Opinie

#AuditorProud

Tijdens de voorbereidingen op de landelijke examens audit & assurance komt het gesprek met studenten al snel op recente publiciteit, zoals over het tweede voortgangsrapport van de Monitoring Commissie Accountancy en een onderzoek onder jonge accountants. Die schetsen niet direct een prettig perspectief voor de nieuwe generatie accountants, lijkt me.

In mijn praktijk herken ik dat, op een regenachtige dag. Het gevoel van volle dossiers met checks & balances in de categorie 'weet je zeker dat je hier rechtsaf wilt'. Er toe leidend dat je de neiging zou kunnen hebben innovatieve keuzes maar niet te maken, want gewoon de mainstream volgen kost minder tijd. Belangrijker nog: de kans dat accountants straks niet meer weten waarom die keuzemomenten er zijn en we vasthouden aan detailtesten die mogelijk een schijnzekerheid geven.

Ik hou van omdenken, de zon schijnt immers ook geregeld. Elkaar perspectief geven doet een andere wind waaien. Tijd om een nieuwe weg naar Rome te bewandelen, in dit geval het perspectief van technologie. Dat is geen bedreiging maar juist het fundament voor de moderne tech savvy accountant. Een accountant die er van overtuigd is dat, waar de computer werkzaamheden sneller, beter en wellicht ook goedkoper kan doen, je dat vooral niet meer handmatig zelf moet blijven doen. Een accountant die heel goed door heeft dat ook met technologie niet alles perfect is.

Niet voor niets benadrukt de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) dat juist in een tijd waarin de invloed van technologie steeds groter wordt, professioneel-kritische instelling en professionele oordeelsvorming cruciaal zijn. Auditing is geen wiskunde maar een creatief vak van een trotse audit professional, die doorgrondt welke aanknopingspunten technologie hem of haar biedt, maar vooral ook master van de situatie blijft door kritisch te blijven. Het is alsof je een complexe puzzel oplost, waarbij je de puzzelstukken van verzamelde controle-informatie uit interne en externe bronnen in samenhang in elkaar past. Ik word erg enthousiast van de snelle ontwikkelingen rond data analytics in de context van die puzzelstukken. Er zitten namelijk wetmatigheden in de processen van de klant die hun weerslag krijgen in de digitale sporen in de administratie.

Een voorbeeld uit een lopend project in mijn omgeving: het fenomeen onregelmatigheidstoeslag (ORT) bij een Amsterdamse ouderenzorginstelling. Het is een materiële post in de jaarrekening, die voor de directeur elke maand weer kopzorg oplevert of de uitbetaling per persoon terecht is en of er de komende maand niet nog allerlei correcties moeten worden doorgevoerd. Met het thema verbandscontroles, waarmee alle Nederlandse accountants zijn opgegroeid, kun je de audit hypothese van de perfecte uitbetaling definiëren. En dit baseren op verschillende databronnen, die onafhankelijk tot stand zijn gekomen: het gaat om artsen en verpleegkundigen (personeelsbestand) werkend in de nachtdienst (roosters), bevestigd door de leidinggevende (urenverantwoording) die conform CAO (externe bron) een toeslag op het normale bruto loon (salarisadministratie) ontvangen. Het effect is een integrale test op alle uitbetalingen van de onregelmatigheidstoeslag die veel meer comfort geeft dan een traditionele audit procedure. Dit omdat deze dankzij de ‘reken- en vergelijkingsregels’ alle ORT-betalingen in fracties van seconden controleert; niet alleen een deelwaarneming (of steekproef), maar honderd procent. Op de keper beschouwd is dat niets anders dan het verzamelen van de bekende puzzelstukken, maar nu door het koppelen van digitale footprints. Niet meer één keer per jaar, maar zo frequent als gewenst en zelfs realtime monitoren van de verbanden is mogelijk.

Baant dit de weg voor een geautomatiseerde controle? Ja en nee. Ja, omdat de jaarrekening veel posten bevat met een hoog transactievolume zonder schattingselementen, waarin de computer veel beter, sneller, relevanter en goedkoper het gewenste resultaat kan geven. En nee, je moet kritisch blijven nadenken of dit het hele verhaal is en bedenken dat er ook veel schattingselementen zitten in de jaarrekening.

De AICPA (de Amerikaanse variant van de NBA) kent een jaarlijkse ‘dag van de accountant’. Wie googelt op '#AuditorProud' ziet verschillende creatieve uitingen vanuit het werkveld. Dat zouden we in Nederland ook eens moeten doen. Trots om accountant te zijn en te kunnen zeggen Auditing is an art, embracing science!

Deze tekst is de bewerkte weergave van mijn presentatie 'Auditing: art or science' op 7 juni 2018 voor het International Symposium on Audit Research (ISAR) in Maastricht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

6 reacties

Ivo van der Klei (bestuurder Amstelring)

@Bergsma, de kracht van de accountant bij het bouwen zit in het bewaken van de data integriteit. Dus 1x de bouw van het model goed en doordacht doen, daarna een slot erop en daarna zijn steekproeven / deel waarnemingen niet meer nodig. Ik denk dat daar de toekomst zit van het accountantsberoep het maken van betrouwbare, doordachte queries die zorgen voor betrouwbare en bruikbare output.

Alle Bergsma

Ik snap niet zo goed waarom de accountant deze 100%-controle helemaal zou moeten bouwen. Dat zou het bedrijf toch zelf al lang gemaakt hebben? Hoe weet je anders of je wel de juiste salarisbetaling uitvoert?

Mijns inziens zou het bedrijf deze 100%-controle moeten uitvoeren en zou de accountant hierbij alleen maar kritisch te hoeven meekijken. En dus met deelwaarneming vaststellen dat het bedrijf zelf zijn werk goed uitvoert.

#wegaantochnietallesopnieuwdoen?

Hans Verkruijsse

# Ivo, ik sluit me volledig aan bij je gevoel. We staan tenslotte aan de vooravond van een paradigma shift van document uitwisseling naar data uitwisseling en daar passen nieuwe concepten bij zoals continuous monitoring, continuous auditing en data level assurance. Peter zijn visie past hier naadloos in. Laten we deze ontwikkeling met trots en creativiteit aangaan.

Ivo van der Klei (bestuurder Amstelring)

De kopzorgen die je als directeur komt doordat met veel losse systemen wordt gewerkt. Elk goed voor hun eigen domein, planning, salarissen en boekhouding. Dat leidt tot verschillen enonjuistheden. Door de data gedreven benadering ontstaan 100% controle voor uitbetaling en zonder menselijke tussenkomst. Dat scheelt tijd en geld. Om die controle slim in te richten is een professionele en kritische blik nodig en daar zijn accountants in hun kracht en gebruiken ze hun expertise op de juiste wijze. Niet met steekproeven achteraf maar goede controles in het proces. Ik ben heel enthousiast over en blij met deze aanpak!

Jan-Pieter Zonnenberg

Vragen die dit artikel bij me oproepen. Waarom heeft de directeur kopzorgen bij iets dat blijkbaar als "perfecte uitbetaling" valt te kenmerken, en dus ook weinig risico in zich heeft en makkelijk is te organiseren? Waarom is hier een professioneel-kritische instelling nodig? En waarom is dit een goed voorbeeld van omdenken?

Rens Wildenbeest

International AuditorProud Day 2018: 27 september!! Trots om accountant te zijn. #AuditorProud

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.