten met de stijl die Berry in eerdere publicaties gebruikte. Zie het lijstje "alles van Berry"
onder de opinie: altijd zakelijk met een bepaalde humor.

Mijn conclusie: Berry had iets beloofd, kwam in tijdnood en heeft de assistentie van een ghost writer gevraagd.

Als mijn hypothese klopt, is de conclusie slechts: er loopt een niet capabele ghost writer rond.

Beryr is not to blame !


Vriendelijke groet,

Jan Weezenberg


Harry Mock RA

Vermeld moet worden dat er drie zonen van accountants wegens hun verzetswerk zijn geexecuteerd: Jan Thijssen s vader was partner van Thijssen en van de Kieft.
De vader van Hans en Bert Kuik was accountant van de voedselbonnendistributie en heeft een niet nader te vinden rol gespeeld.

Harry MockRA

In deze tijd wordt er weer grote aandacht besteed aan "het verzet" in WOII
Helaas kom ik nergens accountants tegen die iets hebben gedaan voor "het verzet".
Integendeel, de accountants gingen gewoon door met het controleren van de door de Duitsers geroofde joodse ondernemingen en bedrijven .

Arnout van Kempen

Volgens mij gaat het niet over dhr Hoogendoorn, maar belangrijker, een reactie die inhoudelijk, met vergelijkbare beelden en netjes is, op een stuk dat niet bepaald wetenschappelijk hoogdravend is maar een “gewone” opinie kan ik met de beste wil van de wereld niet zo zonder inhoudelijk argument afgeserveerd zien worden zonder te reageren. Bij deze.

anton ewoldt ra

De aanval op hoogleraar Hoogendoorn vind ik niet erg getuigen van fatsoenlijk opereren door directeur Wammes. Allereerst, maar dat is mijn menig en opvatting, behoor je voor de wetenschap en haar beoefenaren een hoge mate van respect en fatsoen op te brengen en hoogleraren zeker als het een voornaam lid betreft, beleefd te bejegenen. Ik dacht dat we elkaar niet meer mochten "framen".
Ik vind dit artikel eigenlijk niets voor Barry Wammes om zo negatief en denigrerend een hoogleraar af te serveren. Hoort niet bij een rol van de directie van NBA. ik houd het er maar op dat de dag niet mee zat, want we mochten toch collega's en NBA leden niet meer "framen".

Jan Bouwens

@Geert en Paul

Ik zou het toejuichen als correcties die op instigatie van de auditor door de onderneming worden doorgevoerd willen zien.

Geert de Jonge

Beste Jan,

In het laatste geval dat je beschrijft is op een schaal van laag naar hoog, een hogere Audit Quality nodig om tot een gelijk niveau van Financial Reporting Quality te komen als in het eerste geval. De innate characteristics veronderstel ik dan in beide gevallen gelijk. Zie Defond en Zhang 2014 figure 3.

Zou het in het licht van het voorgaande naar jouw mening een goede zaak zijn om gecorrigeerde controleverschillen openbaar te maken?

Paul Stoele

Beste Jan,
Of een accountant zijn werk goed heeft gedaan blijkt mijns inziens uit zijn/haar bijdrage aan het beschikbar stellen aan (potentiële) gebruikers van de informatie. Dus wanneer de accountant bij die nog steeds rammelende jaarrekening duidelijk aangeeft wat er nog steeds (allemaal) mis is, heeft hij, denk ik, inderdaad goed werk geleverd. Een ander zal dan ook wel blijken uit de strekking en de bewoordingen van de afgegeven verklaring.

Jan Bouwens

Zoals Monika Causholli and Robert Knechel in 2012 als schreven is de audit een credence good. Voor deze diensten geldt dat men aan de hand van de geleverde dienst niet met zekerheid kan vaststellen of goede of slechte kwaliteit werd geleverd door de accountant. Zo kan een bedrijf een feilloze jaarrekenining voorleggen waardoor het werk van de accountant tot niet een bijstelling aanleiding geeft. Anderzijds kan de accountant vele wijzigingen eisen bij een jaarrekening die van alle kanten rammelt. In dat geval kan er zelfs na doorvoer van de veranderingen nog sprake zijn van ernstige gebreken. Heeft de accountant in het eerste geval het werk goed gedaan, en in het tweede geval niet? Het is moeilijk met zekerheid te zeggen. Tijd voor een stuk hierover.

