Opinie

Regels versus beroepsontwikkeling

Past data-analyse binnen de regelgeving? Ja, is het antwoord. Kijk maar in de recent verschenen concept NBA-handreiking 'Data-analyse bij de controle'.

Daarin wordt uitgelegd dat weliswaar in de huidige Nadere Voorschriften Controle- en Overige Standaarden (NV COS) een verwijzing naar data-analyse ontbreekt, maar dat het toepassen van data-analyse wel past binnen de doelstellingen van een controle. Gelukkig maar.

Wat staat er in de regels? Dat heb ik altijd een verontrustende vraag gevonden. Want wat is de rol van regels als het gaat om een professioneel beroep als het accountantsberoep? Zijn de regels leidend, of mag je ze negeren als er betere manieren zijn om het doel te bereiken? En wat doe je met regels die niet relevant zijn? Mag je ze naast je neerleggen, of moet je dan keurig in je controledossier toelichten waarom ze niet relevant zijn?

Sinds de invoering van de Wta  zijn accountants in mijn opinie sterk gefocust op de regels en de vraag of die worden nageleefd. Nu kan je denken dat dat de 'schuld' is van de wetgever of de toezichthouder, maar het ligt genuanceerder. In 2004-2005, toen de Wta en de Bta werden ontwikkeld, was het nog geen uitgemaakte zaak dat de COS onderdeel zouden moeten zijn van de regelgeving. Het standpunt van de AFM was juist: doe dat niet.

De AFM wilde toezicht houden op basis van high-level open normen, waarin de doelstellingen van de controle en de verwachtingen ten aanzien van accountants zijn vastgelegd. Kort door de bocht: COS 200 en de gedrags- en beroepsregels (wat nu de VGBA heet). De redenen? Het gaat er bij het toezicht niet om vast te stellen dat de regels zijn nageleefd, maar dat een goede controle is gedaan. Goed in de zin dat door de accountant voldoende en geschikte controle-informatie is verzameld om met recht te verklaren dat de financiële verantwoording geen afwijkingen van materieel belang bevat. En minstens even belangrijk: wat als een goede controle wordt beschouwd, verandert in de loop van de tijd. Het is niet in beton gegoten. De behoeften van de maatschappij veranderen, de stand van de techniek leidt tot nieuwe mogelijkheden. De inhoud van een controle moet mee evolueren.

Zo is het niet gegaan. Opnieuw kort door de bocht: het beroep zag die open normen niet zitten, want dat zou immers betekenen dat de AFM ze zou gaan interpreteren. Dan was het maar de vraag waar dat toe zou leiden. Bovendien was er al een internationale organisatie die zich bezig hield met wereldwijde harmonisatie van regelgeving voor de uitvoering van controles,  IFAC. En er waren ook al internationale interpretaties: de IAS (COS in Nederland). Het leek dus een beter idee om de COS op te nemen in het bouwwerk van de regelgeving en daarom hangen ze nu als Nadere Voorschriften (NV) onder de Wet op het accountantsberoep en indirect de Wet toezicht accountantsorganisaties.

Maar hoe omvangrijk de NV COS ook zijn, het volgen ervan betekent niet dat een goede controle wordt gedaan. De NV COS zijn geen kookboek. Er staan geen recepten in voor de controle van een handelsonderneming, van een gemeente of van welke organisatie dan ook. De NV COS geven richting aan een risicogerichte primair systeemgerichte controle-aanpak.  Er staat op hoofdlijnen in wat je moet doen, maar in veel gevallen niet ‘hoe’ je dat dan concreet kan of zou moeten doen. Ook de NV COS vragen om interpretatie.

Hoe interpreteren we de COS in de praktijk? Hebben we daar een gemeenschappelijk idee over en is dat ook voor iedereen kenbaar?  Hebben we een gedeeld beeld over, bijvoorbeeld, hoe materialiteit wordt bepaald, welke controlewerkzaamheden je moet verrichten aan materiële posten zonder risico, de eisen waaraan een proceduretest moet voldoen, wanneer je genoeg controlewerkzaamheden hebt gedaan?

Mijn conclusie is dat we dat beeld niet hebben. Natuurlijk 'zingen' er wel antwoorden rond in het beroep. Als een big four kantoor de rekenregels voor de materialiteit naar boven bijstelt, wordt dit op enig moment bekend bij andere kantoren en is dat de nieuwe trend. Idem dito met het verhaal dat je alleen maar een cijferbeoordeling hoeft te doen op materiële posten waar je geen risico hebt geïdentificeerd. Maar dat is geen systematische beroepsontwikkeling. De NV COS roepen meer vragen op dan ze beantwoorden en ze werken verstarrend als het gaat om het zoeken naar en experimenteren met nieuwe manieren van controleren.  

Wat als we de NV COS konden inruilen voor een gemeenschappelijk kennisplatform? Een platform met bijdragen van experts, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Een platform waar na discussie een onderbouwd antwoord wordt gegeven op 'hoe'-vragen en waar nieuwe vormen en methoden van controle worden ontwikkeld. Een platform dat zo indirect de norm stelt voor toezichthouders, toetsers, reviewers en wie ook maar geïnteresseerd is in wat van accountants mag worden verwacht. Een platform dat dus ook  accountants het comfort kan geven dat ze het goed doen, als ze de inzichten van het platform volgen.

