Opinie

Leg bij ING-kwestie niet de focus op een bankier maar op het hele systeem

De ontwikkeling rond ING laat mij niet los. In veel (politieke) commentaren ligt de nadruk op de positie en de beloning van de ceo van ING, Ralph Hamers: een bankier die inmiddels veel krediet heeft verloren.

Die nadruk is kortzichtig en te simpel. Waar het bij ING namelijk om gaat, is het falen van systeemfactoren en systeemactoren. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan naar een individu en diens beloning. Want zonder versterking van het systeem van toezicht en handhaving blijven er ook met andere poppetjes gevaren.

Zo gaat het bijvoorbeeld om de vraag of het toezicht van De Nederlandsche Bank adequaat heeft gefunctioneerd? Of om de vraag of commissarissen voldoende aandacht hebben gehad voor de cultuur binnen ING? Voor de balans tussen commercie en compliance? Hebben zij ooit goed gekeken naar de opzet, het bestaan en de werking van het three lines of defence-model (dat wil zeggen: business- compliance - internal audit)? Hebben zij ooit getoetst of er voldoende budget werd vrijgemaakt voor vitale functies - waaronder compliance - binnen de bank?

Het zijn vragen die ook speelden in een ouder voorbeeld: ABN Amro, dat in het vorig decennium ook de witwasregelgeving onvoldoende naleefde. Een gerechtelijke uitspraak uit die tijd bevat de volgende passage: 'Na een intern onderzoek [naar verdachte en illegale transacties] sloot ABN Amro een overeenkomst met Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders, met daarin $ 80 mln aan boetes. ABN Amro committeerde zich ook aan het uitgeven van ruim $ 250 mln aan het hertrainen van personeel, het herijken van de managementstructuur en het versterken van technologische veiligheidsmaatregelen.'

Heeft De Nederlandsche Bank na het debacle bij ABN Amro ook andere banken periodiek diepgaand op de naleving van antiwitwaswetgeving getoetst? Zo ja, hoe heeft het dan kunnen gebeuren dat bij ING soortgelijke misstanden zolang (tussen 2010 en 2016) konden voortduren? Hebben bestuurders en commissarissen binnen ING lessen uit de casus van ABN Amro getrokken? Heeft iemand op dat niveau ooit de vraag gesteld: hoe zit het eigenlijk bij ons? Wordt die vraag jaarlijks gesteld?

Aandeelhouders van ING die nu een rekening van € 775 mln betalen, zullen graag antwoorden willen zien die met bewijzen worden onderbouwd. Zeker nu zij en de clientèle van ING ook jaarlijks de forse rekening van de hersteloperatie voor de kiezen krijgen. Wordt dat eenzelfde bedrag van $ 250 mln zoals destijds bij ABN Amro?

Ook aan accountant EY moeten vragen worden gesteld: wat zag deze wel en wat niet? Wat staat er in de managementletters? Wat heeft de accountant precies gecontroleerd als het gaat om de compliance-organisatie en wat ligt daarover vast in het controledossier? Heeft de accountant - net als het Openbaar Ministerie - geconstateerd dat de three lines of defence disfunctioneerde? Dat commercie boven compliance ging binnen ING?

Vragen die een duidelijk antwoord vergen. Nu EY geen accountant van ING meer is, kunnen aandeelhouders de antwoorden niet op een aandeelhoudersvergadering krijgen. Maar mogelijk wel via een juridische procedure (artikel 843a rechtsvordering).

Overigens is er een relatief recente bancaire casus waarin De Nederlandsche Bank en EY zich in 2017 nadrukkelijk toonden: de Amsterdam Trade Bank (ATB). EY laat in haar controleverklaring bij de Amsterdam Trade Bank zien wat bij een bank van belang is bij de controle van de naleving van antiwitwasgeving. Dat is het evalueren van de opzet van het compliance-beleid, alsmede van de processen en maatregelen inzake cliëntacceptatie en betaaltransacties. Maar ook identificeerde de accountant gevallen van non-compliance en interviewde EY vertegenwoordigers uit de three lines of defence.

Met de controleverklaring van de Amsterdam Trade Bank laat EY zien precies te weten waar de risico's binnen de bancaire omgeving liggen. Het zijn echter ook allemaal risico's die zich bij ING in negatieve zin manifesteerden. Het is dan ook logisch en terecht dat aandeelhouders - zij betalen immers een torenhoge rekening - EY vragen aan te tonen dat hun controle over 2010-2015 bij ING adequaat was. Temeer omdat EY door het Openbaar Ministerie ook als verdachte is aangemerkt wegens het niet melden van mogelijke witwastransacties bij een cliënt, het telecombedrijf VimpelCom. Want het is juist deze cliënt van zowel ING als accountantskantoor EY die het feitenrelaas en de schikking van ING kleur heeft gegeven.

Deze opinie is vandaag ook gepubliceerd in het FD.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

6 reacties

Frans Kersten

Als het dan gaat om 'systemen' waarom dan ook niet het 3 LoD ter discussie gesteld. Keer op keer blijkt dit model niet te werken omdat het leid tot silo's die niet of onvoldoende met elkaar communiceren. Risk management en compliance horen binnen de processen op de juiste wijze te worden ingericht en nageleefd (zoals al in Starreveld met IC-maatregelen).
Buitenlandse guru's op gebied van risk management zoals Norman Marks en Tim Leach en Boris Agranovitch wijzen regelmatig op de gebreken in het 3LoD model en hebben alternatieven voorgesteld. OCEG biedt hen hiervoor een platform met interessante discussies.

