Opinie

Audit only

Wie de meeste bussen naar Bussum weet te krijgen, heeft tijdens de ALV van de NBA een doorslaggevende stem, schertst het FD vaak.

De cijfers van de NBA naar aanleiding van onze vorige column geven aan dat grapje een ijzig serieuze onderbouwing: maar liefst veertig procent (!) van alle RA's die bij een big four-kantoor werken, nam deel aan de stemming voor een nieuwe voorzitter. Minstens zo opvallend is dat de accountants buiten het openbare beroep massaal thuis bleven. Slechts één procent van hen vond het de moeite waard om naar Bussum af te reizen.

Natuurlijk is het geen novum dat vooral de openbare accountants actief zijn binnen onze beroepsorganisatie. Ook het feit dat twee kandidaten uit het openbare beroep streden om de voorzittersstoel kan verklaren waarom de animo bij andere accountants minder groot was. Toch zijn de opkomstcijfers van de laatste ALV ook een peilstok voor de betrokkenheid van de diverse ledengroepen bij hun eigen beroepsorganisatie. Slechts tien procent van de stemmers in Bussum - 150 vrouwen en mannen - had een achtergrond als accountant in business, interne accountant of overheidsaccountant. Dat staat in schril contrast met het feit dat zestig procent van de NBA-leden buiten de openbare accountancy werkzaam is. Dan hebben we het dus over zo'n 13.000 leden die, op een handjevol liefhebbers na, collectief afhaakten. 

Die cijfers mogen we gerust alarmerend noemen. Je zou verwachten dat de NBA alles op alles zou zetten om de grootste ledengroep binnenboord te houden. Zeker omdat de NBA voortdurend belijdt dat accountants meer gemeen hebben dan hen scheidt en dat er naast de pluriformiteit toch ook vooral een gedeeld accountants-DNA binnen de hele financiële keten bestaat.

Dat accountants in business en andere collega's buiten het openbare beroep beleefd bedanken als de uitnodiging voor de voorzittersverkiezing van 'hun' beroepsorganisatie in de bus valt, is een duidelijk signaal dat zij de NBA volstrekt irrelevant vinden voor hun dagelijkse werk. Dat is even zorgelijk als begrijpelijk. Ook in de plannen voor het komende jaar richt de NBA zich massief op het thema van de kwaliteit van de audit, lees: de verplichte of vrijwillige accountantscontrole door de externe accountant. De NBA is de facto een 'audit only'-(beroeps)organisatie geworden.

Vooral rond het begrip kwaliteit moeten we echt aan de slag met een veel bredere benadering. Met inachtneming van de grote diversiteit van rollen die wij als accountants hebben, is kwaliteit allesbepalend voor de toekomst van het accountantsberoep. We redden het niet door alleen te borgen dat de externe accountant van een (middel)grote onderneming goed werk levert. Dat zal de NBA meteen beamen, maar doe er dan ook iets aan!

Uit een recent onderzoek van Ondernemend Nederland (ONL) onder hun eigen achterban komt een vernietigend beeld naar voren. De financiële adviseurs van het mkb - merendeels accountants - scoren vanuit het perspectief van de ondernemer een dikke onvoldoende op alle fronten. Wanneer het aankomt op technische vaardigheden, zoals het samenstellen van een jaarrekening of het verzorgen van een aangifte, valt het nog enigszins mee. Maar in de rol van strategisch adviseur die meedenkt over de koers van de onderneming, de markt kent en anticipeert op de toekomst hebben de meeste accountants geen enkele positie, zo laten de ONL-ondernemers eensgezind weten. Ook bij de NBA zou dat reden moeten zijn om de stormbal te hijsen.

Wanneer we kijken naar de accountants in de samenstelpraktijk - toch goed voor een derde van de NBA-leden - dan hebben we simpelweg het verhaal niet op orde waar onze toegevoegde waarde zit voor een mkb-ondernemer. Dat krijg je niet boven tafel door te meten of je onder collega's wel voldoende over kwaliteit praat, her en der wat PE-punten pakt en de ruimte krijgt om goed werk te leveren, zoals de SRA nu aanbeveelt. We moeten als de sodemieter het gesprek aan met de klant en met de samenleving. Wat hebben zij aan de belofte dat wij zekerheid en vertrouwen toevoegen aan het maatschappelijk-economisch verkeer, wanneer er geen enkel signaal bestaat dat daar ook echt behoefte aan is én ondernemers en andere belanghebbenden als banken, overheden en notarissen niet zien dat accountants over een uniek instrumentarium beschikken om dat te bieden? 

