Opinie

Code Geel voor de zorg!

In de zorg gaat het in de kern om dokters en verpleegkundigen, het gesprek in de spreekkamer, handen aan het bed en het contact met en de zorg voor patiënten. Dan is het toch eigenlijk verwonderlijk als je ziet wat er zoal rondom dit primaire proces aan autoriteiten en instituties functioneren, die blijkbaar allemaal iets vinden van die uitvoering.

Laat ik er eens een paar noemen: de politiek met sinds vorig jaar een aparte minister voor medische zaken, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Autoriteit Consument en Markt, het Zorginstituut Nederland,  de Federatie Medisch Specialisten, de afzonderlijke verzekeraars met ieder hun eigen spelregels en speelveld, de Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van UMC’s, de NVZD, de NVTZ, Patiëntenfederatie Nederland, accreditatieinstellingen als het NIAZ en JCI, accountantskantoren, cliëntenraden, raden van toezicht etc. etc.

Kortom, verdeel en heers. En de uitvoering moet er maar mee leren dealen. Daarbij is het extra zorgelijk dat ze het blijkbaar allemaal nog druk hebben ook en op zoek zijn naar nieuwe mensen. Toch de omgekeerde wereld, de uitvoering wordt voortdurend gekort en uitgeknepen en het met publiek-/premiegeld gefinancierde systeem kan blijkbaar ‘ongebreideld’ groeien. Nog meer drukte, nog meer bureaucratie! Allemaal gevoed door wantrouwen in plaats van vertrouwen in de professional.

Dit ‘maatschappelijke middenveld’, deze lappendeken is dan ook te kostbaar en in de huidige tijd niet meer effectief. Dit geldt overigens voor meerdere vakgebieden in de publieke sector, zoals bijvoorbeeld het onderwijs. Ik vergelijk het wel eens metaforisch met een roeiwedstrijd: het koningsnummer, de acht met stuurman, waaraan ook de zorg meedoet met een eigen boot. Normaal acht stevige roeiers en een lichtgewicht stuurman of vrouw, alleen de zorgboot heeft slechts één roeier en acht stuurlui die allen lopen te toeteren hoe die ene roeier zou moeten roeien. Dat gaat dus gewoon verkeerd.

De Signaleringsraad van de NBA heeft hier in 2015 al aandacht voor gevraagd in een brandbriefOp weg naar vertrouwde zorg’. Destijds goed ontvangen, ook in de politiek. Het zou worden opgepakt… Maar ja, de bekende onderste lade, iedereen trekt zich weer terug op zijn eigen domein en denkt alleen weer aan zijn eigen positie en belang.

Wanneer is de grens nu echt bereikt? Hoe lang laten we het nu nog gebeuren dat circa veertig procent van het nationale zorgbudget opgaat aan niet-direct gerelateerde zorg? Ik wil niet oproepen tot ‘gele hesjes gedrag’, maar meer tegenkrachten vanuit de uitvoering (en wederom ook vanuit de NBA) zou niet verkeerd zijn, met natuurlijk in de frontlinie bestuurders, dokters en toezichthouders van zorginstellingen. Als de witte jassen van de dokters nu eens ingeruild worden voor gele, dat zal ook al een mooi signaal zijn. Want geel is uiteindelijk een mooie kleur, de kleur van de lente, van een nieuw begin….

Kortom, Code Geel voor de zorg, dat is goed voor de dokters en de verpleegkundigen èn dus goed voor de patiënt! Want daar gaat  het uiteindelijk om. Veel beterschap!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Leon van den Nieuwenhuijzen is actief op het gebied van bestuur en toezicht in de publieke sector.

Gerelateerd

9 reacties

Jan Weezenberg

@paul duinkerken 23 april 2019
Geachte Heer Duinkerken
U schrijft `Wie weet de oplossing?`

IK weet een richting voor de aanpak.
Namelijk bestudering van de theorie over het nut van informatie.