Sybo Bruinsma

In aanvulling op de reactie van PP van Besouw ("is de huidige wetgeving wel na te leven door een grote organisatie?") zou ik ook deze vraag willen opperen: Is de huidige wetgeving wel na te leven door een kleine(re) organisatie?
Ik vermoed dat bij het brede publiek, bij politici, bij media, bij ministeries en misschien zelfs ook bij toezichthouders niet zoveel kennis aanwezig is en informatie beschikbaar over het vele zwarte, criminele en drugsgeld dat over deze wereld waart. Ook (juist!) in Nederland.
Waarom dan met het vingertje wijzen naar de accountant?

PP van Besouw

Mijns inziens is de meer structurele vraag: is de huidige wetgeving wel na te leven door een grote organisatie? onderbelicht. Vooral als de gemiddelde wetgever zich niet aan implementatietermijnen stoort. Een tweede vraag is: wat is de performance van justitie in de follow up van de meldingen, die wel gebeuren?

Martijn De Kuiper

Ja en nee.

Tuurlijk gaat het om het grote geheel, alle interne processen en toezichthouders en wat dies meer zij.

Maar onderschat de invloed van het individu niet. Goudhaantje Hamers ontspringt de dans en daar kan je heel veel dingen aan ophangen:

- Je hoeft dus geen verantwoordelijkheid te nemen als eindverantwoordelijke als jouw bedrijf stelselmatig de wet aan zijn laars lapt. Je gaat gewoon door.
- Het 'old boys network' dekt elkaar weer, inclusief de politiek.
- De eindverantwoordelijke hecht geen waarde aan maatregelen van interne controle gericht op compliance, dus waarom zou de individuele werknemer dat doen?
- Zelfs buiten het bedrijf (in de maatschappij dus) geeft dit sublimaal het idee dat sommige mensen boven de wet staan.

Nee, de tone at the top is dus niet geod, iets wat deze bank keer op keer laat zien. En dan gaat het om alle niveau's.

Jan-Willem Wits

Helder stuk van Marcel. Ook het feitenrelaas van het OM is de moeite waard.

Helaas ontbreekt in dat relaas de opmerking: "Ook de externe accountant signaleerde regelmatig mogelijke problemen met de compliance functie"...

Om de three lines of defence maar even aan te houden:
- was de RvB op de hoogte? Ja dat lijkt mij wel na een stapel brieven van DNB, ECB, AFM etc.
- was de RvC op de hoogte? Dat zou wel heel raar zijn van niet....
- was de externe accountant op de hoogte? Ik weet niet hoe het zit, maar brandbrieven van DNB lijken mij toch relevant om te delen met de externe accountant en op te nemen in het controledossier

Wanneer tekortkomingen in de compliance functie niet zijn opgemerkt in de reguliere controle (wat dan zou moeten staan in de management letters) dan zou je verwachten dat de RvC op een zeker moment de externe accountant expliciet heeft gevraagd om in de controle ook dit thema mee te nemen. Is dat inderdaad wel/ niet gebeurd?

Gebrek aan transparantie maakt het allemaal weer tamelijk diffuus.

Hoe staat het eigenlijk met de Ongevallenraad, NBA? Zou dit niet een mooie casus zijn?

Na de discussie over fraude zou het iig goed zijn als de NBA duidelijk maakt wat van de externe accountant verwacht mag worden (reguliere controle of bijzondere opdracht) mbt de controle op de compliance functie in relatie tot de Wwft. Ik ben zelf ook wel benieuwd wat daar al dan niet over is vastgelegd.

Wim Nusselder

Focus op systemen en niet op personen: prima, maar dan niet alleen in slechte tijden, maar ook in goede tijden.
Als topmensen in organisaties in slechte tijden daarop niet (te) hard afgerekend moeten worden, dan verdienen ze ook in goede tijden geen hoge salarissen en bonussen.
Als in slechte tijden het “systeem van toezicht en handhaving” tekortschiet, dan waren de goede tijden mogelijk ook te danken aan een goed werkend systeem en niet aan individuele prestaties.
Systeemdenken is de bijl aan de wortel van de legitimatie van (grote) inkomensongelijkheid op basis van vermeende prestatieverschillen.

“Zonder versterking van het systeem van toezicht en handhaving blijven er ook met andere poppetjes gevaren” is een risico-regel reflex.
Het wordt na de vele voorbeelden van falende systemen tijd om te constateren dat onze mate van afhankelijkheid van toezicht en handhaving ZELF het probleem is.
Versterking van dat systeem vergroot slechts het probleem zodra het systeem onvermijdelijk opnieuw faalt.

Onze welvaart berust te zeer op systemen waarin mensen tot radertjes zijn gemaakt waarvan individuele prestaties nog slechts marginaal effect hebben.
Op systemen waarin hiërarchische beheersing (van ministeriële verantwoordelijkheid tot juridische aansprakelijkheid) nog slechts pretentie is.
Omdat organisaties te grootschalig geworden zijn om nog centraal te kunnen overzien en beïnvloeden.
Dus ja, laten we focussen op systemen!

Wat we nodig hebben zijn meer adaptieve complexe systemen en minder hiërarchieën en regelsystemen.
Systemen met ingebakken omgevingssensitiviteit, die niet afhankelijk zijn van aandacht ‘aan de top’ voor risico’s en lessen uit het verleden.
Systemen waarin professionals focussen op het inspelen op veranderende en veranderlijke omstandigheden in plaats van op compliance aan beroepsregels.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.