Opinie

Het kan altijd nog erger!

Regelmatig lees en hoor ik gemopper op de regelgeving en het toezicht. Niet alleen van accountants, maar ook thuis.

Inclusief de argwaan naar de 'grote jongens' die eigenlijk de veroorzaker van de problemen zijn die leiden tot extra regelgeving en toezicht. En de kleintjes die daar vervolgens het slachtoffer van zijn, omdat ze niet aan de eisen kunnen voldoen of omdat het zo duur wordt dat het niet meer loont. En als ik het hier heb over de 'grote jongens' dan heb ik niet over de big four, maar over de Monsanto's en Syngenta's van deze wereld.

In een eerdere opinie heb ik al eens geschreven over het bedrijf van mijn man en wat hij doet: het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe tomatenrassen. In die opinie maakte ik een vergelijking tussen het gebruik van professionele oordeelsvorming  binnen de veredelingswereld en de controlepraktijk. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen de zaadsector en de accountancy. En dan heb ik het over de regulering van de sector: de regelgeving en het toezicht daarop.

Het toezicht op de productie en verkoop van groentezaden valt onder de NAKtuinbouw. NAK staat oorspronkelijk voor Nederlandse Algemene Keuringsdienst. Volgens de website bewaakt en bevordert deze dienst de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. NAKT is een Zelfstandig Bestuursorgaan, net als de AFM en de NBA.

Wanneer heeft mijn man te maken met de NAKT? Bijna dagelijks. Dat begint bij de commerciële productie van de tomatenzaden. Dat wordt gedaan door gespecialiseerde bedrijven in het buitenland. Het geproduceerde zaad dat hij terugkrijgt wordt gekeurd en van een exportcertificaat voorzien door de fytosanitaire dienst van het land van productie. Op het moment dat de partij in Nederland is aangekomen moet dit worden gemeld bij de NAKT. Vervolgens komt er een inspecteur om de documenten en het zaad te controleren. Is de partij goedgekeurd, dan mag het zaad daaruit worden verkocht binnen de EU. Maar voor orders buiten de EU moet opnieuw een keuring plaatsvinden, om vast te stellen of de partij voldoet aan de fytosanitaire eisen van het land waarin de koper is gevestigd. Zo'n partij zaad mag niet verzonden worden voordat die is goedgekeurd en voorzien van een exportcertificaat. Dat certificaat moet per order via internet worden aangevraagd en wordt per post toegestuurd.  Dus honderd procent controle vooraf op het product dat wordt geleverd. In het toezicht op accountants gaat het bij dossierreviews om controle achteraf en wordt maar een beperkt aantal dossiers getoetst.

Naast de keuringen vindt er ook minimaal jaarlijks een audit plaats door een inspecteur van de NAKT. Tijdens dit bedrijfsbezoek wordt getoetst of de onderneming voldoet aan de eisen die worden gesteld aan wat ik maar even noem 'het stelsel van kwaliteitsbeheersing'. Dan gaat het om zaken als partijregistratie (iedere partij zaad moet volledig traceerbaar zijn binnen de keten, van zaaizaad tot plantenkweker), deskundigheid en bedrijfshygiëne. Daarnaast toetst de NAKT door fysieke waarneming de interne  kwaliteitscontroles op zaken als kiemkracht en zuiverheid. Deze audit lijkt qua doelstelling veel op de stelseltoetsingen onder auspiciën van de NBA of de AFM. Alleen de frequentie is veel hoger. Mkb-accountantskantoren worden in de regel immers één keer in de zes jaar getoetst.

En de sancties? Voldoet een partij niet aan de kwaliteitseisen, dan moet die worden vernietigd. En voldoet het bedrijf niet aan de basiseisen, dan kan het worden gesloten. Dat is toch nog iets anders dan een boete of een tuchtrechtzaak. Mijn man vindt dan ook dat accountants niets te klagen hebben: de regulering in de groentezadensector is in zijn ogen veel intensiever en meer belastend. En daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Dus voor de mopperaars: Tel je zegeningen. Het kan altijd nog 'erger'!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

8 reacties

Alle Bergsma

Ik heb nog nooit zo'n wonderlijke vergelijking gezien.. De overeenkomst tussen een prostaat en aandeelhouders....

Hahaha :-)

Harry Mock RA

Waarom moeten er steeds weer nieuwe tomatenrassen worden uitgevonden ? Smaken die beter, zien ze er roder uit,heeft de consument een prijsvoordeel?
Evenzo: waarom moeten er steeds weer whitepapers, greenpapers en yellowpapers worden bedacht ?
Geeft dat betere kwaliteit,heldere controleverklaringen, prijsvoordelen voor de client?
En is genetische manipulering wellicht te vergelijken met blockchain en cryptocontroles ?
PS Tomaten zijn door hun anti-oxiderende eigenschappen alom aangeprezen om de mannelijke prostaat gezond te houden.
Accountants worden alom aangeprezen om de aandeelhouders gezond te houden.

Alle Bergsma

Het zou wel fijn zijn als alle administratieve dienstverleners (dus ook administratiekantoren en administrateurs) een regelmatige controle op de minimum kwaliteitseisen en stelseltoetsing zouden krijgen...

Marianne van der Zijde

Erger staat niet voor niets in de laatste zin tussen aanhalingstekens. Grote delen van het bedrijfsleven hebben te maken met stricte regels en toezicht en dat is niet voor niets. Het gaat immers om maatschappelijke belangen. Dat weet mijn man ook wel, zonder regels en toezicht zou het heel wat moeilijker en kostbaarder zijn om in zijn branche zaken te doen. Dat het in de praktijk betekent dat dingen anders of extra moeten worden gedaan en dat ondernemers op individueel niveau daaop niet zitten te wachten, snap ik ook wel. Dus mopperen mag best. Als je als collectief maar voor ogen houdt dat het een doel dient. Dat is bij accountants net zo en hoe meer je zelf snapt dat je kwaliteit moet leveren en dat ook doet, hoe minder stringent het toezicht van buitenaf hoeft te zijn. Bewijzen dat dat niet nodig is, daar gaat het om.

Arnout van Kempen

Wellicht zou het iets toevoegen te vertellen welke meerwaarde de heer van der Zijde heeft van al dat toezicht. Lijkt me constructiever dan "het kan altijd erger".

Ronald Vrielink

Wij zijn in de accountancy al aardig op weg naar een vergelijkbare situatie. Er gaat geen verklaring de deur uit zonder een OKB bij de meer risicovolle opdrachten, waaronder alle beursfondsen. Zal een externe OKB de volgende stap kunnen zijn?

René J.A.M. Vromans

Het loont inderdaad om af en toe eens buiten de eigen wereld te kijken.

R. Mulders

Uit het collectief van menselijke geschiedenis volgt keer op keer dat (de groei van) de macht van de staat en het geweld waar dit op is gebaseerd, leidt tot onoverzienbare hoeveelheden menselijk leiden. Op dit moment is het echter de overtuiging van (de meerderheid van) de bevolking dat de aard van de staat moreel positief is. De verdere groei van de staat en daarmee wet- en regelgeving is daarom onvermijdelijk totdat de illusie over de morele aard van de staat implodeert. Op korte en middellange termijn lijkt dit nog niet te gaan gebeuren.

Gezien de trend op het gebied van wet- en regelgeving binnen de accountancy (toenemend), is het daarom aannemelijk dat er een moment zal komen waarop wij de man van Marianne de hand zullen kunnen schudden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.