Opinie

IASB blaast Nederlands pensioenstelsel op

Eind mei lazen we in de Telegraaf over een gelekte weergave van een voorlopig akkoord tussen VNO-NCW en FNV, over hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel.

Nog niet definitief en ook nog geen realiteit, want SER en regering moeten zich er nog over buigen: lang geen gelopen race gegeven de ongelijke consequenties voor de verschillende generaties. Maar één aspect lijkt minder controversieel, namelijk de omzetting van verzekering voor pensioenrechten (veelal aangeduid met DB: defined benefits) naar storting van louter premie (veelal aangeduid met DC: defined contribution). Bij DC worden rechten na de stortingen louter bepaald door de resultaten van de beleggingen.

De FNV is akkoord gegaan van afwenteling van het beleggingsrisico naar de werknemers. Hoe heeft de FNV met die afwenteling kunnen instemmen? Het is een kwestie van geven en nemen en daarbij speelt het belang van de werkgevers een grote rol. Wat is dat belang?

De IASB, die de grondslagen voor verslaggeving (IFRS) van beursgenoteerde ondernemingen opstelt, is van oordeel dat toekomstige verplichtingen als schuld in de balans moeten worden opgenomen. Dat klinkt logisch, maar minder logisch als die verplichting louter gedekt wordt door toekomstige inkomsten, dus in het geheel niet ten koste van huidige middelen komt.

Die toekomstige inkomsten mogen van de IASB niet in samenhang met de verplichting tot uitkering worden beoordeeld, maar afzonderlijk en komen dan niet in aanmerking voor waardering, want toekomstige inkomsten mag je niet activeren. En dus moeten bedrijven die dergelijke verplichtingen hebben deze bruto opnemen. Zo krijg je een verplichting van gebakken lucht, met alle gevolgen van dien voor de solvabiliteit en convenanten met de bank.

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) wilde deze kronkels ook in de Nederlandse richtlijnen opnemen, maar toen VNO-NCW dreigde uit de RJ te stappen, haalde de RJ bakzeil. Helaas tijdelijk, gelet op het akkoord met de FNV. Niet eens verwonderlijk, want beursgenoteerde ondernemingen (ongetwijfeld een machtige stem binnen VNO-NCW) bleven last hebben van de IASB. Kennelijk met voldoende invloed om het van de FNV te winnen. En dus maken we mee dat de IASB, in plaats van de werkelijkheid te waarderen, zijn eigen werkelijkheid schept: voor ondernemingen wordt DB kunstmatig duur voorgesteld.

Volledigheidshalve: niet alleen pensioen is slachtoffer. Preferente aandelen moeten van de IASB als schuld worden gepresenteerd, ook al wordt dividend louter betaald als er voldoende toekomstige winst is; maar die mag je niet in aanmerking nemen.

Er is nog hoop. Momenteel loopt een consultatie voor heroverweging van standaarden voor verslaggeving in de EU. Hopelijk komt hieruit argumentatie om dit te corrigeren. Want het is meer dan onzin, het is het opblazen van een van de beste pensioenstelsels in de wereld.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Achten is BDO- en NBA-pensionaris.

Gerelateerd

7 reacties

Grada Achten

We hebben geen nieuwe reacties gehad en kunnen de balans opmaken.
Allereerst de belangstelling: al drie dagen in de top-5, dinsdag zelfs helemaal bovenaan. Het is dus een hot issue. Dat vertaalde zich niet in het aantal reacties, die waren gering maar wel van niveau. Zijn collega's beducht voor het onderwerp?
Ik hoop dat Cornelis zijn visie op IAS32 nader uitwerkt. In het kader van deze opinie was uitwerking te ver verwijderd maar het onderwerp is zeker de moeite waard.
Waar is NIET over gereageerd:
Eerst de ingreep van VNO/NCW in de RJ. Volgens mij is dat nimmer bekend gemaakt. RJ en transparantie verdragen elkaar niet.
Ook niet is gereageerd van werkgevers- of werknemerszijde. Ik hoop dat zij het wel oppikken.
Niet is gereageerd in hoeverre verwachte salarisstijgingen in DB-verplichtingen moeten worden opgenomen. IAS19 is Amerikaans gemodelleerd en daar worden alleen verplichte salarisstijgingen opgenomen. Hetzelfde standpunt is een aantal jaren geleden ingenomen door een PAAinE-werkgroep van EFRAG maar daarna is niets meer vernomen. Het element is niet hetzelfde als dit onderwerp maar heeft wel dezelfde werking: creëren van een schuldpositie die niet reëel is en die dus druk zet op DB-regelingen.
Ja Ralph had zeker gelijk dat er meer krachten spelen, maar ik denk dat de jaarrekeninggevolgen de grootste zijn.
Tenslotte een oproep aan jongere collega's om zich meer te roeren (we zijn toch geen grijze-muizen-beroep geworden?) en het niet over te laten aan een krasse zeventiger.
Sorry, kon alleen namens eega reageren.

