Opinie

Ballenbak-experiment verdient geen steun

Twee jaar geleden trok het NBA-bestuur plotsklaps de stekker uit de algemene ledenvergadering van december. De ingrijpende 'governance'-plannen van het toenmalige bestuur bleken op de nodige weerstand onder de leden te stuiten.

Pieter Jongstra, destijds voorzitter, vond dat de hervormingen van de NBA over voldoende draagvlak moesten beschikken en drukte daarom op delete. Voor de komende ALV op 17 december doet de NBA een nieuwe poging om de boel op te schudden. Het brengt ons van de regen in de drup en verdient daarom een krachtige nee-stem.

Het bestaande bestuur van dertien leden is een vrucht van de fusie tussen NIVRA en NOvAA. Mede op aandringen van de politiek werd in eerste instantie gekozen voor een breed forum waarin alle ‘bloedgroepen’ binnen de nieuwe NBA goed vertegenwoordigd waren. Inmiddels zijn we volgens het NBA-bestuur wel zover dat slagkracht en daadkracht belangrijker zijn dan representatie en kunnen we volstaan met een bestuur van zeven leden.
Een novum is dat ook twee niet-accountants deel uit zullen gaan maken van het nieuwe bestuur, waarmee de NBA naar eigen zeggen tegemoetkomt aan een ‘brede roep’ om frisse buitenstaanders bij het bestuur te betrekken. Waar die ‘brede roep’ nou precies klinkt - anders dan de roep om een onafhankelijke voorzitter, die wij ook delen - weten we niet, maar misschien wonen we daarvoor te ver van de Zuidas af.

Weeffout

Nu wordt het wat ingewikkelder. Omdat het maatschappelijk debat vooral draait om de openbare accountants is het volgens de NBA logisch dat die een zware stem in het bestuur krijgen. Eens. Maar met vier openbaar accountants op een totaal van zeven bestuursleden blijft er met de komst van twee niet-accountants nog slechts één stoel over voor een andersoortige accountant en dat is ook wat vreemd. Daarom stelt het bestuur voor om dan in ieder geval onder de vijf bestuurszetels voor accountants de meerderheid aan de openbare accountants te gunnen, dus drie uit die hoek. Dat leidt alleen wel tot de bijzondere conclusie dat de meerderheid van het bestuur opeens bestaat uit niet-openbaar accountants, terwijl de NBA er nu juist op wijst dat het vooral de openbare accountants zijn die onder vuur liggen en het meest aan de bak moeten om maatschappelijk vertrouwen te herstellen.

Context

Eén van de doelstellingen van de oude plannen was bovendien om de leden meer bij de vereniging te betrekken. Omdat voor het bestuur vooral slagkracht de doorslag gaf, was voorzien in een ledenraad van 24 leden die – zeg maar zoals in het oude bestuur – de veelkleurigheid van de NBA een stem moesten geven. Daarnaast zou er een maatschappelijk forum worden opgericht, om ook de stem van de straat binnen de NBA hoorbaar te maken. Door het wegvallen van deze gremia in de nieuwe plannen komt de vraag naar voren waar de diversiteit van de beroepsorganisatie dan wél binnen de organisatie wordt belegd. Met een kleiner bestuur zonder ledenraad blijft er van de noodzakelijke checks and balances binnen de organisatie weinig meer over. Dat de komst van een nieuwe ledengroep voor mkb-accountants weer in een la is verdwenen, maakt het plaatje er niet beter op.

