Menselijk risico bij uitstek
Soms leest niemand je topbijdrage, de andere keer gaat een niemendalletje bijna viral. Ik reageerde in de zomer met een opinie voor Accountant.nl op een eerder artikel in het FD over accountant en fraude.
Ik meende iets aardigs te hebben om het in de beroepsgroep over te hebben. De ingezonden opinie bleef even liggen en toen die werd gepubliceerd, reageerde Marcel Pheijffer als door en wesp gestoken via een column in het FD, wat mij noopte meer inhoudelijk te reageren in datzelfde FD.
Mijn eerste artikel ging over de mening van de Monitoring Commissie Accountancy over de inzet van accountantsorganisaties bij hun aanpak van fraude. Het kernwoord van de Monitoring Commissie was 'halfslachtig'. Ik begrijp die duiding niet, omdat ik meemaak dat accountants hun stinkende best doen om afwijkingen van materieel belang ten gevolge van fraude te ontdekken, maar vaak onmachtig blijken, met name door de aard en verschijningsvorm van het frauderisico. Die onmacht vloeit voort uit een onmogelijkheid en niet uit onwil. Dat wil niet zeggen dat accountants niet kunnen bijdragen aan het verminderen van fraude en de gevolgen van onverhoopte incidenten. Maar als je dergelijke verlangens hebt van accountants, leidt die accountants daartoe dan aanvullend op. Heel veel meer hield mijn betoog niet in.
Daarna heb ik niet meer inhoudelijk via de media van mij laten horen, maar verscheen mijn naam wel met regelmaat in meerdere opinies en columns. Het werd vaak heel persoonlijk, zowel positief als negatief en helaas soms kwetsend en schofferend. Vooral door mij gebruikte schertsende vergelijkingen over oorzaak en gevolg werden met een vergrootglas bekeken. Het bleek er ook veel toe te doen dat ik mijn werk verricht als forensisch accountant en partner ben van een oob-organisatie. Ja, dat is feitelijk juist, overigens een mooi beroep en een fantastische organisatie, maar het ontgaat mij wat dat met het onderwerp te maken heeft. Sommige reacties deden mij terugverlangen naar de vroegere GBA-bepaling inzake de eer van de stand.
Inmiddels word ik in debatten betrokken en worden er puntenlijsten bijgehouden, waarin ik soms op winst en dan weer op verlies sta, alsof er een wedstrijd plaatsvindt. Nou doe ik al decennia onderzoeken waarin de menselijke rol centraal staat en verbaas ik mij eigenlijk nergens meer om. Niets mis met een beetje competitie, maar winnen en nummer één zijn blijken vaak gevaarlijke ambities. Het gaat mij niet om winnen, maar om beroepsvorming en de wijze waarop het maatschappelijk verkeer en het accountantsberoep daar baat bij kunnen hebben.
Hoewel sommigen als een hond in Pavlovs onderzoek op mij reageerden, gebeurt in deze casus vooral waar het mij in de kern van mijn oorspronkelijke artikel om gaat: mensen zijn volstrekt onvoorspelbare maar sluwe wezens met allen een eigen agenda. Waardoor je zonder goed gedragswetenschappelijk inzicht, als accountant, niet tot een deugdelijke grondslag kan komen waar het gaat om met een redelijke mate van zekerheid te beoordelen waar, wanneer of hoe die mensen al dan niet de mist in zullen gaan.
En fraude is het menselijke risico bij uitstek, in iedere verschijningsvorm. Laten we het daar in fatsoen eens echt over hebben.
Accountant.nl organiseert op 4 oktober een debat over accountant en fraude. Van dit debat (volgeboekt) wordt na afloop verslag gedaan op de site.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
Fraude onder NV COS en fraude onder Wta
In mijn eerste bijdrage over een CBb-uitspraak in een beroepsprocedure tegen een accountant, die bij een Oekraïense dochtervennootschap van haar klant werd geconfronteerd...
Veel belangstelling voor NBA Helpt-webinar over regelgeving
Meer dan duizend belangstellenden waren op 10 oktober jl. aangemeld voor de 27ste editie uit de reeks NBA Helpt-webinars. De jongste editie bood een update over...
Pheijffer: AFM terecht kritisch over rol van accountants bij fraudezaken
Toezichthouder AFM is terecht kritisch over de rol van de accountant bij fraudegevallen. Meer nog dan het ontdekken van de fraude zelf gaat het daarbij om gebreken...
Britse miljoenenboete voor PwC om niet melden van vermoedens van fraude
De Britse PwC-organisatie heeft een boete gekregen van 15 miljoen pond, omdat het kantoor naliet verdenkingen van fraude bij opdrachtgever LCF te melden bij de financieel...