Jan Achten

Ralph, als je stelt dat ik onevenredig heb ingezet op één aspect, heb je in alle eerlijkheid wel een punt. Overeind blijft dat onder DB een schuld moet worden opgevoerd, ondanks dat van de bestaande middelen geen uitstroom zal plaatsvinden en je een permanente druk hebt om van DB naar DC te gaan en dat de FNV nu voor die druk is bezweken.
Ondernemingen bijna kopje onder als gevolg van bijstortingsverplichtingen? Elke pensioenregeling kent een crashclausule dat in geval van nood wordt gekort. DNB eist die clausule om te waarborgen dat de korting voor eenieder gelijk is en niet willekeurig, bijv. alleen ten laste van inactieve deelnemers.
Individualisering maakt geen verschil voor DB/DC.
Collectief DC is inderdaad een knappe vinding, zij het een riskante, want aan de werknemers wordt die verkocht dat er weinig verandert. Eén extra bijstorting bij slecht resultaat van het fonds zal geen probleem zijn, maar bij een tweede zit je al snel aan een gerechtvaardigde verwachting met alle gevolgen van dien.
In ieder geval dank voor de serieuze reacties.

Ralph ter Hoeven

Ik ben het niet eens met het door auteur veronderstelde verband tussen de huidige hervormingsvoorstellen en IAS 19R. Als we collectiviteit, solidariteit, kapitaaldekking en goed toezicht als kernwaarden van het klassiek Nederlands pensioenstelsel formuleren, dan is dit zeker mogelijk gebleken binnen de kaders van IAS 19. Creatief als we als Nederlanders zijn, vonden we immers in 2005 collectief DC uit waarmee de kernwaarden in stand bleven en werknemers werden gecompenseerd (door verhoging van de werkgeverspremies) voor feitelijk al door hen gedragen risico's. Gabriel legt in zijn reactie al uit wat de drijvers zijn van de huidige veranderingen. De wens om pensioenen meer te individualiseren door de veranderende relatie tussen werknemer en werkgever, speelt daarbij een wezenlijke rol. De weg naar individualisering werd begin deze eeuw al ingezet door grote dienstverleners met een hoog opgeleide werknemersbestand.
Een ander element is de wens van werkgevers om financieringsrisico's over te dragen aan fonds of verzekeraar. Een aantal ondernemingen is tijdens de kredietcrisis door bijstortverplichtingen bijna kopje onder gegaan. Het is logisch dat ondernemingen deze risico's willen afkopen. Deze wens zie ik ook onder NL GAAP ondernemingen. Dus wederom los van IFRS.
Het laat onverlet dat IAS 19 zwaktes kent. Het binaire classificatiesysteem (DB of DC) is simpelweg ongeschikt om de vele pensioenregelingen adequaat in te delen. Over het algemeen kan IAS 19 niet goed overweg met hybride pensioenregelingen waarin risico's worden gedeeld tussen de werkgever, fonds en deelnemers. Sinds IAS 19R (2011) wordt dit element wel erkend in de waardering van de pensioenverplichting maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook deze waarderingswijze complex is en derhalve maar mondjesmaat wordt toegepast. Kortom, op IAS 19R valt veel aan te merken maar de standaard kan zeker niet als schuldige worden aangewezen voor de richting van de hervormingsvoorstellen.

