Opinie

Accountancy staat op dezelfde kruising als vijftig jaar geleden

Zo vlak voor de vakantie is het een mooi moment om in mijn werkkamer de chaos op te ruimen. Stapels papier de deur uit, belangrijke stukken archiveren, de computer opschonen, declaraties opstellen, mijn lijst met publicaties bijwerken, de boekenkast ordenen.

Vooral in die boekenkast kan ik verzinken: oude kennis ophalen, favoriete passages herlezen, inspiratie opdoen voor columns, blogs en artikelen. En inspiratie voor het boek dat ik ooit nog eens ga schrijven.

Gestolde wijsheid kwam ik tegen in de afscheidsrede begin jaren negentig van Hermann Nordemann, buitengewoon hoogleraar bedrijfshuishoudkunde en leer der controle aan de UvA. Hij gaat in op het begin jaren zeventig verschenen rapport  van de Commissie Toekomstverkenning Accountancy (CTV), dat onder meer is geschreven door Jules Muis, vermaard accountant die in tal van functies altijd heeft gezegd waar het op staat.

Verschraling controlefunctie

Nordemann toetst ruim twintig jaar na de verschijning van het CTV-rapport wat er van de toekomstverwachting van Muis cs terecht is gekomen. In het rapport wordt een verschraling voorzien van de controlefunctie van de accountant. De functie waarin - aldus Nordemann - een onafhankelijk, deskundig oordeel wordt gegeven over de getrouwheid van door anderen verstrekte, veelal financieel-economische, verantwoordingsinformatie.

Die verschraling zou, aldus de CTV, een gevolg zijn van de toenemende discrepantie tussen vraag en aanbod van door accountants gecontroleerde informatie. De commissie signaleert - in 1971 - een sterke toename aan de behoefte aan toekomstgerichte informatie en pleit voor een 'vermaatschappelijkte accountantsfunctie' en de introductie van een spreekplicht voor accountants. Net als de CTV voorziet Nordemann hierdoor de aantrekkingskracht op 'dynamisch ingestelde jongeren' op het accountantsberoep vergroten. Zo zou de stoffige accountant op den duur tot het verleden gaan behoren.

In het CTV-rapport komt ook de adviesfunctie van de accountant aan de orde. En de vraag of het 'aanbevelenswaardig en aanvaardbaar' is om advies en controle naast elkaar uit te voeren.

Voorts is de CTV kritisch op de accountantsopleiding, waarvan de leerstof 'ontdaan zou moeten worden van bijzonderheden die alleen historische betekenis hebben en duidelijk gericht moeten worden op hetgeen voor de toekomstige praktijk' van belang is. In de opleiding zou meer aandacht moeten worden geschonken aan het 'leren communiceren'. Temeer daar de CTV constateert: 'De door de CTV gevoerde gesprekken met vertegenwoordigers van het maatschappelijk verkeer geven aanleiding tot de veronderstelling dat bij velen een ander beeld van de accountant leeft dan deze van zichzelf heeft.'

Hoe frappant is dit alles. Als ik nu, 25 jaar na Nordemann en een kleine vijftig jaar na dato, het rapport van de CTV toets, is er een grote herkenning van thema's. Anno 2018 gaat het wederom (of beter: nog steeds) over de 'verschraalde accountantsfunctie' en de behoefte aan andersoortige, toekomstgerichte informatie. De ‘vermaatschappelijkte’ functie van de accountant vertaalt zich heden ten dage naar het 'dienen van het publiek belang'.

L’histoire se répète

Vele belanghebbenden wensen de accountant een spreekplicht toe. De scheiding tussen controle en advies - of het meest vergaand: de keuze voor de audit only-firm - is eveneens het actuele thema. De aantrekkelijkheid van het accountantsberoep voor jongeren is thans het thema, net als de noodzaak tot herziening van de opleiding, in de zin van 'toekomstgericht maken'; bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan nut en noodzaak van data-analyse. Goed communiceren is nog steeds een leerpunt voor veel accountants, het zelfbeeld is vaak te positief.

L'histoire se répète. Net zoals de les dat we bij het kijken naar de toekomst niet met onze rug naar het verleden moeten gaan staan. Enfin, ik hou op met mijmeren. Tijd voor inpakken, voor de vakantie. Op naar de VS. Naar Yellowstone en de Rocky Mountains. Naar New York en Washington, de woonplaats van eerdergenoemde Jules Muis. Ben door hem uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Om gestolde wijsheid tot mij te nemen. Verhalen aan te horen uit de oude doos. Inspiratie opdoen.