Adviesfunctie

In een half jaar tijd blijkt het NBA-bestuur alle schetsen voor een nieuwe organisatie in de prullenbak te hebben gegooid en nu aan te sturen op een volledig ander model, waarin de ledengroepen verdwijnen en er communities en faculties komen. Die platforms zouden ertoe moeten leiden dat leden meer profijt hebben van de onderlinge uitwisseling van kennis en ideeën. De adviesfunctie voor het bestuur, die de ledengroepen hadden, wordt door het bestuur geschrapt. Nu zijn wij het spoor echt even bijster. Er komt een compacter bestuur waarin ‘bloedgroepen’ niet meer herkenbaar aanwezig zijn en de directe lijn van de leden naar het bestuur – via de ledengroepen of een ledenraad – ontbreekt. We kunnen ons heel goed voorstellen dat het bestuur het heerlijk vindt om zich niets meer te hoeven aantrekken van (kritische) leden, maar dit is natuurlijk op geen enkele manier een structuur die aansluit op een vereniging waarin de leden het laatste woord hebben. Dat lijkt ook precies waar het bestuur op uit is, maar in een politieke context heet zoiets gewoon een machtsgreep.

Curatele

Zeker nu de politiek de sector onder curatele heeft geplaatst, kunnen we het ons niet veroorloven om te gaan fröbelen met een uiterst vage organisatiestructuur waarvan de uitkomsten niet vaststaan en gezonde checks and balances ontbreken. We hebben juist een robuust model nodig, met een ‘governance’ die ten dienste staat aan goede, herkenbare en werkbare strategische beleidsvorming voor alle beroepsgroepen binnen de sector. In plaats van een ballenbak-experiment moeten de leden het stuur weer in handen krijgen. Daarom pleiten wij opnieuw voor een federatief model, waarin de bloedgroepen binnen de sector niet monddood worden gemaakt maar juist gehoor krijgen. Autonomie voor iedere beroepsgroep waar het kan – met een duidelijk mandaat en eigen budget – en een centraal bestuur waarin de veelkleurigheid van de sector tot uiting komt. Alleen dan is maatwerk mogelijk.

Nee

Het bestuur heeft de afgelopen jaren voortdurend laten zien dat de antenne voor het maatschappelijk sentiment niet goed staat afgesteld, de stakeholder-dialoog te kort schiet en de leden onvoldoende gehoord worden. Alles is erop gericht om de status quo in stand te houden. Dat doe je door heel hard te roepen dat alles anders wordt, in de hoop dat niemand ziet dat alles hetzelfde blijft. Zelfs nu Den Haag hardhandig ingrijpt om de boel op orde te krijgen, volstaat NBA-voorzitter Marco van der Vegte met sussende woorden dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en we gewoon nog een keer uit moeten leggen dat we hartstikke goed bezig zijn.
Het is onbestaanbaar dat de leden instemmen met een governance waarmee dit falende bestuur nog meer macht in handen krijgt en zich nog minder hoeft aan te trekken van de achterban. Op de ledenvergadering kunnen we allemaal een duidelijk signaal geven, ook aan de politiek, de AFM en al onze andere stakeholders, dat wij dit bestuur niet competent achten om leiding te geven aan de broodnodige veranderingen. Het is tijd om opnieuw nee te zeggen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

11 reacties

Endymion Struijs

Dank voor deze bijdrage @Paul Stoele; als de "bloedgroepen" dan zich graag willen verenigen, is er nu de mogelijkheid dat te organiseren met ondersteuning van het bureau. Mocht op enig moment de geest uit zo'n community verdwijnen, dan lost deze vanzelf op tegelijkertijd met het op leden initiatief ontstaan van nieuwe coalities. Gelukkig blijven we zo niet hangen in gedateerde fossiele zuilen die vernieuwing in de weg staan.

Paul Stoele

Dat er in een grote organisatie van mensen die uiteenlopende beroepen in uiteenlopende entiteiten en voor uiteenlopende opdrachtgevers vervullen nimmer overeenstemming (eigenlijk over wat dan ook) kan worden bereikt ligt voor de hand. Het ware dan ook te wensen, dat nu "Den Haag" zich toch weer eens over accountants gaat buigen het kloeke besluit neemt om alsnog dit mooie veelkleurige beroep te organiseren als dat met de architecten is gedaan. Dus wel kwaliteitseisen aan het mogen voeren van een beroepstitel, maar het verenigen in clubs overlaten aan de beroepsbeoefenaren zelf. Zij zijn dan in staat om homogene organisaties op te zetten met een duidelijk profiel.

