Opinie

Waarom de alternatieve structuurmodellen uit het AFM-rapport niet gaan werken

Het accountantsberoep ontleedt zijn bestaansrecht door te voorzien in een behoefte van het maatschappelijk verkeer. Het beroep is ontstaan als gevolg van boekhoudschandalen, is daarna uitgegroeid tot een vertrouwensfunctie en staat nu onder forse druk door nieuwe boekhoudschandalen. Op zich is dat een normale levenscyclus: iets ontstaat uit chaos, groeit en sterft af.

Het lijkt er sterk op dat de accountant, in zijn huidige vorm, in de laatste fase van zijn leven is beland. Je kunt het beroep zien als een ecosysteem. Elk ecosysteem zal uiteindelijk ten onder gaan, als het zich niet kan aanpassen aan zijn omgeving. De omgeving van de accountant bestaat uit zijn cliënten en het maatschappelijk verkeer. Deze omgeving is aan het veranderen en geeft momenteel sterke signalen af dat de accountant zijn werkwijze moet aanpassen. Van enige afstand naar alle discussies over het beroep kijkend, lijkt het wel of de accountant gevangen zit in zijn eigen systeem (of: verdienmodel). Het piept en kraakt, maar het lukt niet daar echt iets aan te doen. Aan de hand van de systeemtheorie kan dit goed worden verklaard.

Als het systeem voldoende diversiteit en requisite variety (populair gezegd: zelfreflectie) heeft, zal het zich aanpassen, bijvoorbeeld door innovatie. Dan kan er een nieuwe levenscyclus worden gestart; ook wel tipping point genoemd. Maar als informatie uit de omgeving niet meer goed kan worden verwerkt door het systeem, zal het zich niet aanpassen en uitsterven. De vraag is dus waarom het systeem zichzelf niet meer aanpast?

Vanuit de systeemtheorie kan dit worden verklaard doordat er teveel feedback-mechanismen (error-controls) aanwezig zijn in het systeem. Feedback-mechanismen in een systeem groeien over de tijd en versterken zich. Bijvoorbeeld door het ontbreken van diversiteit en/of een toename van wet- en regelgeving en interne procedures. Als gevolg hiervan raakt het systeem vooral naar binnen gericht en ‘ziet’ het niet meer wat er in zijn omgeving gebeurt (gebrek aan informatie control).

Als je als accountant het grootste deel van je tijd kwijt bent met het voldoen aan allerlei interne en externe kwaliteitsvereisten (lees: feedback mechanismen), blijft er niet veel tijd over om na te denken over bijvoorbeeld innovatie, of is het lastiger om signalen op te pakken die wijzen op belangrijke tekortkomingen in het governancesysteem van de cliënt. Daarnaast verdiende de accountant altijd goed geld, dus was er geen echte prikkel om hierover wakker te liggen. De oplossing werd tot nu toe vooral gevonden in het toevoegen van nog meer feedback-mechanismen, mede om aan het bestaande (verdien)model vast te houden. De AFM-toetsingen vormen eveneens feedback-mechanismen: achteraf. Dat verklaart waarom die toetsingen geen nieuwe schandalen kunnen voorkomen.

Het echte probleem van het accountantsberoep is dat de behoefte van het maatschappelijk verkeer is veranderd, omdat de aard van de schandalen (inclusief snelheid van ontstaan) en dus ook de verwachtingen in de loop van de tijd zijn veranderd. Het maatschappelijk verkeer verlangt steeds meer dat de accountant integriteitsrisico’s en andere systeemrisico’s signaleert en daarover tijdig rapporteert. Wat er dus moet gebeuren is nagaan of de huidige controleaanpak en het accountantsproduct nog wel voorziet in de behoefte van deze tijd. De wereld en de behoefte van het maatschappelijk verkeer zijn niet statisch. Hetzelfde geldt voor de leer van de accountant en het product. Dit is waar de echte innovatie moet plaatsvinden!

Het bedenken van een nieuw structuurmodel is niet meer dan een zoveelste feedback-mechanisme en zal dus weinig of niets opleveren. Wellicht dat het de levensduur van de accountant iets verlengt, maar de val zal alleen maar harder zijn als er geen echte innovatie plaatsvindt. Met een kunstmatige verlenging van de levensduur kan de huidige generatie vijftigplus-accountants misschien nog net zijn pensioen halen, maar de jongeren blijven met lege handen achter. Dat kan niet de bedoeling zijn.

De innovatie waarover ik het heb gaat over de kern van het bestaan: de accountantscontrole. In een eerdere opiniebijdrage gaf ik een voorzet voor vernieuwing daarvan.

Het is nu tijd om echt na te denken over the day after tomorrow en the shit of yesterday achter ons te laten. Alleen dan kan de accountant overleven. Anders vrees ik over een tijdje het einde van het beroep, omdat ieder systeem zal sterven zonder vernieuwing.

Ik hoop daarom ook van harte dat de kern van ons bestaan het onderwerp van discussie gaat worden van de nieuw in te stellen adviescommissie van minister Hoekstra. Verdienmodellen, robots en kunstmatige intelligentie zijn uiteindelijk niet de grootste gevaren voor ons beroep. Wel het gebrek aan zelfreflectie en het vermogen om ‘de grote olifant in de accountantsbestuurskamer’ aan te pakken. Daarover binnenkort meer in een volgende bijdrage.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeffrey Bekkerin is als accountant in business werkzaam in de investment wereld, waar hij zich richt op financiële en operationele herstructurering van bedrijven, met als doel een wendbaar operationeel model en gezonde financieringsstructuur. Daarbij spelen ook digitalisering van bedrijfsprocessen en de integratie van ESG een belangrijke rol. Jeffrey schrijft als columnist over topics als wendbaarheid en corporate governance. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