Arnout van Kempen

Beste Paul,

Dat is de gouden vraag die inderdaad dwingend moet volgen uit mijn stelling.

Grappig dat het mij rode en jou groene duimpjes oplevert trouwens.

Paul Stoele

Stel Arnout, dat je gelijk hebt en dat "kwaliteit van accountantsdiensten" niet te definiëren valt, dan vraag ik mij toch wel af wat al degenen die in alle gremia die jij noemt en waar jij dan ook deel van hebt uitgemaakt dan in hemelsnaam heeft zitten doen? Op grond waarvan zijn dan al die Standaarden, Verordeningen en (Nadere) Voorschriften gebaseerd? Ligt in jouw visie dan niet voor de hand om al die geschriften in de prullenmand te kieperen en tegen accountants te zeggen (wat ik zelf bij cursussen al altijd gezegd heb) "accountants doe uw werk goed" . In mijn opinie is dat bijdragen aan het verstrekken van betrouwbare informatie aan degenen die daar voor hun oordeelsvorming behoefte aan hebben (dat lijkt mij overigens het kwaliteitscriterium bij uitstek!).
Zolang daar niet aan voldaan wordt of, in ieder geval, men niet de indruk heeft dat eraan voldaan wordt, is geen reden voor rustig achterover leunen in tevredenheid van "we doen het toch niet zo slecht".

Arnout van Kempen

Toen we de Wta schreven wisten we al dat “kwaliteit” een ondefinieerbaar begrip is. Je zal het in de wet dan ook niet tegenkomen als te meten grootheid, als bereikbaar doel of op welke andere operationele manier dan ook.

Juist omdat ik me nu al zoveel jaren bezig hou met kwaliteit van het accounntantsberoep (Co-auteur Wta, bij AFM toezicht mee opgezet, bij NIVRA als medewerker, als lid van diverse gremia zoals de stuurgroep voor het “53 maatregelenrapport”, als compliance officer, als docent van pe-cursussen, als vaste blogger van deze site, als lid en oprichter van het Wildschut-overleg, als regelmatige inspreker op nieuwe wet en regelgeving, als inspreker voor de CTA, etc etc) vind ik het ronduit komisch hoe vooral vanuit de sector mislukte poging na kansloze poging wordt gedaan het begrip kwaliteit te definiëren. Kan niet. Gaat nooit lukken.

En treurig genoeg blijft de sector maar verwijten krijgen omdat ze niet zou weten waar kwaliteit is. Een volmaakt onterecht verwijt. Het is een hol vontainerbegrip met hoge emotionele waarde en nul concrete betekenis. Je zal ALTIJD met meetbare variabelen moeten komen. Als je het fijn vindt kan je die “kwaliteit” noemen, maar in zichzelf is “kwaliteit” een betekenisloos begrip. In iedere sector.

Maar ik maak me geen illusies hoor. Sector en criticasters zullen hun rituele dans blijven uitvoeren zonder doel of resultaat, tot dr sector simpelweg stopt met dansen. Maar wat weet ik er nou van?

Hans Dijkstra

Ik breng niet zo veel tijd meer door op deze site, en kwam er nu min of meer bij toeval op nav mailbericht NBA.
Viel ook in de CTA-discussie. Heb niet zo veel tijd en dus alleen de samenvatting gelezen in dat tussenrapport van CTA.
Ik meen uit reacties op te maken dat er mensen blij of opgelucht zijn. Maar dat zou mij verbazen (nog even los van zaken als alsnog een SOX404 statement en RvC’s die kennelijk accountants gaan ‘aansturen’) valt me vooral op dat de CTA (in mijn woorden) zegt dat de sector zelf nooit echt gemotiveerd was om kwaliteit te verbeteren (alleen dat al geeft AFM mi. een hele hoop credits als partij die dat wel gedaan heeft, en billijkt de vraag van AFM om meer solide instrumentarium).
En dan denk ik belangrijkste. De sector heeft eigenlijk geen clou van wat precies (de maatstaf van) kwaliteit is (of is er althans niet in geslaagd dat helder aan de CTA uit te leggen), en dat is gegeven de lange (!) historie van inherente desinteresse in ‘kwaliteit’ misschien niet zo verwonderlijk dan.