Adrian egas (Bestuursvoorzitter NBA Young Profs)

@Jan Weezenberg: Binnenkort verschijnt er een opinie van mijn hand die antwoord geeft op uw vragen.

Johan Peters

De accountant bestaat niet, accountants bestaan wel. We hebben een grote variëteit aan beroepsbeoefenaren met elk hun eigen achtergrond, uitdagingen en kenmerken. De controlerend accountant van Philips heeft maar weinig gemeen met de samenstellend accountant van Bakkerij Zoetekoek. Een organisatiemodel wat niet inspeelt op deze grote verschillen is geen goed organisatiemodel en gedoemd te mislukken.

Een verandering van de NBA organisatie en een kleiner bestuur hoeft an sich natuurlijk geen slechte zaak te zijn, integendeel. Maar dan wel doordacht maatwerk leveren.

Het aantrekken van bestuurders van buiten (niet accountants) vind ik een opmerkelijk zwaktebod: hebben we nu echt geen frisse en bekwame mensen in ons eigen ledenbestand?? Laten we wel zijn: voor de overheid is zo'n kunstgreep ook niet nodig: die gaat de controlerende sector binnen ons beroep zelf al aanpakken.

Kortom: prima om wat te veranderen, maar de richting bevalt me matig. Net als Pieter de Kok ben ik wel benieuwd naar een vergelijking van meerdere alternatieven.

Wim Nusselder

Beste Guus en Marco,

Een governance-document dat geen aandacht besteedt aan voorgestelde alternatieven is niet geschikt als basis voor kwalitatief goede en democratische besluitvorming.
Ik weet niet of jullie dat federatieve model voldoende uitgewerkt hebben, maar het had minimaal genoemd moeten worden en -beargumenteerd- afgewezen.

Wat mij betreft dus afgewezen, in essentie vanwege de Wet van Krishnamurti (zie mijn opinie van 22/9/14): “Wat je organiseert groeit, vooral de verschillen”.
Federatievorming betrekt niet ‘de leden’ méér bij ‘de vereniging’, maar vooral de meest uitgesproken en verdeeldheid scheppende leden.
(Zijpad: een PUBLIEKRECHTELIJKE bedrijfsorganisatie is niet ALLEEN een vereniging, maar ook een bestuursorgaan.)

Dat de voorgestelde governance-structuur onvoldoende checks & balances kent (of althans: beschrijft), ben ik dan weer helemaal met jullie eens.

De toonzetting van jullie opinie ervaar ik als denigrerend en weinig respectvol richting goedbedoelende bestuurders en functionarissen van de NBA.

Arnout van Kempen

“Het is onbestaanbaar”. Ja, dat heb ik vaker gehoord. Eerlijk gezegd vind ik de hele governance-discussie primair een feestje voor accountants onderling en ik heb er zeker geen afgewogen mening over. Ik ben immers geen lid van de club, en dit is echt intern club-gedoe. Ik ven wel alweer lange tijd en in diverse rollen lid van de sector, de branche en als ik durf: het beroep. Waar het beroep naar toe gaat, daar vind ik heel veel van.

Vanuit die mateloze interesse in het beroep en geheel matige interesse in het clubleven denk ik wel iets te kunnen delen vanuit mijn nogal intieme ervaringen met de club en haar leden. U, beste accountants, bent opmerkelijk goed in gelijk hebben, en bijna net zo opmerkelijk slecht in gelijk krijgen.

