Schaamte
'Despite all past efforts of regulators and governments, events such as Carillion's demise and recent poor results from reviews of audit quality have raised concerns over whether audits are delivering what is needed. Similar concerns have been raised in a number of other countries.'
Dat schrijft de Britse Competition & Markets Authority (CMA) in de summary van haar uitnodiging om te reageren op de vragen die zij stelt in haar onderzoek naar de Statutory audit market.
De CMA heeft geen hoge pet op van accountants en ziet ook geen concrete oplossingen: "As a regulated sector with a history of problems, we are unlikely to find one complete solution. The issues identified above are multi-faceted; and the range of ideas we have heard to address them is similarly varied. Most measures generate unintended consequences, and any idea is likely to have both proponents and critics."
Dat klinkt niet erg hoopvol. Ik was dan ook benieuwd naar de reacties van de kantoren op de uitvraag naar oorzaken en oplossingen. Wat ik in die reacties lees zijn veel mooie woorden, technische verhalen, benadrukking van de enorme complexiteit van controles, bezweringen c.q. verkapte bedreigingen dat bepaalde oplossingen toch echt niet kunnen (splitsen van de big four) of juist nodig zijn (beperken van de marktmacht door de big four, in de ogen van de niet-big four). En uiteraard de bereidheid om volledig mee te werken en nog eens met de CMA in gesprek te gaan.
Interessant? Overtuigend? In mijn ogen toch vooral een herhaling van zetten. Rond de totstandkoming van de EU-richtlijn en verordening die de Europese accountantsmarkt reguleren is er door de kantoren heel wat gelobbyd in Brussel en de Europese hoofdsteden. Zo extreem hadden ze het nog nooit meegemaakt, zo heb ik mij laten vertellen door beleidsmakers. Ik weet dat ik met deze constatering geen recht doe aan al het goede wat ongetwijfeld ook in de reacties staat, maar ik denk toch dat de sector de kern mist.
De CMA schrijft harde woorden: een geschiedenis van problemen, inspanningen van regelgevers en overheden die niet het gewenste effect hebben gehad. Laat dat eens even op je inwerken. Zo wordt er blijkbaar over accountants gedacht. Dat is toch om je diep voor te schamen als sector. Je hebt een publieke taak, verdient daar goed geld mee en je stelt iedereen die op jouw oordeel vertrouwt en de maatschappij als geheel teleur. Dat is nogal wat.
Nu betreft het hier de Britse markt. Is het in Nederland anders? Hier heeft de sector al in 2014 de handschoen opgepakt en is gekomen met de '53 maatregelen'. Er is een veranderagenda geïntroduceerd. Er wordt samengewerkt en over diverse thema's zoals fraude, oorzakenanalyse en verdienmodellen nagedacht en gerapporteerd. Dat is goed, maar het is niet goed genoeg, zo bleek gisteren op de Accountantsdag. Zowel de minister van Financiën als de AFM vinden dat de veranderingen niet snel genoeg gaan en voeren de druk flink op, met de instelling van de onafhankelijke Commissie Toekomst Accountancysector.
Zijn de kantoren de regie hiermee volledig kwijt? Dat denk ik niet, maar dan moet er nu wel echt worden doorgepakt. Doorpakken betekent voor mij: niet sleutelen aan de huidige organisatievorm en verbeteren wat er al is, maar radicaal anders gaan denken en inrichten. Dat doe je niet primair om de AFM of de minister te plezieren, maar vooral ook om zelf klaar te zijn voor de toekomst.
De huidige organisatiewijze heeft zijn beste tijd gehad. Het past niet bij een steeds verdergaande digitalisering van de controle, niet bij de verwachtingen van medewerkers en niet bij die van de maatschappij. Dus ik zou zeggen: laten we niet het voorbeeld van de Britten volgen en gaan steggelen over de voor- en nadelen van allerlei ingrepen in de marktordening, maar de handschoen nu echt oppakken en vaart maken met de ontwikkeling van de accountantsorganisatie 3.0. Een accountantsorganisatie die inherent zo is ingericht dat kwaliteit en publiek belang worden gewaarborgd.
En wat zou het mooi zijn als Nederland gidsland zou kunnen zijn voor andere landen, in Europa en in de wereld. Want wereldwijde problemen vragen om wereldwijde oplossingen.
Gerelateerd
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Team beroepsprofiel start gesprekken met stakeholders
Het kernteam van de NBA dat een nieuw beroepsprofiel zal opstellen, heeft uitnodigingen aan de beroepsgroep en stakeholders gestuurd. Betrokkenen kunnen hun wensen...
Pheijffer: Nieuwe minister moet letten op private equity bij accountants
De nieuwe minister van Financiën is via een introductiedossier door zijn ambtenaren bijgepraat over relevante onderwerpen. Maar de aandacht daarin voor het accountantsdossier...