Jan Achten

Cornelis, het was niet tegen de PUC-methode gericht. Terzijde wil ik wel opmerken dat ik de eis van IAS19 om rekening te houden met salarisstijging waar de entiteit toe verplicht is, wel terecht vind.
Ja, een indexatiegarantie geeft terecht een grote verplichting want die is niet afhankelijk van toekomstige extra baten.
Analogie met prefs: een debat zou wel erg ver buiten dit kader voeren (idee voor een opinie van jou?). Om het niet te uitgebreid te maken wil ik wijzen op de wettelijke mogelijkheid geconsolideerd en enkelvoudig verschillende waarderingsgrondslagen te hebben (na aandrang van voorgangers NBA). Dit ging heel specifiek over classificatie prefs als schuld onder IFRS en als equity onder 2BW9. Zie ook RJ 100.107

Cornelis C

Nu ben ik toch wel benieuwd hoe de schrijver van het artikel DB-regelingen verantwoord zou willen zien; kennelijk volstaat PUC-methode volgens de schrijver niet (meer?). Ook onder de RJ komt in het geval van bijvoorbeeld indexatiegararanties een forse pensioenverplichting op de balans, hetgeen in zulke situaties ook wel passend lijkt. Ik mis in deze opinie ook wel de onderbouwing voor de geinsueerde oorzaak-gevolg relatie.

Daarnaast: “Preferente aandelen moeten van de IASB als schuld worden gepresenteerd, ook al wordt dividend louter betaald als er voldoende toekomstige winst is; maar die mag je niet in aanmerking nemen.”

Ias 32 is daar toch minder stellig over, het gaat er om of de preferente aandelen niet de facto verplichtingen van de ondernemingen zijn. Ias 32.ag26 stelt: “When distributions to holders of the preference shares, whether cumulative or non-cumulative, are at the discretion of the issuer, the shares are equity instruments.”

Een en ander is dus afhankelijk hoe de onderneming de betaling van zulk dividend statutair ingeregeld heeft. Over het algemeen besluit het bestuur uiteindelijk of er wel of niet uitgekeerd wordt, kan alleen zijn dat er rechten cumulatief (binnen het eigen vermogen) zijn opgebouwd. In zulke gevallen classificeert het nog steeds als equity.

Jan Achten

Gabriel, IFRS is niet Nederlands (dankzij VNO/NCW) maar wel internationaal en dankzij de IAS-verordening van toepassing op de geconsolideerde jaarrekening van beursgenoteerde ondernemingen. Het is volkomen terecht om alle risico's te onderkennen, maar onder IAS19 gaat het om risico's die er niet zijn: iets moeten betalen uit toekomstige inkomsten is op geen enkele wijze een risico nu. Voor zover zoiets een waardedrukkend effect zou hebben op activa, is dat een kwestie van wel of niet afwaarderen van die activa, niet van het opvoeren van een niet-bestaande verplichting.

Gabriel van de Luitgaarden

Ik moet het helaas zeer oneens zijn met de inhoud van dit artikel. Ten eerste: er is nog geen overeenstemming over de overigens zeer noodzakelijke hervorming van het pensioenstelsel; de berichten in De Telegraaf kloppen niet.
Ten tweede heeft de IASB het Nederlandse pensioenstelsel niet opgeblazen. De meeste werkgevers die pensioenregelingen bieden aan hun werknemers rapporteren geen DB regeling onder IAS19R. De overheid (ABP, PFZW) gebruikt geen IFRS en werkgevers aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds meestal ook niet (wordt beschouwd als DC regeling). Het enige verwijt dat je de IASB kunt maken is dat men probeert de (zeer grote) financiële risico's voor werkgevers verbonden aan DB regelingen zichtbaar te maken voor aandeelhouders. Die risico's waren voorheen verborgen en zijn nu zichtbaar. IAS19R is zeker niet ideaal maar voorheen leefden we in een droom dat pensioenen risicoloos waren. We hebben in Nederland een goed gefinancierd pensioenstelsel maar het is niet meer houdbaar vanwege de spanningen tussen ambities (een geïndexeerd pensioen is het enige goede pensioen) en beloftes uit het verleden en de realiteit (van langdurig lage rente), het toegenomen wantrouwen tussen de generaties (jongeren en ouderen denken allemaal dat ze worden benadeeld) en een strenge toezichthouder. Je kunt lange discussies voeren over de toekomst van ons pensioenstelsel maar IFRS met al zijn tekortkomingen heeft daar geen grote rol te spelen. Risico's zijn er nu eenmaal of we dat nou leuk vinden of niet.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.