Deze opinie is ook opgenomen in het FD van 19 juli 2018.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

7 reacties

JAN VAN DER MEIJDEN

@ Marcel

Een heel fijne vakantie toegewenst en als je toch bij collega Jules Muis bent misschien een uitgelezen kans om samen te mijmeren over wat er in het boek zou moeten komen.
Ik ben benieuwd.

Jan Weezenberg

Geachte Heer van Wingerden,
In 1951 studeerde ik af bij HBS-B.
Bij het vak mechanica leerde ik het volgende:
-om een bepaalde afstand in een bepaalde tijd af te leggen is een zekere gemiddelde snelheid noodzakelijk. Die kun je vooraf uitrekenen en onderweg kun je controleren of je nog op snelheid bent en of je het gewenste eindmoment nog kunt halen..
-de snelheid is afhankelijk van de stuwende kracht (positief effect), daar moet je zelf voor zorgen enerzijds en van de al dan niet hoge wrijvings coëfficient (negatief effect) tussen bewegend voorwerp en ondergrond, ook wel aangeduid als weerstand tegen verandering van situatie anderzijds.
Als ik vandaag de dag met betrekking tot NBA dit denkpatroon invul ga ik onderkennen dat Pieter de Kok weer een zinvolle waarschuwing heeft geplaatst

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Rene van Wingerden

@Pieter, doorgaans neemt niemand de moeite om bij zulke voorspellingen ("binnen twee jaar is alles anders") na die 2 jaar terug te kijken of dat echt zo is.
Dergelijke voorspellingen kwamen volgens mij de afgelopen 50 jaar ook met enige regelmaat voor. En toch is nog steeds niet de revolutie uitgebroken.
Ook nu zijn er wel actieve pogingen zoals de 53 maatregelen, maar het is nog steeds afwachten of die daadwerkelijk op korte termijn revolutionair uitpakken.

Jules Muis

Aardig van Marcel om mijn naam te noemen in het kader van het 1971 CTV rapport - ik zat er in als student vertegenwoordiger, studeerde af rond de tijd van publicatie - maar smoel, hoofd en hart van het rapport was prof ‘ sjoerd’ Muller, voormalig Klijnveld - jawel - partner.
Die er ook echt teamwerk van maakte.

Er zijn nog twee leden van de CTV post retirement actief, Sybren Kalkman, buitengewoon creatief buiten de beroepskooi, en ondergetekende, ook redelijk vrij nog met de vleugels klappend, maar wel met een pootje nog gebonden aan het beroep dat in haar governance essentie blijft fascineren.

Pieter de Kok

Pluk ik net van Linkedin, toeval bsstast niet 😀

The audit profession is poised to change more in the next two years, than the last 50. Learn how to achieve massive efficiency gains and unprecedented assurance with artificial intelligence.

Join us July 26th for "8 Ways that MindBridge Ai Auditor is revolutionizing financial auditing."

https://lnkd.in/dsnXRrj

#cpa #auditing #accounting #ai

Nu jij weer Marcel, nee hoor, goede vakantie !!

@rene, het zou toch zo maar kunnen hoor, mooi ooen einde, en er zijn op deze site al meerdere verwijzingen naar dat ‘70 rapport gemaakt, match in topics is inderdaad boeiend.

Rene van Wingerden

Marcel, deze column lijkt een open einde te hebben. Wat is nu je boodschap?

Je zou uit jouw verhaal kunnen concluderen: dezelfde problemen speelden al in de jaren 70, en desalniettemin bestaat het beroep van accountant vijftig jaar later nog steeds in ongeveer dezelfde vorm. Dus dan is het kennelijk geen belangrijk probleem voor het voortbestaan van het accountantsberoep.

Maar jou kennende, denk ik niet dat je dat bedoelt. Maar wat dan wel?

Jan Weezenberg

Geachte Heer Pheijffer,
Als vakidioot op het gebied van Interne controle was Uw tekst aanleiding voor mij om nog eens terug te grijpen op de aloude objecten van interne controle volgens Starreveld.
Boeiende lijst met typische start:
*Controle op de verwachtingen waarvan werd uitgegaan bij het formuleren van het beleid
*Controle op het geformuleerde beleid op basis van de verwachting
En dan een tijdje later
*Voortgangscontrole.

In het voorwoord van het Bestuur bij het CTV rapport lees ik dan (letterlijk!):
Publikatie betekent niet dat het Bestuur deze meningsuiting deelt

En op blz. 7 staat ook een mooie taakstelling geformuleerd:
De installatie (van de Commissie) vond plaats op 28 april 1971; de laatste tekst moest op 23 september 1971 gereed zijn, wilde het NIVRA reeds in het najaar van 1971de discussie op gang kunnen brengen.

Verder commentaar overbodig !


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.