Mocht ik door tijdgebrek onvoldoende deugdelijke grondslag hebben voor vorenstaande dan reageert er vast iemand (of niet). Maar als ik de enorme hoos aan woorden over investeringen in kwaliteit (door sector en grotere kantoren) van de laatste vijf, zes jaar in gedachten neem, en ik lees dan in samenvatting dat er niet veel zinnigs is te zeggen over die kwaliteit, dan denk ik dat er niemand (die tenminste het accountantsberoep in opzet serieus wil nemen) echt opgelucht, blij, of wat dan ook in die buurt, kan zijn…..

PS, en stop even met het toepassen van de Wet van Godwin.

Arnout van Kempen

Als de sector een duidelijke zucht van verlichting slaakt, moet je dat iets zeggen. Is dat een wetrenschappelijk bewijs voor iets? Natuurlijk niet. Maar accountants zijn bij uitstek mensen die niet op wetenschappelijke, maar professionele oordeelsvorming steunen. Dus dat uit die hoek enige zorgen klinken lijkt mij niet gek.

Van het NBA heb ik geen opluchting gehoord. En hoewel ik niet naïef ben over de manier waarop het NBA werkt, heb ik wel lang genoeg intiem met NIVRA, NOvAA en NBA te maken gehad om (heel onwetenschappelijk) een rotsvast vertrouwen te hebben in de integriteit van het bureau en mijn hand zonder een seconde twijfel in het vuur te steken voor de integriteit van de schrijver van deze opinie, Berry Wammes.

Ik ben oprecht niet cynisch over het werk van de CTA. In tegendeel, mooi als de conclusie is: geen structuurfouten, geen wicked problems, wel nog een paar serieuze problemen om op te lossen.

Wat ik dan wel verwacht is een vorm van excuus van de minister voor zijn ongefundeerde uitspraken tijdens de accountantsdag. Een verwachting die niet ingelost zal worden natuurlijk.

En DAT is voor mij de onbevredigende kern. De CTA zal genegeerd worden, de beweringen over wicked problems en structurele fouten zullen blijven komen. Helaas. Want hoewel ik denk dat er nog wat details echt fout zijn en blijven, ik ben er van overtuigd dat de sector er enorm veel beter voor staat dan 10 jaar geleden.

anton ewoldt ra

In november 2018 heeft de minfin en afm uitgelegd dat de sector grondig moet veranderen en men de schandalen van verkeerd afgegeven verklaringen en problemen met partnerbeloning, verdienmodel en auditkwaliteit ed. zo langzamerhand beu is. Op die bewuste acc dag is de sector behoorlijk geschrokken en overheerste een angstbeeld dat nu echt alles overhoop gaat met de instelling van de CTA en hun bevindingen met "wat beven" tegemoet zag. Nu het conceptrapport er is denk ik dat het allemaal wel meevalt en de bedreigingen van het overhoop halen van alle ingesleten verkeerde handelingen erg afgezwakt zijn met de motivering dat er om al die harde wicked problems aan te pakken door gebrek aan bewijs niet kunnen worden aangepakt. Het loopt dus met een sisser af en moet alleen het toezicht (boven de beroepsgroep) veranderen en beter geregeld worden. Na lezing concept rapport is het erg meegevallen en herken ik er geen drastische verander- maatregelen in. NBA is hier natuurlijk blij mee dat in haar rol ook past en de sector na wat cosmetische aanpassingen met haar beleid verder kan en er geen "koppen zullen rollen". Wel benieuwd hoe tzt bij definitief rapport de minister zal reageren en welke maatregelen hij wel of niet gaat nemen. Zelf vond ik het commentaar in Trouw van 2 oktober jl. "Ook na missers hoeft accountantswe-reld niet te veranderen" herkenbaar verwoord vanuit het publieke belang. Door de hoog gewekte verwachtingen dat onze beroepsgroep met draconische maatregelen zou veranderen valt dus na publicatie conceptrapport redelijk tegen en ons bestaansrecht gelukkig gegarandeerd is. Hoogenboom schets alleen hoe het in Nederland gaat met het poldermodel waar in iedereen wat schuld en gelijk krijgt en er niets wezenlijk gaat veranderen. NBA in haar rol is natuurlijk blij dat het allemaal wel meevalt en verder kan zoals het was.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.