Daar is te lezen : "het nut van informatie is gelijk aan de gekwantificeerde bewijsbare schade die zou worden geleden als deze informatie niet tijdig in de juiste specificaties (incl. betrouwbaarheid) beschikbaar zou zijn geweest.
Informatie die niet aan de eis voldoet wordt aangeduid als ruis of anti-informatie (meer informatie in de publicaties van Prof. van Peursen uit de zestiger jaren van de vorige eeuw)
Ook de USA theorie over methoden voor informatie behoefte analyse is goed bruikbaar .
Tenslotte , afstudeerprojecten bij TIAS leverdenin het verleden soms verrassende resultaten op.

Tenslotte het oude spreekwoord uit de trage organisatie (waar een wil is, kan die weg) .

Vriendelijke groet
Jan Weezenberg

Tenslotte

Onderzoek kan worden uitgevoerd met behulp van audit trail aanpak (van eindprodukt terug naar naar ontstaan).

Mijn kenniscentrum bij Philips heeft SAMEN MET DE GEBRUIKERS de stroom maandelijkse standaarberichtgeving aanzienlijk uitgedund. Veel standaardrapporten waren gegevens die slechts een korte periode relevant waren.
Als remedie werd daarna het zgn. sunset principle toegepast op nieuwe standaardrapporten (uiterste datum van toepassing, daarna automatisch
vervallen )

Het is iets minder simpel dan hier staat maar met een paar enthousiaste jonge ra`s en rc`s was het goed te doen.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

@Leon van den Nieuwenhuijzen 25 januari 2019
Dank allen voor jullie reactie en goed om te horen dat Coziek/NBA dit oppakt

Naar mijn mening is het zinvol nog eens uitgebreid kennis te nemen van deze opinie en met name de schokkende feiten die al weer in het grote vergeetboek staan.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

paul duinkerken

Deregulering is geen oplossing want zorgt voor extra regelgeving: de 8 stuurlui willen wel in de gaten houden dat de deregulering niet fout gaat en stellen conform de wet van de risico-regel-reflex extra regels op.
Toezichthouden hoort actieve bescheidenheid te zijn. Als toezichthouders actief veel regels geven past niet bij bescheidenheid.
Veel extra regels. als die al noodzakelijk zijn, tonen op zijn minst aan dat de wetgever tekort schiet. De Raad van State heeft meermalen duidelijk aangegeven dat de kwaliteit van wetgeving onder de maat is.
Door de vele regels faalt een effectief toezicht: niemand is verantwoordelijk (altijd de ander) en wordt fraude bevordert: meer regels zijn meer mazen en grotere onduidelijkheid.
Zelfs extra regelgeving lost dat niet op.
Wie weet de oplossing?

Gijs van Loef

Ala onafhankelijk onderzoeker/publicist en consultant deel ik uw analyse en uw zorgen volledig. Mijn publicaties lopen parallel in de tijd met de uwe. Neemt u kennis van: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nederlandse-zorg-valt-van-haar-voetstuk.htm

Harry Mock

Code rood zou een betere titel zijn:
3 voorbeelden :
-Ziekenhuis Bronovo in den Haag sluit wegens gebrek aan personeel.
Het risico van stijgende loonkosten wegens de schaarste op de arbeidsmarkt en wellicht de onaantrekkelijkheid van deze banen,hebben de zorgverzekeraars voor 100 % bij de ziekenhuizen gelegd.

-Een streekziekenhuis betaalt 40 miljoen rente per jaar en heeft dus waarschijnlijk een schuld van 500.000.000 a 8 %

3. citaat uit 2013 :
""Uit het onderzoek van BDO blijkt dat 87 ziekenhuizen derivatencontracten hebben gesloten. In totaal bezitten 34 ziekenhuizen derivaten die nu een negatieve marktwaarde hebben. De totale marktwaarde van de derivaten is 2,6 miljard euro.
De ziekenhuizen met de grootste verliezen zijn het Meander Medisch Centrum (45,5 miljoen euro verlies), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (44 miljoen euro verlies) en het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein (40 miljoen euro verlies).

Zoals uit het Slotervaartdrama blijkt speelt het onroerend goed een sleutelrol.