Natuurlijk moeten (mkb-)accountants niet met de armen over elkaar gaan zitten totdat de NBA met een Deltaplan komt. Maar het zou al veel helpen wanneer de NBA meer begrip toont voor de grote bezorgdheid die er onder mkb-accountants leeft over hun toekomst en zichtbaar in beweging komt om een helpende hand toe te steken. Ook wanneer anderen zich profileren over de rug van accountants, zoals het Register Belastingadviseurs (dat in een campagne als verschil tussen accountant en belastingadviseur verklaart dat de één achteruit en de ander vooruit kijkt), kan het niet zo zijn dat de NBA de schouders ophaalt.

Het thuisblijven van de niet-openbare accountants en de steun van veel mkb-accountants voor een andere voorzitter dan de voorspelbare big four-kandidaat leggen een breed levend ongenoegen bloot voor de aanhoudende fixatie van de NBA op het werk in de 'auditkolom'. Ook een mkb-accountant of een accountant in business heeft baat bij een goede reputatie van de collega's die grote ondernemingen controleren. Maar om als beroepsgroep te overleven, moet de NBA weer relevant worden voor iedereen. Anders kan de NBA voor toekomstige ALV's net zo goed een roulerende kantine van een big four-kantoor kiezen. Dan hoeven de collega's van de grote kantoren ook niet meer de bus naar Bussum te nemen. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

7 reacties

anton ewoldt ra

Ook nu weer blijkt dat de doorgezette overname ( fusie) van de NOVAA,en de snelle en grote uitbreiding van de andere ledengroepen buiten die van de LOA zich steeds meer gaat wringen binnen de NBA, want van de zeg 22000 leden is nog maar 9000 openbaar en controlerend accountant.
Mijn voorstel om het ontstane ongenoegen na de december LV in 2018 op te lossen is:
Laat om de 2 jaar de voorzitter gekozen worden uit LOA; AiB; LIO ; MKB-ers en LZI's. Zodat in een periode van 10 jaar elke ledengroep via een roulerend schema een voorzitter heeft geleverd en dan naar buiten toe de NBA ook blijk geeft van de binnen haar resort fungerende ledengroepen om dat toch al die 5 ledengroepen met elkaar verbonden zijn door het onderzoek naar de betrouwbaarheid van informatie.
Zelf heb ik vanaf de jaren 80 meegemaakt dat ik per se naar een ALV moest gaan om te stemmen en aldaar dan met overgrote meerderheid van openbare accountants een benoeming werd geforceerd. Dit blijkt ook helaas weer in de ALV van december 2019 te zijn gebeurd, waar ik helaas verhinderd was. Misschien dat gauw een titel gaat ontstaan en ook de strijd tussen AA en RA wordt opgeheven. In verleden hebben de academisch gevorderde accountants zich ook neergelegd dat zij met de gevormde avondstudie NIVA accountants samen één beroepsgroep moesten vormen. Daar dit ook gelukt is kan dan binnenkort de stap van AA naar ra genomen worden en we allen ons neerleggen dat een accountant die ingeschreven staat van nature dus een registeraccountant is. maar dan wel de onderscheiden beroepstitels: openbaar; intern; overheids; in buss; en MKB acc handhaven.

J.N. Weezenberg

Geachte probleem analisten / schrijvers van uitstekende opinies en reacties,

Visie-project met groen papier, structuurmodellen , oplossing probleem van koppeling opleidingstitel aan beroepstitel, slecht imago, te weinig deskundige controleurs, verouderde opleiding, we hebben het er allemaal druk mee.

Bij deze opinie zet ik nu mijn derde en dus laatste reactie in, de spelregels verbieden verdere participatie.

Mijn laatste reactie bij deze opinie heb ik gevonden als wat wordt aangeduid als "The business model to end all business models :
MONKEY BUSINESS..