Dat vind ik een passend toekomstbeeld voor een professioneel beroep: je niet vasthouden aan de regels, maar voortdurend bezig zijn met beroepsontwikkeling. Met elkaar en voor elkaar. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

9 reacties

Jan Weezenberg

@Frans Kersten 6 september 2018
Geen probleem, in ieder geval is de COSO redactie gerehabiliteerd.
Mijn reactie van 6 september mag dus en derhalve als niet geschreven worden beschouwd.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Frans Kersten

@Jan Weezenberg
Geachte heer Weezenberg, ik moet mijnzelf corrigeren. Dual-purpose tests worden wel genoemd in de NV COS (330 Inspelen door de accountant op ingeschatte risico’s onder A23) maar op een wijze die verre van duidelijk is. In een AFM-onderzoek van enige jaren geleden werd nogal nadrukkelijk ingegaan op het toetsen van de IC/IB en toen werd de term 'dual purpose' tot mijn verbazing niet genoemd. Bij zoeken in de NV COS kwam ik het begrip toen ook niet direct tegen. Nu deze als één pdf beschikbaar zijn, is het zoeken wat eenvoudiger en blijkt je geheugen ook wel eens verkeerde associaties te maken.

Hein Kloosterman

Ik ken een aardig werk dat deze discussie, en ook andere, zou kunnen verheffen. Van A.D. de Groot en H. Visser: Het forumwaarmerk van wetenschap. Zo'n forum lijkt iets op een platform. Blijft ook nog de theorieën die Karl Popper lanceerde over de groei van wetenschap (de 'waarheid' evolueert als het ware). Moet je wel 'principle based' willen denken en zien dat de regelgeving na clarity nog very 'rule based' is.

Jan Weezenberg

@Frans Kersten 6 september 2018
Geachte Heer Kersten,
U schrijft :
"Je krijgt dan wel weer zaken die niet (dual purpose tests) of niet goed / niet goed genoeg in NV COS staan ".

Dat is vernietigende kritiek op de auteurs van NV COS !

Meteen komt de vraag op: wat betekent dit voor de kwaliteit van recente afstudeerders en hun programma-makers van HBO en universiteit ?


Mijn voorstel: vul deze lacune per omgaande in via de door U genoemde onderwerpen als verplicht/sterk aanbevolen item voor te schrijven in de PE-wereld.

Ook CEA zou luid aan de bel moeten trekken met een suppletie op de eindtermen voor openbaar accountants.

Een snel weerwoord van het Bestuur/de Directie van NBA mag worden verwacht.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg





Frans Kersten

Naar mijn mening hadden we dit in het verleden:
- Handboek Accountancy
- Leerboek Accountantscontrole
Ben al een tijdje niet meer actief in de accountantscontrole dus weet niet hoe het met het Handboek staat. Het Leerboek van Frielink en De Heer heeft volgens mij opvolgers gekregen.

Je krijgt dan wel weer zaken die niet (dual purpose tests) of niet goed / niet goed genoeg (onderscheid vervangbare en onvervangbare controle en impact op de verklaring) in NV COS staan.

Wel zinvol om tijdig met de AFM in overleg te treden hoe hiermee om te gaan.

Jan Weezenberg

Geachte Mevr. v.d. Zijden
U schrijft
"Wat als we de NV COS konden inruilen voor een gemeenschappelijk kennisplatform? "

Dergelijk inruilen is een kwestie van
een goed begin (is een half werk, maar die andere helft komt daarna wel).

Jules Muis pleit sinds jaar en dag voor zo'n kennisplatform.
In concreto :
Een Bureau Vaktechniek in de NBA-organisatie van hoog nivo met een uitgebreid eigen netwerk voor kennis opbouwen en distribueren.(universiteiten, FAR)

Dit hoort toch zeker te worden gestimuleerd in het visie-project ?


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marianne van der Zijde

@Rene,
Ik ben het helemaal met je eens. Alle input zou moeten leiden tot een onderbouwd standpunt. Er zou dus ook een 'autoriteit' moeten zijn die het kennisplatform beheert, de discussie aanjaagt, verzoeken om input/onderzoek doet en beslissingen neemt over wat op enig moment 'the state of the art' interpretatie is.
@Joan, elkaar weten te vinden op specifieke expertise is ook belangrijk en waarschijnlijk gemakkelijker te realiseren dan een kennisplatform zoals ik dat beschrijf.

Joan Zielhuis Vos RA

Beste Marianne,

Dank voor je heldere opinie met toelichtende achtergronden.
In de themagroepen van afdeling Oost is de wens geuit voor een kennisplatform om kennis te delen, opgezet door de NBA zodat leden kennis kunnen delen en collega-accountants kunnen vinden met specifieke kennis. RB heeft volgens leden van de themagroep een goed voorbeeld. Het zou mooi zijn om dat te koppelen aan de beroepsregels, zoals je in je opinie stelt, waardoor er een kennisdatabase voor en door accountants ontstaat. Vraag is hoe dit te realiseren.

Hartelijke groet,

Joan Zielhuis Vos

Rene van Wingerden

Het moeten grasduinen in een bonte verzameling van literatuur en discussies is niet erg efficient om een antwoord te vinden op een vaktechnische vraag. Bovendien, hoe bepaal je het 'gewicht' van diverse partijen met tegengestelde conclusies?

In de fiscaliteit heb je tenminste nog jurisprudentie. Maar voor de accountancy lijkt het mij ondoenlijk om je vaktechnische vragen te moeten oplossen met alleen de uitspraken van de AK.

Ik denk dat er toch behoefte is aan een centrale set van richtlijnen. Die zullen ook meer onderling consistent zijn dan afzonderlijke artikelen of meningen van diverse auteurs over diverse onderwerpen.

Uiteraard is er discussie nodig voor verdere ontwikkeling. Maar er moeten dan ook centraal knopen worden doorgehakt over wat wel of niet aanvaardbaar is. En die conclusies moeten gemakkelijk te raadplegen zijn. Dus in een geordend systeem.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.