Mijn suggestie is dat het onroerend goed van Ziekenhuizen, net als van brandweerkazernes , politiebureaus
Openbaar eigendom horen te zijn.
Wellicht ligt hier ook een taak voor de Pensioenfondsen om het o.g te kopen, resp te financieren.

Leon van den Nieuwenhuijzen

Dank allen voor jullie reactie en goed om te horen dat Coziek/NBA dit oppakt. Voor mij was de bekende druppel het interview met de directeur Toezicht en Handhaving van de NZA, afgelopen dinsdag in Zorgvisie. Hierin stelt ze dat de NZA een mandaat zou moeten krijgen om periodiek de bedrijfsvoering van zorginstellingen te kunnen toetsen aan de Zorgcode 2017. Het moet toch niet gekker worden! Kijk trouwens eens op de NZA site. Dan zie je dat de NZA een zogenaamd “documentenplatform” voor de zorg heeft. Één keer raden hoeveel documenten hierop staan!!........jawel 14.508 beleidsregels en regelingen......veertien duizend vijfhonderd en acht.......toch niet te geloven. Dit zijn dagkoersen, morgen staan er weer een aantal bij. We maken elkaar toch compleet gek......veel succes.

Huub Wieleman

Dag Leon, dank voor een terechte oproep. Weet dat de NBA/Coziek maandag een sessie organiseert over "(ont)regel de Zorg". Samen met VWS. Gericht op praktische aanbevelingen. Prima initiatief. De Secretaris Generaal, Erik Gerritsen komt ook. De plaats van samenkomst is (jawel!) een ziekenhuis: Haga ziekenhuis als een live locatie. Volg de uitkomsten! Van geel naar groen?

Frans Kersten

Mak er maar code rood van. Personeel is schaars en wordt nog schaarser. Daarom moeten we allemaal aan de eHealth en werd het gesprek in de spreekkamer vervangen door Skype en Facetime. En dat met een vergrijzende bevolking en grote groep digibeten.
Je vergeet voorts de Autoriteit Persoonsgegevens die de zorg ook in het vizier heeft. Daarbij de grote tegenstrijdigheid dat nu soms zorg niet (efficiënt) geleverd kan worden omdat de patiënt geen toestemming heeft gegeven. Als we aan de eHealth gaan hebben we allemaal een PGO waarbij we naar willekeur gegevens mogen delen (hoe kan de arts zijn geheimhouding dan nakomen?). Deze PGO zal niet worden vastgelegd op een individuele smart card zoals bijv. Estland al vele jaren met groot succes heeft. Nee, deze zal bij een beperkt aantal leveranciers opgeslagen worden zodat we een paar landelijke EPD's zullen krijgen met de vraag of deze voldoende beveiligd zullen zijn.
Maar goed, ook nu wordt gedoogd dat medische gegevens via patiëntenportalen minder beveiligd worden dan zo moeten omdat het daarvoor benodigde authenticatieniveau hoog niet (door de overheid) geleverd kan worden.
Tegelijk bestaat het risico dat uw medische gegevens ook bij de leverancier van uw eHealth toepassingen liggen en dat is veelal buiten de EER. De leveranciers willen deze minimaal hebben voor productontwikkeling en -verbetering. En uiteindelijk zal toch iedereen die pacemaker, dat dialyseapparaat thuis, etc. , willen hebben.

Jeffrey Bekkerin

Leon,
Een mooie bijdrage die de vinger op de zere plek legt en met daarin ook herkenbare punten die ook voor het accountantsberoep kunnen gelden.

Alleen moet ik wel eerlijk zeggen dat je geel gekleurde blog in combinatie met de andere blogs (incl comments) deze week over hoogte van inkomen en risico een komisch beeld in mijn hoofd hebben geprint waar ik maar niet van af kom.

Ik zie steeds een NOS nieuws item voor mij wat verslag doet over een groep accountants (die behoren tot de 0,5% grootverdieners in Nederland) die op barricades staan met gele vestjes in Den Haag. En daar ook demonstreren voor het behoud van hun inkomen…..omdat het werk wat ze doen levensgevaarlijk is…

Fijn weekend iedereen!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.