Ondenkbaar.... ja hoor. Maar tenzij NOVAK iets heeft bijgeleerd in de afgelopen jaren gaat het wel gewoon gebeuren. En het ergste us, u weet het zelf best. U weet ook waarom u deze strijd gaat verliezen. De tijd van duelleren als gentlemen volgens heldere en eenduidige regels om je gelijk te halen is voorbij, als die tijd al ooit bestaan heeft buiten de stripboeken van Prins Valiant. U zou zich beter verdiepen in Sun Tzu, Von Clausewitz, Machiavelli, Friedrich Nietzsche, Arthur Schooenhauer en Thomas Hobbes.

De politie van ZA had tijdens de apartheid een afdeling “fun & games”, en dat is, hoe cynisch ook, precies het punt. Als je het spel niet ziet, het niet met plezier speelt, win je niet. Ongeacht of je gelijk hebt. Gelijk hebben is nauwelijks relevant.

Onbestaanbaar, het zal best.

Jan Weezenberg

@Adrian Egas,
U schrijft : "Wij zijn voorstanders van het betrekken van frisse buitenstaanders bij ons beroep "
Dat is erg vaag.
Kunt U dan ook een profielschets leveren voor twee kandidaten ?
En op grond waarvan (eigenschappen, netwerkers, enz.) verwacht U dan een groot positief effect?
Twee weten meer dan één maar of ze samen de juiste kennis en vaardigheden hebben blijft altijd een gok.
Zie de loopbaan van grote voetbaltrainers die in Nederland topteams afleverden maar in het buitenland in de kortst mogelijke tijd weer op straat stonden.
Reputatie is niet genoeg !

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Citaat : "communities en faculties komen. Die platforms zouden ertoe moeten leiden dat leden meer profijt hebben van de onderlinge uitwisseling van kennis en ideeën".

Dit etiket past precies op een huidige ledengroep (bijv. interne accountants) !

Ik denk dat de kretologie "Communitiess" hetzelfde effect heeft als ondervonden door de man die ontdekte dat hij al heel zijn leven PROZA sprak.
Als je een beeld wil geven hoe je organisatie in elkaar steekt moet je dat kunnen in algemeen beschaafd nederlands en met glasheldere schema's !
Aanhaken op in de branche algemeen bekende vakliteratuur mag er desnoods bij.


Hoe zat het ook weer met die nieuwe kleren van de keizer ?



Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Adrian Egas (Bestuursvoorzitter NBA Young Profs)

Beste Marco en Guus,

Wij komen niet van de Zuidas, of misschien ook wel. Wij zijn accountants (in opleiding) werkzaam bij groot en klein, van Maastricht tot Den Helder, binnen het openbaar beroep en daarbuiten. Bovenal zijn wij één.

Wij zijn voorstanders van het betrekken van frisse buitenstaanders bij ons beroep. Daarmee vormen wij onderdeel van 'de brede roep'; hopelijk schept dit voor u wat duidelijkheid.

Daarnaast zien wij in tegenstelling tot u een stuk positiever gestemd over het Governance model. Binnen de nieuwe structuur is het zeker mogelijk om met gelijkgestemden te verenigen in een community. Voor ons gevoel werken wij als Young Profs al geruime tijd op deze wijze. Eerlijk gezegd vinden wij de ledengroepen enigszins achterhaalt en zorgt het meer voor verdeeldheid dan dat het ons al accountants bindt.

Pieter de Kok

Waar kan ik een goed doordacht “nee-tegen -federatie-model-aanalyse omdat a,b,c ” vinden vanuit nba bestuur? Wellicht is dat het er al. Gewoon om beide voorstellen naast elkaar te kunnen leggen als geinteresseerd lid van de nba.

Een model waarin de bloedgroepen binnen de sector met elkaar kunnen samenwerken, maar in eigen bloedgroep, ook kunnen verdiepen. Zo raar voorstel is dit toch niet?

Felix van der Meer

Dat jullie het spoor bijster zijn is al veel langer duidelijk. Overal en altijd "tegen". Niet in het belang van het beroep.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.