Bron: :https://www.urbandictionary.com/define.php?term=monkey business

Definitie:
"Monkey business describes an activity where one is up to no good, but is not doing anything too harmful ".

Uiteraard kijk ik nog uit naar een contra-reactie, waarin mijn kijk op het geheel volledig onderbouwd volledig wordt weerlegd.

Vanaf de zijlijn,
Vriendelijke groet,
(met daarbij mijn opleidingstitel zoals opgeschreven gelijk Ir. Drs. Mr. enz.)
Ra J.N. Weezenberg


Perry Telle

Kan het zo zijn dat MKB-accountants niet meer voldoende gekwalificeerd zijn om de MKB on§dernemer te bedienen zoals die dat wil/aangeeft? Waar in de accountantsopleiding zit de “zachte” competentie van de adviseur?

J.N . Weezenberg RA

@Jan Wietsma 5 april 2018
Geachte Heer Wietsma,
In mijn actieve periode was ik bedrijfseconoom met een RA-titel.
In de omgang met managers, interne en externe accountants en in mijn contacten met universiteiten was die titel een duidelijke positieve bijdrage.
Maar als accountant zonder functie heb ik aan een opleidingstitel genoeg, net als andere academici.
Maar ik mag niet zelf kiezen.
Zo zijn er ook AIB's die slechts RA zijn omdat een opgelegde keuze is.
Dus als er opiniepeilingen nodig zijn moeten die onder alle ledengroepen worden gehouden, zelfs onder Openbare accountants.
En dan moeten wetgever en Bestuur de door de leden gevraagde keuzemogelijkheden respecteren.

Ook dit is herhaling van oude discussies.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Wietsma

In 2016 is een ledenonderzoek gedaan onder de Accountants in Business. Wellicht biedt dat enig inzicht in datgene wat AIB'ers bezighoudt als het om het beroep gaat. https://www.nba.nl/nieuws-en-agenda/nieuwsarchief/2016/juli/uitkomst-ledenonderzoek-accountants-in-business-gepubliceerd/

J.N . Weezenberg RA

@Roy Gorter 4 april 2018
Geachte Heer Gorter,
U toont twee mogelijkheden (a, resp. b)
Volgens mij is een niet onbelangrijke mogelijkheid
c. onverschilligheid. Deze leden behoren niet tot de ledengroep Openbare accountants en hebben geen interesse meer in het lidmaatschap en het NBA-gebeuren.
Omdat zij hun opleidingstitel kwijt raken bij uitschrijven, blijven ze "donateur ".
Elke jaar premie betalen voor bescherming van je opleidingstitel via gedwongen winkelnering en verder afhaken.

Het zou me niet verwonderen als het loskoppelen van opleidingstitel en beroepstitel tot een forse uittocht zou leiden.

(Deze opmerking is al jaren een wicked problem voor NBA, zie het dus als geschiedenis herschrijven).

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg


Roy Gorter

Beste Marco en Guus,

Jullie stellen: “Het thuisblijven van de niet-openbare accountants en de steun van veel mkb-accountants voor een andere voorzitter dan de voorspelbare big four-kandidaat leggen een breed levend ongenoegen bloot voor de aanhoudende fixatie van de NBA op het werk in de 'auditkolom'.”

Zouden jullie verder willen toelichten hoe jullie tot de conclusie komen dat het thuisblijven van niet-openbare accountants wijst op breed levend ongenoegen? Als het een terechte conclusie is dan moet de NBA daar wellicht eens wat mee. Maar het komt helemaal niet logisch op me over dat mensen uit onvrede massaal wegblijven. Zeker niet als je beseft dat met een opkomstpercentage van slechts 10% uit de non-Big-Four groep de Big Four bij de stemming vrijwel kansloos is.

Ik zou juist verwachten dat breed levend ongenoegen zou motiveren tot hogere aanwezigheid, omdat mensen dan de situatie willen veranderen. Blijven ze thuis, dan zou ik verwachten dat ze a) niet zodanig ontevreden zijn dat ze moeite willen doen om de situatie te veranderen of b) er geen vertrouwen in hebben dat de situatie verandert. Situatie b is, gegeven dat 90% van de accountants niet in de Big Four categorie valt en daarmee in jullie doelgroep, wellicht iets om in het kader van zelfreflectie ook eens een keer over na te denken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.