7 reacties

anton ewoldt ra

Dat de behoeften van het maatschappelijk verkeer aan verandering onderhevig zijn is gezien allerlei nieuwe ontwikkelingen vanzelfsprekend. Ook waar is en dat is toch wel de kern dat de jaarrekening betrouwbaar moet zijn.
Wat in deze discussies vergeten wordt, dat wij als accountants ook deel uit maken van het maatschappelijk verkeer en dus dezelfde behoeften hebben als de overige deelnemers van het m.v. Hier wringt de schoen in ons beroep: we willen ook betrouwbare informatie, maar brengen dat vaak beroepsmatig niet op om aan die behoefte te voldoen. Je kan dat zelfreflectie noemen of gemis aan zelf reinigend vermogen, gezien de vele schandalen. Zeg 40/50 terug was de opvatting bij acc dat in continuiteit afgeven van een oordeel-onthouding vaktechnisch niet juist was. Zou je ook kunnen stellen dat het altijd jaar in jaar uit en continu afgeven van een goedk.verkl. ook niet vaktech verantwoord is en dit juist weerstand en onbegrip in maatschappij oplevert. Veel mensen begrijpen niet dat jaar in jaar uit alle grote oob's een goedk verkl. krijgen.
Voorts heeft ons beroep te lang en nog steeds geroepen we kunnen alle opdrachten aan. Maar we profileren ons niet op de kern van ons beroep controle jaarrekening. Laten we dit meer naar buiten brengen en meer naar m.v. wat we niet!!! kunnnen. dan zijn we eerlijk en oprecht bezig. Staads maar roepen we gaan het beter doen en bij de big 4 maakt audit maar 30-40% uit. Dus wie houdt wie voor het "lapje"'.

Marc Eggermont

Ja, de maatschappij heeft behoefte aan betrouwbare informatie. Dat verandert niet. Maar dat gaat steeds minder om klassieke financiële informatie (jaarrekeningen). Natuurlijk blijft die van waarde als periodiek ijkmoment voor de continue stoom van informatie die uit een onderneming voortvloeit. Maar het keurmerk van de ijkmeesters hoeft niet zoveel te kosten en daar past ook niet zo'n overdadig verdienmodel bij.

Frans Kersten

Als je een probleem versimpelt, is het ook eenvoudiger een oplossing te vinden. De stelling dat het daarbij gaat om betrouwbare informatie en deze al 150 jaar niet veranderd is houdt echter geen stand.
Zie ook de recente discussies op deze site. Het gaat niet meer alleen om een betrouwbare jaarrekening, maar ook om continuïteit (toen ik 30 jaar geleden afstudeerde weigerden accountants te luisteren naar EDP-auditors dat de beschikbaarheid van ICT meegewogen moest worden!), fraude, beheers- en risicomanagementsystemen en wellicht ook integrated reporting / maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is dan wel degelijk relevant om eens fundamenteel onderzoek te doen naar wat de behoeften zijn van de gebruikers / het maatschappelijk verkeer, te bekijken hoe deze ingevuld kunnen worden, of passende normenkaders aanwezig zijn (hoe gaan je om met een bedrijf dat zijn productie verschuift naar een land waar de milieueisen en daarmee de kosten veel lager zijn?) en of een accountant dan nog wel de juiste kennis / vaardigheden heeft (zie ook de fraudediscussie).
Voorts kan informatie die betrouwbaar is toch niet geschikt zijn voor een bepaald doel (vergelijk OK-score versus gecontroleerde jaarrekeningen) of kan minder betrouwbare of compleet ander informatie (maar wel sneller aanwezig ook voldoende zijn voor een belegger (invloed privacy rechtzaken op beurswaarde Facebook).

Jeffrey Bekkerin

Beste heer Stoele en Overweg, Naast betrouwbare informatie wordt ook van de accountant verlangt dat deze de mogelijkheid tot het handhaven van de continuiteit van een bedrijf beoordeelt. Het is met name de de beoordeling van deze continuiteistveronderstelling door de accountant waar het mij omgaat.

Richard Overweg

Vervolgen mij dacht de heer Stoele hetzelfde als ik want we reageerden op exact hetzelfde moment.

Richard Overweg

Eerste zin van dit artikel: 'Het accountantsberoep ontleedt zijn bestaansrecht door te voorzien in een behoefte van het maatschappelijk verkeer. ' Vervolgens wordt er een hele boel gezegd zonder antwoord te gegeven op deze vraag.

Het antwoord is echter niet zo moeilijk namelijk: betrouwbare en integere informatie. En dit is in de afgelopen honderd of honderdvijftig jaar niet veranderd. Met dit in het achterhoofd is het wel degelijk van belang om te kijken hoe belangen vorm gegeven zijn bij het toevoegen van betrouwbaarheid.

Paul Stoele

Geachte heer Bekkerin, U schrijft: "Het echte probleem van het accountantsberoep is dat de behoefte van het maatschappelijk verkeer is veranderd". Naar mijn mening is het probleem, dat die behoefte van het maatschappelijk verkeer de laatste 150 jaar nu juist niet veranderd is. De behoefte was, is en zal zijn aan het vaststellen door onafhankelijke accountants dat de door hun cliënten verstrekte informatie betrouwbaar is en daarmee geschikt voor gebruik voor eigen doeleinden, zoals beleggen in, krediet verstrekken aan of zaken doen met de gecontroleerde onderneming.
Technische ontwikkelingen doen aan die behoefte niets af.
Zoals ik al wel eens eerder aangegeven heb behoeven accountants "slechts" te voorzien in die maatschappelijke behoefte en het vertrouwen in de beroepsgroep zal zich vervolgens geleidelijk aan weer herstellen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.